Záróvizsga a krízishelyzetben

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A koronavírus miatt kialakult helyzet minden ember életét megváltoztatta: a dolgozókét, a szülőkét, a kisgyerekekét, illetve a diákokét egyaránt. Külön figyelmet érdemelnek a közeljövőben záróvizsgázó hallgatók, akiknek jelenleg egyébként is nagy súly helyeződik a vállukra. Emellett most egyedül kell megküzdeniük azokkal a felmerülő problémákkal, amelyeket a hétköznapokban csoporttársaikkal meg tudtak beszélni az egyetem kapuin belül. Persze lehetőség van az online kapcsolattartásra, de az mégsem említhető egy lapon a személyes találkozókkal.

Minden, ami eddig természetes volt, most csak virtuálisan érhető el, ilyen például az előadásokra járás, a családtagok, barátok látogatása, a közös programok, csoportos edzések stb. A vizsgák sem tehetők le a szokott rend szerint, új rendszert kellett kialakítani, ami biztosítja a hallgatók számára a tantárgyak abszolválását. A tananyagok, könyvek is az interneten keresztül érhetők el, mivel a könyvtárak sincsenek nyitva. A tanulóknak részben vagy teljesen muszáj volt megváltoztatniuk az évek alatt jól bevált tanulási módszereiket. Az órarend már sokkal kevésbé kötött, mindenkinek egy új napirendet kellett kialakítania.

A Media Iuris kíváncsi volt, hogy éli meg ezt a helyzetet egy záróvizsgázó hallgató, ezért erről Nezdei Mirabellát kérdeztem.

Interjú

A jelenlegi feltételeket megfelelőnek érzed a záróvizsgára való felkészüléshez?

nezdei-mirabellaNezdei Mirabella Kitti: Először is szeretném megköszönni a Media Iurisnak a felkérést 😊

A feltételek bizonyára lehetnének ideálisabbak is, hiszen például nincs nyitva a Tudásközpont, ami sokunk felkészülését megkönnyítette akár a tankönyvek egyszerűbb elérése, akár a nyugodt légkörű tanulótér biztosítása szempontjából, de azt gondolom, hogy a záróvizsgázók jelentős része már korábban beszerezte a felkészüléshez szükséges tananyagokat és a helyzetre való tekintettel – más opció hiányában – pedig igyekezett otthon kialakítani az ideális feltételeket a tanuláshoz. Egyébként segítőkész hozzáállást tapasztalok hallgatótársaim többsége részéről, sokan osztják meg jegyzeteiket, meg is tudjuk beszélni egymással a problémás kérdéseket online – mi például a barátnőimmel gyakran vagyunk egymás segítségére ilyen formában.

Ez a félév a végzősöknek azért javarészt normális körülmények között is arról szól, hogy le kell ülni és tanulni kell – e tekintetben tehát hatalmas különbséget nem látok.

 

Hátrányként tekintesz erre az alternatív vizsgáztatási módra?

Nezdei Mirabella Kitti: Figyelemmel a 101/2020. (IV. 10.) Korm. rendeletre, nem alternatív módszerrel zajlik majd a záróvizsgáztatás, de mégsem mindenben a megszokott körülmények között, hanem sajátos lebonyolítási szabályok mentén, amelyeket a 6/2020. (IV.14.) számú dékáni utasítás tartalmaz. Ezek bizonyára jelentenek majd szokatlan vagy kevésbé kényelmes helyzeteket is, így pl. a sorra kerülés előtti szokásos beszélgetések – amelyek gyakran segítettek abban, hogy az ember ne csak azon rágódjon, hogy vajon mi fog rá várni a vizsgán – ezúttal nem feltétlenül fognak úgy megvalósulni, ahogyan korábban. A legfontosabb most azonban az – és azt hiszem mondhatom azt, hogy ebben mindenkivel egyetértünk -, hogy a záróvizsgák egészségügyi szempontból a lehető legbiztonságosabb módon valósuljanak meg. Annak pedig személy szerint mindenképpen örülök, hogy lesz lehetőségünk ebben a tanévben záróvizsgát tenni.

Ennek a helyzetnek szerinted mik a negatív, illetve pozitív hatásai a felkészülésre?

Nezdei Mirabella Kitti: Az biztos, hogy a veszélyhelyzet egy fokozott stresszel járó időszak mindannyiunk számára, egy ilyen helyzetben szerintem még nagyobb kihívás a tanulásra koncentrálni. Ugyanakkor, bár furcsa ezt kimondani, de talán pozitívum is lehet az, hogy nem vonják el különféle programlehetőségek, rendezvények az időt és a figyelmet a tanulástól.

Lelkiekben hogyan éled meg a változásokat?

EZT OLVASTAD MÁR?  Joghallgató az élsportban - Interjú Demeter Attilával

Nezdei Mirabella Kitti: Leginkább azt élem meg nehezen, hogy nem tudok találkozni a családommal és a barátaimmal, és a megszokott közösségi kikapcsolódási lehetőségekről is le kell mondanom. Szerencsére azért a technikának köszönhetően telefonon és online lehet kapcsolatot tartani és egy jót beszélgetni akár egy kávé mellett, ami persze nem pótolja a személyes találkozásokat, de talán azért valamennyire segít elviselhetőbbé tenni ezt a mindannyiunk számára sok kihívást és nehézséget jelentő időszakot.

Végül megragadnám a lehetőséget, hogy minden hallgatótársamnak kitartást és eredményes felkészülést kívánjak – és jó egészséget minden, a záróvizsgán vagy annak lebonyolításában bármilyen szerepkörben részt vevő hallgatónak, oktatónak vagy dolgozónak.

A Media Iuris is nagyon sok sikert, illetve egészséget kíván minden vizsga előtt álló diáknak és reméljük, hogy mihamarabb viszontláthatjuk egymást az egyetemen.

 

2 thoughts on “Záróvizsga a krízishelyzetben

Comments are closed.