Vizsgaidőszak újragondolva

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Lassan minden Karon elindul a mindig rettegett vizsgaidőszak a maga éjszakázásaival, stresszeléseivel és hajnalig tartó tanulásával. Habár minden szakon másképp zajlik ez az egyetemistáknak nem feltétlen kedves időszak, egy dolog közös bennük: a sikeres teljesítésért küzd mindenki és mikor meglátod Neptunban a pipát a tárgy neve mellett az azért egy igen kellemes érzés. De ezek a pipák sajnos nem potyognak csak úgy az égből, tenni kell értük. 

Szerintem nemcsak a magam nevében mondhatom, hogy összecsúsznak időnként a megtanulandó anyagok és lemaradással kezdem a vizsgaidőszakot, ami már egy alap stresszforrást is jelenthet, viszont meg kell látni a pozitívumait és motiválni magunkat minden egyes nap. Állandóan azon jár a fejünk mennyi anyaggal vagyunk lemaradva és mennyire sehol sem tartunk. Azonban ez orvosolható, ha naponta haladunk szépen lassan és pótoljuk be a lemaradásunkat. Tudom, hogy sok. Mind az anyag, mind a vizsga, de ez nem jelenti azt, hogy görcsösen kell felfogni és láthatatlan falakat állítani magunk köré és bezárni magunkat közéjük. Pont a minap csapott meg a felismerés, hogy mennyire másképp is lehetne hozzáállni.


Sétáltam fel a kollégiumhoz vezető lépcsősoron, amikor a már útközben bennem csapongó gondolatfoszlányok gyökeret vertek a fejemben és ép teljes gondolatot alkottak. Hazafele menet elkezdett egyre jobban sütni a nap, éreztem a nap melegét az arcomon, sok-sok mosolygó szempár jött velem szemben, csiripeltek a madarak, láttam amint rügyeznek a fák és nyílnak a virágok, s ez olyan pozitív hangulatba lökött át, hogy elkezdtem mosolyogni, amint felértem a kolihoz megláttam, ahogy kint az épület mellett a zöld fűben fekszenek emberek és úgy tanulnak könyvből, laptopból s jött a felismerés: Igen, így is lehet!

Fogjuk fel kicsit másképp!

A vizsgaidőszak nem azt jelenti, hogy vége minden apró örömforrásunknak és bezárkózunk a négy fal közé! Az életet és a mindennapjainkat ugyanúgy élvezni kell, különben begolyózunk. Találni kell kis feltöltődési réseket a sok tanulás közt. Erre sokféle ötletem van.
Kezdd a napot vidám, pörgős zenével! Nem viccelek. Ez hatalmas indító löket a naphoz. Miután kinyomod az ébresztődet, kapcsolj be egy ilyen lejátszási listát és dúdold, énekeld, táncolj! Amellett, hogy hatalmas energiát ad, már ébredés után mosoly ül az arcodra és lendülettel kezded a napot. Készítsd magadnak reggelit, kávét és vedd sorra mivel szeretnél haladni. Habár ez nem kívánságműsor, hallgathatsz az érzésre mit szeretnél tanulni. Van olyan nap, amikor egy-egy tárgyhoz semmi, de semmi kedved és hiába erőlteted (mert benned van a kell) akkor sem fog úgy menni és lehet más tárgy jobban érdekel épp aznap és többet tudsz vele haladni. Nem azt mondom, hogy mindig azt tanuld, amihez kedved van és amihez nincs, azt ne tanuld meg, csak próbálj figyelni a megérzésekre és adj nekik teret! 

A produktív tanulás egyik titka:

Egyre elterjedtebbé kezd válni az idő alapú tanulási módszer, miszerint fókuszálj valamire 30-40 percig és tarts utána egy 5 perces szünetet, amikor semmit csinálsz. Merül fel a kérdés, hogy: „Olyat meg mégis hogy csinálok?” Egyszerű. Ülj le az ágyra, gondold át mit olvastál, tanultál az elmúlt blokkban és hagyd ülepedni. Ne nyomkodd a telefonod vagy mássz fel a szociális platformokra. Csak legyél és csinálj valami teljesen mást, mint az eddigi fókuszálós idődben. Mosogass el, főzz egy kávét, dobj össze egy szendvicset, bármit, ami nem képernyő. Ezután mehetsz vissza és indul elölről. Az okosak azt mondják ez egy nagyon produktív módja a tanulásnak. Ehhez vannak már különböző applikációk is tervezve (ilyen például a Forest: Stay focused is). Az egyik ilyennél kiválasztod az időintervallumot meddig szeretnél tanulni és addig a telefonodon növekszik egy fa. Addig, amíg az idő nem telt le nem tudsz mást csinálni a telefonodon, csak akkor, ha megszakítod a fa növekedését és ezzel törli is az addig elért növekedését. Ergo, akkor nyúlhatsz a telefonodhoz, ha az idő letelt s ezzel párhuzamosan a fa kifejlődött. Ez egyfajta motivációt is jelenthet azoknak, akik sokszor csekkolják a telefonjukat tanulás közben vagy épp helyett.

Frissülj fel!

A tanulási idők között tarts szünetet (ha kell hosszabbakat), hogy tudjon pihenni és kikapcsolni az agyad. Erre neked is és neki is szüksége van. Vannak, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy 8-10 órákon át ülnek a szobában és tanulnak, mert bennük van a tudat, hogy kell és nem pihenhetnek mert sok a tanulnivaló, de higgyetek nekem, hogy ezzel nem előre haladtok, hanem lassan lépkedtek hátra. Van az az idő, ameddig az agyad már nem tud figyelni ugyanúgy, sem feldolgozni az olvasottakat. Képzeljétek el ezt úgy, mintha a telefonotok töltöttségi százaléka lenne az agyatok. Használjátok, görgetitek, Ő dolgozik és emiatt csökken a százalék, minél több dolgot használtok rajta, minél több ideig egyre gyorsabban merül és végül nagyon alacsony százalékra esik le. Ekkor már hiába akarjátok ti használni, nem tudjátok mert le fog merülni. Ilyenkor felteszitek töltőre egy időre, hogy újra használhassátok. Ilyen az agyunk is. A mi esetünkben a töltő elég sokféle lehet. Lehet ez egy kör futás a kis útvonalatokon, biciklizés a szabadban, kiülni valahova és beszélgetni a barátaiddal, olvasni az éppen aktuális kedvenc könyvetekből, megnézni egy részt a sorozatotokból, megfőzni a másnapi ebédet, sok-sok-sok dolog lehet ez. Mindenkinek más. Egy közös bennük, hogy töltődsz. Ez a lényeg és ez az, ami fontos.

Ha már töltődés: A sport duplán számít!

Nos nem kertelek, a mozgásformák, legyen szó bármiről dupla szorzósak, mivel ilyenkor nagyon sok folyamat végbemegy a szervezetünkben. Nem szeretnék átmenni élettanba, viszont vannak dolgok, amiket szerintem mindenki ismer és tud. Ilyen az is, hogy kikapcsolódsz és energiát használsz fel, valamint szerzel is. Mindenféle sporttevékenység után kicsattanó energia gyűlik össze benned és emiatt is pörögsz fel, mosolyogsz és leszel vidám. Egyszerű és mindenki számára elérhető mozgásforma a futás. Közben habár haldokolsz és keresed a fejedben a választ a „miért is csinálom én ezt?” kérdésre, végezetül mindig örülsz, hogy elmentél és megcsináltad és büszke vagy magadra mindezekért. Ez nagyon fontos. Pozitív élmény kapcsolódik hozzá a fejedben. Energiát szabadít fel benned, átmozgattad magad és így tettél magadért, ami megint csak jó érzéssel tölt el, emellett lefárasztod magad fizikálisan is, plusz grátisz, hogy a szabadban végzed így sok-sok pozitív hatást okozol egyetlen egy tevékenységgel. Mondhatjuk úgy is, hogy két legyet ütsz egy csapásra. Ugyanezt okozza a nyújtás, biciklizés, szabad testsúlyos edzés, csoportos órák, csapatsportok és igazából a sor közel végtelen. Ezek voltak azok, amik úgy hiszem mindenki számára elérhetőek.

Fontos mit eszel és iszol

Belemerülve a tanulásba sokszor elfelejtünk enni és inni, ami nagyon nagy hiba, hisz elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel koncentráláshoz. Nyilván a legalapvetőbb a víz, azonban, ha emellé iszunk valami enyhén cukrosabbat, akkor az serkenti az agyunkat is, mint például valamilyen egészségesebb gyümölcslé vagy nem agyoncukrozott szörp. Ugyanilyen fontos az étkezés is. Velem is megesik, hogy délután mikor megy le a nap jut eszembe, hogy a reggeli volt az utolsó, amit magamba vittem szilárd táplálék gyanánt. Fontos, hogy naponta legalább háromszor étkezzünk és ha ezek az étkezések egészséges, könnyen emészthető alapanyagokból állnak akkor azzal is segíthetjük a fókuszálásunkat és tanulásunkat. Ha sok egyszerű és zsíros, olajos ételt eszünk a szervezetünk azzal lesz elfoglalva, hogy megeméssze és csak sokkal később fog tudni figyelni a tanulásra. Ha keveset eszünk akkor meg elfogy az energiánk és ugyanoda lyukadunk ki, hogy dekoncentráltak leszünk. Emiatt figyeljetek arra mit és mikor esztek, illetve isztok. Nem kell egész nap a konyhában állni, de ezekkel az apró kis odafigyelésekkel sokat tehettek magatokért.

Ne állíts magad elé képzeletbeli falakat!

Sokan az egésznapos tanulással, csekély alvással és zéró szociális élettel asszociáljuk a vizsgaidőszakot, azonban ezt lehet másképp is! A friss levegő csodákra képes. Tudom, mindenkinek a fejébe égett általános iskolából ez a mondat, azonban azt kell mondjam, a tanáraink tudtak valamit. Ha csak egy negyedórát már kinn töltesz a szabadban nagyon sokat ad az agyad működésének, arról nem is beszélve, ha sétálsz is vagy kifekszel napozni. Ez Utóbbi még ki is kapcsol és kicsit feledteti veled a vizsgaidőszak gondolatát. Illetve erősíti a nyár érzését és eszedbe juttat kellemes emlékeket, amikre gondolva új erőre kaphatsz, miért is érdemes nem elhúzni a vizsgaidőszakot. Mivel itt a tavasz a kellemes napsütésével és időnként iszonyatosan meleg napjaival, remek lehetőséget nyújt a szabadban tartózkodásra. Ülj ki egy parkba a szaktársaiddal ás tanuljatok együtt. Mindenkinek van olyan témakör, ami jobban megy és kevésbé. Egészítsétek hát ki egymást és hozzatok össze egy nagy egészet mindenkiben! Nincs megmondva hol és hogyan tanulj. Lehet bezárkózva egyedül és stresszesen és lehet a barátaid körében, kinn a szabadban, minőségi alvásokkal és testmozgással is sikeresen teljesíteni egy ilyen időszakot.

Ne húzd-halaszd, menj át egyből!

Tudom, ez sok esetben nem ilyen könnyű, mint hangzik, mert mindenkinek megvannak azok a bizonyos tárgyak. Igen, igen. Pontosan azokról beszélek. Azok a tárgyak, amiket bárhogy tanulva sehogy nem megy a fejedbe, szárazabb, mint a sivatag és cserébe hosszú és tömény. Nos igen. Ezekkel is sajnos meg kell birkózni, viszont semmi sem teljesíthetetlen, hisz vannak a felettünk lévő évfolyamon is és végezték már el sokan a szakunkat, szóval meg lehet csinálni. És mégis ki más csinálná meg, ha nem Te? Na ugye. Tudom, hogy egyik pillanatban úgy érzed nem lesz vészes a vizsga, a következő pillanatban meg úgy érzed semmit sem tudsz és meg fogsz bukni. Ez természetes, azonban azt sose felejtsd el, hogy olyan sosem lesz, hogy mindent is tudsz, viszont eleget fogsz tudni, hogy megcsináld. Ne tartsd tőle! Attól, hogy későbbre veszed fel a vizsgáidat vagy tolod magad előtt nem lesz könnyebb, csak értékes napokat veszel el a saját nyaradból és tovább nyomasztod magad vele. Minél hamarabb végzel velük, annál hamarabb szabadulsz és kapod a nyarat jutalmadként.

Amikor ott zöldellik a pipa a Neptunban…

Mindenki küzd a sikeres vizsgákért és a pillanatért, mikor meglátod Neptunban a kedvenc kis pipánkat és ezzel tudatosul benned, hogy megcsináltad. Na ezért. Ezért a látványért tarts ki! Az az a pillanat, amikor látod, hogy megérte és büszke vagy magadra, hogy megvan.
Közeledve a vizsgaidőpontokhoz egyre nagyobb az izgalom és az ijedtség, de nyugodjatok meg. Minden rendben lesz. A napi vizsgázásnál mindig csak és kizárólag a következő vizsgáddal foglalkozz! Ne azon kattogj mennyi van még hátra és mit nem tudsz! Ez sehová sem vezet. Azzal, hogy mindig a következő lépésre figyelsz elzavarod magad körül a stresszt és a felesleges aggodalmakat. Ezek a napok, hetek (kinek mi a mértékegység) csak úgy elrepülnek majd, ahogy dolgozik benned az adrenalin és minden egyes nappal egyre kevesebb vizsga lesz előtted, de annál több mögötted. Ha netán egy nem úgy alakulna, ahogy azt tervezted és megbuknál, akkor se ess pánikba. Megesik. Előfordul. Porold le magad és állj fel. Állj oda újra! Egy ilyen nem küldhet padlóra és adhatod fel. Igen kicsit jobban fogsz izgulni legközelebb, de meg fogod csinálni! Nem az számít hányszor estél el, amíg odaértél a végéhez, hanem az, hányszor kerekedtél felül magadon és érted el azt, hogy ott legyél a legvégén boldogan. Emellett motiválni fog minden egyes nap az, hogy eggyel több pipa virít a Neptunodban és lassan fogy el a helyük. Iszonyatosan büszke leszel Magadra megint!

Mindenkinek sok sikert kívánok a vizsgaidőszakhoz és sok-sok mosolyt az arcokra!

Ha érdekel, hogy a Pécsi Egyetemisták Magazinjának szerkesztősége, milyen tippeket ad a vizsgaidőszakhoz akkor  ezeket a cikkeinket  itt, ittitt és itt érhetitek el.

Képek forrása: Pexels