„Elértünk oda, hogy nagyon figyelünk arra, mit sugároz az öltözködésünk” – interjú Venczel-Tóth Evelinnel a Pergamenshop vállalkozásról

+1
0
+1
2
+1
7
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Venczel-Tóth Evelin neve elsősorban a hároméves Pergamenre hányt szavak nevű, sikeres könyvcsatornáról lehet sokak számára ismerős, ahol Evelin hétről-hétre megosztja követőivel olvasási tapasztalatait, élményeit, könyvajánlókat ad, ill. gyakran találkozhatunk a csatornán sorozatajánlókkal is. Mindezek mellett júniusban kezdetét vette a Pergamenshop nevű vállalkozása is, ahol számos olvasáshoz, könyvekhez kapcsolódó kiegészítővel találkozhatunk. Vannak itt pólók, vászontáskák, bögrék, de még idézettel ellátott könyvjelzők is. Venczel-Tóth Evelint a webshopról, a kínálatról és természetesen a könyvszeretetről kérdeztük.

Először is szeretnék gratulálni a Pergamenre hányt szavak könyvcsatorna harmadik évfordulójához! Három év alatt rengeteg élményre és tapasztalatra tehettél szert. Hogy érzed, mit adott számodra eddig a könyvcsatorna? Mi az, amire a legbüszkébb vagy?

Venczel-Tóth Evelin: Köszönöm szépen! Igen, három év alatt sok dolgot megtapasztaltam, de egyszer sem bántam meg, hogy belevágtam. Leginkább arra vagyok büszke, hogy az irodalommal és kultúrával foglalkozó csapatok hozzám fordulnak, egy olyan névnek tekintenek, ami segítheti a kezdeményezésük közönséghez való elérését. Ezáltal azt érzem, hogy tehetek az ajánlásokon kívül még valamit a könyves közösségért.

Honnan jött az ötlet, hogy webshopot nyiss? Milyen előkészületeket igényelt ennek az új vállalkozásnak az elindítása?

Venczel-Tóth Evelin: A családom nem szeret könyvet ajándékozni nekem, mert azt magamnak is be tudom szerezni, és egyszer-kétszer előfordult, hogy hamarabb meg is vettem, így aztán az egyik példányt ki kellett cseréltetni. Ezért én mindig könyves kiegészítőket kérek, de itthon nagyon kevés akad. Azért nyitottam a webshopot, mert úgy gondoltam, ha én hiányt érzek ezekből, akkor másoknak is segíthetek a könyvszeretet terjesztésében.

Miért érezted fontosnak, hogy a webshop független legyen a könyvcsatornától?

Venczel-Tóth Evelin: Külföldön nagyon népszerű, hogy egy csatorna saját márkás áruházat nyisson. Ez azt jelenti, hogy a csatorna logójával, ikonikus szövegével ellátott termékeket árul. Szerettem volna egyértelművé tenni, hogy a Pergamenshop, bár a neve nyilván a csatorna nevéből jött, de nem ilyeneket tartalmaz. Összesen két terméken található meg a logóm, de az a legviccesebb számomra, hogy ez a kettő fogy a legjobban…

evelin

Hogy gondolod, mennyire van hatással ránk az, amit kifelé sugárzunk önmagunkról az általunk viselt termékek és márkák révén?

Venczel-Tóth Evelin: Szerintem elértünk oda, hogy nagyon figyelünk arra, mit sugároz az öltözködésünk. Manapság már nem veszünk fel akármilyen feliratú pólót, akkor is megnézzük, mit jelent, ha idegen nyelven van. Külföldön nagyon népszerű minden könyvmoly feliratú termék, itthon viszont csak elvétve találhatunk ilyeneket. Egyelőre a könyves gyertyák futottak be leginkább, de például a könyves dobozok nem éltek túl sokáig. Úgy vélem, az volt ezekkel a csomagokkal a probléma, hogy nem olyan terméktípusok jelentek meg bennük, mint a külföldi társaikban. Könyves mintájú ruházati cikket például még egyszer sem láttam bennük.

A termékek mindegyikén visszaköszön a könyvszeretet. Véleményed szerint mennyire fontos a könyvek szeretete és annak kimutatása?

Venczel-Tóth Evelin: Szerintem nagyon fontos. Az olvasás magányos cselekvés, általában otthon csináljuk, ahol senki nem látja, így ez egy remek lehetőség arra, hogy megmutassuk másoknak, mi a szenvedélyünk, a hobbink. Én legalábbis imádom azt az érzést, mikor egy másik könyvmoly meglátja a pólómon vagy vászontáskámon a könyvszeretetről szóló feliratot és rám mosolyog. Egy titkos kis közösség tagjának érzem magam tőle.

Szerinted mennyire fontos, hogy az emberek valami pozitív üzenetet sugározzanak magukról a külvilág felé? Vannak személyes tapasztalataid ezzel kapcsolatban?

Venczel-Tóth Evelin: Az emberek frusztráltak. Most pedig még inkább. Mióta YouTube csatornába kezdtem, annyi durvaságot látok a profilok mögé bújt emberektől, hogy egyszerűen elkezdtem kerülni minden olyan online teret, ahol tudom, hogy erre számíthatok. Szerintem mindenki ki van éhezve a pozitív dolgok iránt, főleg a vírus miatt, így én határozott célként tűztem ki azt, hogy pozitív üzeneteket szeretnék a termékeimmel közvetíteni. Viccesek azok a feliratok is, amik az olvasás magányos oldalát erősítik, mint a ne zavarj olvasás közben tematikájú minták, de én inkább az olvasás társas oldalát erősítő üzenetekre koncentrálok.

Kik hatottak ösztönzően a webshop létrejöttére?

Venczel-Tóth Evelin: A férjem régóta buzdít, hogy megpróbálhatnám, mivel ő évről évre ajándékoz nekem hasonló cuccokat, de nem éreztem elég önbizalmat magamban ehhez. Egy jó barátom készíti a grafikáimat már három éve, és ő is ösztönzött arra, hogy belevágjak.

Folyamatosan lehetőséget biztosítasz a követőiddel való kommunikációra és a véleményezésre. Ez a webshop esetében is így történt. Mennyire tartod fontosnak, hogy ők maguk is hozzájárulhassanak ötleteikkel, meglátásaikkal a webshop kínálatához?

Venczel-Tóth Evelin: Nagyon fontosnak tartom. Nyilván én figyelem a piacot, olyat nem szeretnék készíteni, amiből van már, de az elindulás csak egy kis termékpalettával történt, így rengeteg ötletem van még, amivel bővülhetünk, és szeretném tudni, hogy a vásárlók mire vágynak. Nem vagyunk egyformák, nekem sem jut minden az eszembe, viszont hihetetlen mennyiségű ötletet küldtek, ami nagyon hasznos lesz a későbbiekben. Illetve nincs fontosabb, mint a visszajelzéseik, mert tudnom kell, hogy jó úton haladok-e, mit lehetne fejleszteni a jövőben.

Végezetül, most előreláthatólag hogy látod, mi az, amivel mindenképpen ki szeretnéd egészíteni a webshop termékkínálatát a közeljövőben?

Venczel-Tóth Evelin: Valószínűleg már megvalósul, mire az interjú kikerül, de könyvmoly zoknikat szerettem volna már az indulástól, ezzel sikeresen kibővítettük a kínálatot. A rövidtávú tervek közé többféle minta és színes pólók bevezetése tartozik még.

Köszönjük szépen Evelinnek, hogy elfogadta felkérésünket. További sok sikert kívánunk a Pergamenshophoz! Ha kíváncsiak vagytok a szintén Evelinnel készített interjúnkra a Pergamenre hányt szavak könyvcsatornáról, akkor azt itt érhetitek el.