Ezek a programok várnak az őszi Zsolnay Fényfesztiválon

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Szeptemberben számos kulturális esemény került megrendezésre Pécs városában, mint például a XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó vagy az első PécsLIT Fesztivál, amelyekről egy korábbi cikkünkben olvashattok bővebben. A hónap végén pedig négy napos programkínálattal érkezik az ország első és egyetlen fényfesztiválja, a Zsolnay Fényfesztivál.

Egy év kihagyás után visszatér a Zsolnay Fényfesztivál

A pécsi Zsolnay Fényfesztivált először 2016 nyarán szervezte meg a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., és hamarosan nagyon népszerű programmá vált, legutóbb nagyjából 80.000 látogatót vonzott a városba a pár napos rendezvénysorozat. Magyarország egyetlen fényfesztiváljaként páratlan látvánnyal várja az érdeklődőket, akik felejthetetlen élményeket szerezhetnek a világ legtehetségesebb fényfestőművészeinek köszönhetően.

Az eddig hétszeresen díjazott Zsolnay Fényfesztivál általában június végén kezdődik, és kétségtelenül a dél-dunántúli régió egyik legnagyobb látogatottságú és legszínesebb nyári kulturális programja. Tavaly sajnos a koronavírus-járvány miatt sok más tömegrendezvényhez hasonlóan elmaradt a fényfesztivál is, idén pedig őszre halasztották az időpontját. Ezúttal szeptember 30. és október 3. között fog fénybe borulni Pécs városa, így ez kiváló hétvégi program lehet nekünk, egyetemistáknak is.

Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőverseny

A Zsolnay Fényfesztivál szervezői minden évben megmérettetésre invitálják a fényfestőművészek legjobbjait, akik a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőverseny keretében mutathatják meg legkülönlegesebb műveiket. A háromdimenziós fényalkotások a fesztivál idején, este a Székesegyház homlokzatán elevenednek meg. Csütörtök kivételével minden nap megtekinthetők a fényfestőverseny résztvevőinek pályaművei 19:15 után, az eredményhirdetésre és díjátadásra pedig vasárnap este nyolc órakor kerül sor.

zsolnay

A Zsolnay Light Art döntőjébe jutott tíz legjobb produkció között idén találunk olasz, japán, ecuadori, spanyol, francia, német és természetesen több magyar fényalkotást is. A hazai döntősök között található a 2DKREW Firka című alkotásával, a FLUID a Forrás koncepciójával, valamint Kati Katona Morphogenesis nevet viselő műve, amely a folytonos változást és fejlődést reprezentálja. A Firka alapjául egy általános iskolai osztály analóg műalkotásai szolgáltak, a Forrásról viszont nincsenek információk, csak egy híres Weöres Sándor idézet tartozik hozzá: „Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

A Fény Útja, avagy fénybe borul Pécs belvárosa

A Zsolnay Fényfesztivál számomra legemlékezetesebb élménye minden évben a Fény Útja, amely idén ősszel 23 állomással várja a látogatókat. Sötétedés után hazai és külföldi művészek épületvetítései és különleges fényalkotásai kápráztatják el a Pécs történelmi belvárosában sétálókat. A 22 belvárosi állomáson túl az Általános Orvostudományi Kar új épületében is megtekinthető lesz egy, az egyetemmel közösen tervezett, idegpályát ábrázoló 5-6 méteres fényinstalláció.

A Fény Útjának kínálatában a megszokott helyszínek, mint például a Barbakán, a Széchenyi tér, a Szent István tér vagy a Király utca mellett új állomások is megtalálhatóak idén. Az új helyszínek közé tartozik a Civil Közösségek Háza, a Cella Septichora, valamint a Csontváry Múzeum is, ahol a híres magyar művész cédrusfáinak lombjait mozgathatják majd meg a látogatók egy interaktív audiovizuális fényinstallációban. A Fény Útja legtöbb állomásának felfedezése teljesen ingyenes, azonban a Fény Útja Extra nevű útvonal 9 fényalkotása egy karszalag megvásárlásával látogatható.

Kulturális és szórakoztató programok az egész családnak

A Zsolnay Fényfesztivál a mesebeli fényalkotások nyújtotta élményeken túl kulturális programok széles választékával várja az egész családot. A legkisebbek kipróbálhatják ügyességüket a Hild Udvarban működő Fénybütyköldében, ahol kreatív workshopokat szerveznek minden korosztály számára. Minden nap lesznek szórakoztató újcirkuszi és utcaszínházi előadások, illetve akár zsonglőrködni is megtanulhatunk a hazai, perui és brazil tehetségektől.

Zenei élményekből sem lesz hiány, ugyanis magyar és külföldi előadók gondoskodnak majd a fesztiváli hangulatról. A fellépők listáján megtalálható többek között a MélyPécs csapata, a Zagar AV Experience, a pécsi Raziel csapata, valamint a Pátkai Rozina által vezetett MINKA is.

A Zsolnay Fényfesztivál több programja és az egyik fényinstallációja – a Janus Pannonius utcai Carpet I am: Fényszőnyeg nevű alkotás – is a Művészeti Kar hallgatóinak köszönhetően valósul meg. A Fényszőnyeget csütörtök este Lévai Fanni Álomgörbe, pénteken Szentpéteri Dóra Metamorfózis, szombaton pedig Pusztai Dávid Sötétségevők című fényfestménye fogja díszíteni.

Ha kíváncsiak vagytok a legújabb hírekre, csatlakozzatok a Zsolnay Fényfesztivál hivatalos Facebook eseményéhez. A részletes programtervezetet és a legfontosabb tudnivalókat pedig elolvashatjátok a fesztivál honlapján. Amennyiben további kikapcsolódási és szórakozási lehetőségeket kerestek az őszi hétvégékre, ajánlom nektek Gara Bella bortúráját, illetve Takács Eszter pátkai beszámolóját.

Képek forrása: kiemelt, zsolnayfenyfesztival.hu

1 thought on “Ezek a programok várnak az őszi Zsolnay Fényfesztiválon

Comments are closed.