Vegetáriánus és vegán receptek 2. rész

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Még májusban írtam nektek arról, hogy elkezdtem sokkal tudatosabban étkezni, ezzel elhagyva az állati eredetű termékeket. Eleinte ugyan nehézkesen ment, párszor előfordult, hogy hús is ettem, de már egy ideje semmi ilyesmi nem történt. A sajtot persze még most sem tudom elhagyni, túlságosan szeretem ahhoz, hogy ne egyek, de már az idejét sem tudom, mikor ettem utoljára húst, vagy éppen mikor ittam, használtam fel utoljára más tejterméket a sajton kívül. A vegán, illetve a vegetáriánus életformákról készült cikkemet ide kattintva olvashatjátok el. Mindemellett pedig írtam egy receptajánlót is, aminek most elhoztam a második részét. Ezek az ételek nem feltétlenül saját receptek, ugyanis a legtöbbet interneten látom, de az is elfordult már, hogy a testvérem osztotta meg velem a saját receptjét. Mégis ebben a cikksorozatban lehetőségem van néhány finom étel bemutatására, amelyek igazán jó alternatívák lehetnek egy húsmentes naphoz. Ha érdekelnek a finomabbnál finomabb receptek, tartsatok velem!

Vegán hamburger

recept_vegan_

Hozzávalók:

vegán hamburgerzsemle

1 fej saláta

3 nagyon paradicsom

ketchup, veganéz, mustár

2 fej lilahagyma

1 db babkonzerv

1 fej vöröshagyma

1 db répa

4 púpos ek zabliszt

só, bors, oregánó, fokhagymapor

olívaolaj

Mint az a hozzávalóknál is kiderült, én nem sütök külön bucit, hanem boltból szerzem be, így most azzal nem lesz dolgunk. Kezdésképp meghámozom a répát és lereszelem, majd külön serpenyőbe rakom a reszeléket. Ezután mehet hozzá az 1 fej vöröshagyma apróra vágva, illetve a fűszerek ízlés szerint (só, bors). Ezt a két hozzávalót tűzön megpirítom, majd félreteszem kihűlni. Mindeközben átmosom a babot, majd egy krumplinyomó segítségével szétnyomom. A pépes állagú babhoz mehet a serpenyő tartalma, illetve a 4 kanál zabliszt, hogy összefogja. Teszek még hozzá oregánót, fokhagymaport, és még egy kis olajjal is leöntöm, majd összegyúrom. Nagyobb pogácsákat formázok a kapott masszából (ez nem megy össze sütés közben, mint a hús), és mehet is a serpenyőbe. Amíg sülnek a zöldségpogácsák, felvágom a salátát, a paradicsomot és a vöröshagymát formára. Miután elkészültek a pogácsák, összerakom a hamburgert: buci alja, ketchup, mustár és veganéz, zöldségpogácsa, saláta, paradicsom, lilahagyma és a buci teteje. Hasznos tipp, ha a ketchupot, a mustárt és a veganézt összekevered, akkor hasonló ízű szószt kapsz, mint a mekis szósz. 

Zöldségfasírt

recept_vegan

Hozzávalók: 

1 db cukkini

2 db répa 

1 fej vöröshagyma

4 ek zabliszt

2 ek zab

zsemlemorzsa

paprikapor, só bors, oregánó mustár és olaj ízlés szerint

Elhoztam nektek a kedvenc vegán receptemet, amit heti szinten elkészítek otthon. A zöldséges fasírt nagyban hasonlít a zöldségpogácsához, de kerülnek hozzá plusz hozzávalók. Első lépésként meghámozom a répákat és a cukkinit, majd lereszelem őket egy tálba. Megsózom a lereszelt zöldségeket, majd 10 perce félrerakom őket, hogy addig vizet eresszen a tál tartalma. Miután letelt az idő, kinyomkodom a maradék vizet, ezután pedig jöhet a többi hozzávaló. Apróra vágom a vöröshagymát, majd a tálba rakom, ezután mehet hozzá a zabliszt és a nagy szemű zab, a végén pedig az említett fűszerek. Hogy ízesebb legyen, szoktam hozzá tenni mustárt, a végén pedig meglocsolom olivaolajjal. Fontos, hogy ne kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat, hanem egy spatula segítségével forgassuk össze, hogy egy krémes masszát kapjunk! Ha ez megvan, már használhatjuk a kezünket, hogy kisebb gombócokat formáljunk. Az így kapott gombócokat meghempergetjük zsemlemorzsában, majd olajban kisütjük őket. 

Zöldborsófőzelék

recept_vegan_pem

Hozzávalók:

250 g fagyasztott cukorborsó

200 ml növényi tejszín (zab)

4 ek zabliszt

fél fej vöröshagyma

víz (receptben a mennyiség) só, bors, fokhagymapor 

olaj

Kezdésnek felvágom a hagymát, majd elkezdem tűzön üvegesre dinsztelni. Ezután mehet a hagymához a fagyasztott cukorborsó, amit szintén pirítok pár percig. Leöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a cukorborsót, majd főzöm nagyjából 5-7 percig. Közben a növényi tejszínnel elkeverek 2 evőkanál zablisztet, és ezt a kapott masszát szépen lassan hozzáadagolom a fazék tartalmához. Ha jók a mennyiségek, krémes állagot kapunk. Ugyan már az elején megsózom a cukorborsót, de a végén is adok hozzá egy keveset, illetve ebből az ételből sem maradhat el a bors és a fokhagymapor. Ez a főzelék nagyon jól passzol az előző recepthez, úgyhogy ha köretet szeretnétek a fasírtnak, akkor készítsétek el ezt a vegán csodát!

Vegán gyros

recept_vegan

Hozzávalók: 

Gyros fűszerkeverék

180 g tofu

salátakeverék

1 fej lilahagyma

paradicsom

olívabogyó

250 g mirelit sültkrumpli

150 g vegán krém

só, bors, fokhagymapor

Minden alkalommal, mielőtt hozzákezdek ehhez az ételhez, bepácolom az apró kockákra vágott tofut, nagyjából 2 órával sütés előtt. Én gyros fűszerkeveréket szoktam használni. Sütés előtt még a zöldségeket is előre összekészítem, hogy később már csak tálalni kelljen. Apróra vágom a lilahagymát, a paradicsomot, olívát és a salátát. Ezután kisütöm a mirelit sült krumplit (ha az időm engedi, akkor én szoktam felvágni a krumplit és azt sütöm ki), illetve a pácolt tofut is párhuzamosan sütöm a krumplival. Miután elkészültek, összeállítom a krémet. Nagyon egyszerű az elkészítése, ugyanis csak a fűszerekkel szoktam ízesíteni, illetve kevés citromlével, és jöhet is a tálalás.

Remélem, a mostani receptek is elnyerték a tetszéseteket! Jó étvágyat kívánok hozzájuk!