fény

Zsolnay Fényfesztivál 2021 – Pécs, mint meseváros

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

A Zsolnay Fényvesztivál 2016 óta minden évben megrendezésre kerül Pécsett. Ezek azok a napok az évben, amikor a város festménnyé változik és mesevilágként él és ad káprázatos látványt az ide ellátogató embereknek, akik, mint a szentjánosbogarak követik a fény útját fényről fényre, állomásról-állomásra. Ez a csoda főleg a belvárosra koncentrálódik.

A fényfesztivált rendszerint nyáron szokták tartani, azonban idén őszi napokra esett a választás, ami talán még inkább fokozta az esemény szépségét.

Aki esetleg nem hallott volna róla

A Zsolnay Fényfesztivál az ország első és egyetlen fényfesztiválja, ahol fényművészek mutathatják be gyönyörű alkotásaikat minden korosztály érdeklődését lefedve. Ezeken a napokon a belváros utcáin hatalmas reflektorok és kivetítők állnak őrt és adnak színt, s ezzel egy más perspektívát az épületeknek. Minden nap más és más alkotások díszelegtek az épületek falain.

Nappal különböző érdekes és interaktív programok biztosították a jó kedvet és a kultúrsokkot, míg napnyugta után a fények vették át a főszerepet. Az esték fénypontja, ahol garantáltan mindenki tátott szájjal állt, a Fényfestőverseny volt, ahol a 10 döntőbe jutott versenyző keltette életre a Székesegyház homlokzatát egyedülálló 3 dimenziós fényfestéseikkel. Itt láthattunk japán, olasz, spanyol, francia, német, ecuadori, román és legnagyobb meglepetésemre több magyar művet is.

Ha valakit érdekelnek az említett alkotások az alábbi YouTube linken megtekinthető mind a 10 pályamű Személy szerint nekem a kedvencem a romániai Radu Ignat Fényszimfónia című alkotása volt. Nagyon megfogott még Felix Frank Lumineszkáló című fényjátéka, valamint a magyar 2DKrew Firka színpompája.
40_HÉTFŐ_PP_Zsolnay_Fesztival_elmenybeszamolo_cikkbe1

A fényfestőverseny mellett talán a legnagyobb sikert a 23 állomásból álló Fény Útja hozta, amely más és más fényinstallációkkal kápráztatta el az oda ellátogatókat. A legtöbb állomás egy védettségi igazolvány felmutatásával kiváltható ingyenes karszalaggal látogatható volt, azonban akadt néhány extra állomás, melyeket egy 1500Ft-os karszalag megváltása ellenében korlátlanul lehetett látogatni a fényfesztivál ideje alatt. Az egyik ilyen extra állomás egy életre kelthető Csontváry alkotás volt, ahol a látogatók megmozdíthatták a Magányos cédrust.


fény

A Fény Útja – az emberek, mint szentjánosbogarak

Azt hiszem mondanom sem kell, hogy nekem személy szerint ez tetszett a legjobban, hiszen ez egy olyan program volt, ami minden korosztályt megszólított. Egy térkép segítségével elindulhattunk az első állomástól és végig követhettük a szentjánosbogarak által vezetett utat egészen a végéig. Itt én egy 5 éves kisgyereknek éreztem magam, aki boldogan és ámuldozva, izgatottan követi a fényt.

A sötét utcákon itt-ott fényfoszlányok sejtették velünk merre kell mennünk. Az egyszerűen gyönyörű alkotásoktól kezdve az interaktív fényjátékokon keresztül, a 3D puzzle-ön át a mesébe illő terekig mindennel találkozhattunk. Ami hihetetlenül sokat adott az egész élményhez, az az zene volt. Minden egyes állomáson az annak megfelelő tematikájú és dallamú zene szólt. Egy tündérmesében érezhettük magunkat, ahol mi fedezhettük fel a minket körülvevő káprázatos térképet.

A Káptalan utcában egy kis udvarban színes gombák váltogatták a színüket ahogy a kezünkkel játszottunk. Egy lépést balra lépve padok játszottak kellemes dallamot nekünk gombokat lenyomva, színes húrokat alkotva. Ugyanebben az utcában egy másik kapun belépve, egy ókori épület udvarán találhattuk magunkat. A sétatéren a fákra vetítve egy végtelen 3D-s világnak kinéző virágos, kellemes színekből alkotott fényjátékot láthattunk, ami hosszú percekre képes volt elrabolni a szemét a közönségnek. A Széchenyi tér felé tovább haladva egy nagyon színes festmény húzódott végig a falon, mely később fényszőnyeggé változva vezette az ösvényt.

Hihetetlen, hogy mire képesek az emberek egy kis fénnyel és egy jó szöggel! Olyannyira valóságos szőnyegként festett, hogy kedvem támadt levenni a cipőm és mezítláb végig sétálni rajta (van, aki így is tett).

fény

Kiérve a térre a Dzsámi tárult elénk, ami teljesen más világot képviselt. Itt is a Székesegyházhoz hasonló fényfestés színezte meg az épületet és a teret. A Jókai tér Mandala térré változott és az őt körülölelő épületek mind virágokat formázva, élénk színekben tündököltek. Az Apolló mozi előtt is egy igazán érdekes és kreativitást igénylő árnyjátékon lehetett részt venni. A Kossuth téren, a Kormányablak épületén 3D puzzle játékkal játszhattak az odaérkezők egyedül vagy párban, ahol többféle stílusú elemekből lehetett kirakni az épületet, melynek végén egy animáció ünnepelte meg a sikeres teljesítést.

Annyi csodálatos program volt, hogy napestig sorolhatnám a szebbnél szebb alkotásokat és interaktív játékokat. Egyedülálló élmény volt ott lenni és végig járni a Fény Útját. Ahogyan az emberek sétálták körbe a belvárost és keresték a fényeket a szemükkel, mentek fényről-fényre, olyanok voltak, mint a szentjánosbogarak.
fény

Lehetőségek, amikről talán nem tudtatok

Én a legelső napon, csütörtökön látogattam ki a fényfesztiválra, amikor még a Székesegyház megszokott külsejével köszöntötte az odalátogatókat. Vannak az eseményen úgynevezett „Fény pontok”, ahol kiválthatóak a feljebb említett karszalagok. Amíg nem kaptunk ott információt a rendezvényről, addig nem is tudtam mi az a Fény Útja és hogy egyáltalán van ilyen. Ezután világosítottak fel, hogy vannak ingyenesen kiváltható karszalaggal (védettségi igazolvánnyal) és extra karszalaggal látogatható állomások.

Sokan nem is tudnak a karszalagokról. Aki meg igen, azt gondolja ez biztos valami drága VIP jegy, pedig csak 1500Ft, és egy évben egyszer van ilyen. Úgy gondolom, aki megteheti, maximálisan megéri kiváltania az extra karszalagot. Ezzel főleg épületekbe, belső terekben létrehozott fényfestéseket és különböző alkotásokat lehet megcsodálni. Ezen kívül az ingyenes karszalaggal a Light Art fényfestőversenyt is kiemelt helyről, a Székesegyház elől, a kordonnal elválasztott helyről lehet nézni, ahol szellősebben állnak az emberek és emiatt talán komfortosabb is.

Akármennyire is híres a Zsolnay Fényfesztivál, úgy gondolom sokan vannak, akik még nem is hallottak róla. Én mindenkinek csak ajánlani tudnám, hogy legalább egyszer jöjjön el és nézze meg. Remek program lehet ez bárkinek: családnak, pároknak, baráti társaságoknak, nyugdíjasoknak és gyerekeknek is egyaránt. Pécsen tölteni egy hosszú hétvégét már alapból csodálatos, főleg, ha azt ilyenkor teszi meg az ember.

Aki úgy határoz, hogy ide látogat az eseményre, azt tanácsolnám csütörtök-pénteken tegye ezt meg, mivel szombaton rengetegen voltak és haladni nem lehetett. Úgy viszont, sajnos veszít a varázsából és az élményből a rendezvény. Remélem minél többen ellátogattok jövőre Pécs mesevilágába és nagyon szép emlékeket gyűjthettek itt!

Képek forrása: kiemelt kép, 1.kép, 2.kép, 3.kép, 4.kép, 5.kép, 6.kép

1 thought on “Zsolnay Fényfesztivál 2021 – Pécs, mint meseváros

Comments are closed.