darts_pem

Vajon sikerülhet Wrightnak a címvédés- Rajtol a 2021-es Darts Világbajnokság

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0

December 15-én, kedden kezdődik Londonban a 2021-es darts világbajnokság, az Alexandra Palace-ban. A legnagyobb esélye a végső sikerre a világelső Michael van Gerwen-nek van, de tavaly is alulmaradt a döntőben Peter Wright ellen.

A brit kormány december 2-án történő bejelentése értelmében, az Alexandra Palace-ba idén a szokásos 10 ezer ember helyett, csupán ezer ember fog bebocsátást nyerni az arénába. Ez egy nagy negatívum az esemény számára, hiszen az egyik legfőbb vonzereje maga a hangulat, amit a világ minden tájáról érkező (évek óta egyre több magyar) szurkoló teremt. Egészen egyedülálló az a fesztivál hangulat, ami az eseményt jellemzi.

Mivel a kivetítőn kívül igazából nem lehet látni a játékosokat, hiába magasított a színpad, egyszerűen annyira kicsi a tábla, hogy rálátni talán csak az első néhány sorban álló szurkoló tud. Aki a helyszínen nézi a mérkőzéseket, annak a játék gyakorlatilag másodlagos, és a tömeg saját magát szórakoztatja. A sport népszerűségét mutatja, hogy az angol Sky Sports az Arena névre hallgató csatornáját átnevezik Sky Sports Darts-ra a torna idejére.

 

A torna legfőbb esélyese, a 3-szoros világbajnok, világranglistát vezető holland Michael van Gerwen, aki 2013-as első világbajnoki győzelme óta elsőszámú esélyesnek számít. Azonban idei szezonja nem igazán úgy alakul, ahogyan a korábbi években. A főtornák közül csak a március eleji UK Opent nyerte meg. Ezután, még mielőtt belelendülhetett volna a játékba, jött a karantén, és a teljes verseny tilalom. Ezt követően egyetlen fontosabb eseményt sem nyert meg. A Premier League-ben, és a World Cup of Darts-on is (országok közti páros bajnokság) meglepő vereségeket szenvedett. A vb előtti ráhangolódó versenyt, a Players Championship-et azonban megnyerte, szoros csatában Mervyn King ellen. Ezáltal nagy esélye van a végső győzelemre.

A címvédő, skót színekben induló Peter Wright is hasonló előjelekkel várhatja a világbajnokságot. Az előbb említett Players Championship-ben ő az elődöntőig jutott, ahol King állította meg. Az ő formája jóval kiegyensúlyozottabb volt a karantén előtt, és utána is, tornát azonban nem tudott nyerni. Mindig ott volt a döntők, és az elődöntők környékén.

A fogadóirodák nagy esélyesnek tartják Gerwyn Price-ot is, aki a  korábbi major torna helyezéseivel, és a tavalyi vb szereplései miatt került ilyen előkelő helyre, és mindig fel tudja magát szívni a fontosabb tornák előtt. Emellett még számos korábbi világbajnok, mint Gary Anderson, Rob Cross, és Adrian Lewis is ott lehetnek a végső elszámolásnál.

Ahogy az utóbbi két évben, a nagy népszerűségre való tekintettel, most is két női versenyző indul, akik a PDC (Profi Darts Szövetség) Women Series döntősei közül kerültek ki. Liza Ashton korábban a másik nagy darts szövetségnél, a British Darts Organization (BDO)-nél szerzett korábban 4 világbajnoki címet, míg a másik női induló, Deta Hedman szintén a BDO világbajnokságain szerepelt, azonban soha nem tudta megnyerni, pedig háromszor volt döntős.

Mivel az utóbbi években a világbajnokság eredménye nem feltétlen alakult papírforma szerint, érdemes említést tenni néhány titkos esélyesről is. Ott van például a nagy népszerűségnek örvendő szingapúri Paul Lim, aki az utóbbi években tért vissza a világbajnokságokra. Az ő nevéhez fűződik a világbajnokságok történetének első tökéletes 9 nyilas leg-e amit a TV élőben közvetített 1990-ben, ezt 2018-ban majdnem megismételte. Ha jó napot fog ki, nem igazán lehet rajta fogást találni.

 

Ott van a tavalyi világbajnokság egyik felfedezettje, a német Nico Kurz is, aki mindössze 23 éves, és a tavalyi első világbajnokságán a 3. fordulóig jutott, ami elég jó eredmény egy ilyen fiatal játékostól. Az utóbbi két évben elődöntős Nathan Aspinall is komoly meglepetést okozott, mert nem kiemeltként kétszer is eljutott az elődöntőig, ott azonban elvérzett. Talán neki van a legnagyobb esélye arra, hogy idén bejuthasson a döntőbe, és megnyerje azt.

A világbajnokság December 15 és Január 3 között zajlik. Ezalatt lesz 4 szünnap karácsonykor és szilveszterkor. Összesen 95 mérkőzést rendeznek.