Vedd könnyen az akadályt!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Valószínűleg mindenki számára ismerős az az érzés, amikor középiskolában a NAGY döntés előtt állt. „Milyen szakra menjek?”, „Melyik egyetemet válasszam?”, „Mi legyen a sorrend?”, „Mi lesz ha nem vesznek fel?”, „Kell egy B megoldás!”. Ehhez hasonló vagy esetleg ugyanezek a kérdések jöttek elő újra és újra számomra is már a negyedikes évem szeptemberében.

Ebben az időszakban rendkívül nagy teher van egy diák vállán több szempontból is. Érettségi, felvételi, nyelvvizsga, ballagás, szalagavató stb. Viszont én azt egyértelműen tudtam, hogy Pécs felé veszem az irányt. De hogyan is jött a KPVK-ra jelentkezés ötlete nekem? Őszintén, és részletesen szeretnék nektek beszélni arról, hogy miért is volt a Pécsi Tudományegyetem és maga Pécs egy nagyszerű választás.

A KPVK rövidítés, ha valaki nem tudná a következő: Kultúratudományi Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar. A kar telephelye eredetileg Szekszárd, viszont 2020 keresztfélévében csoda történt, ugyanis meghirdettek Pécsen is több szakot. Ez idő alatt én éppen azon őrlődtem, hogy: „BTK vagy KPVK, BTK vagy KPVK?” Ugyanis itt még nem teljesen volt bennem letisztázva, hogy tulajdonképpen általános iskola felső évfolyama és a középiskola, vagy az alsó évfolyam a számomra legmegfelelőbb. Miután magamban tisztáztam, hogy mi is a célom, újabb kétely támadt bennem. „De lehet az óvodapedagógus vagy a gyógypedagógus jobb lenne”. Ezután nyílt nap volt a KPVK pécsi telephelyén. Dilemmám közepén elmentem erre a nyílt napra és őszintén szólva egyáltalán nem bántam meg, hiszen itt lett véglegessé bennem, hogy mi az igazi célom. Volt egy olyan lehetőség, ami egy pályaorientációs tanácsadást foglalt magába. Ki szerettem volna próbálni, ezért feliratkoztam. El is mondtam a nagy problémám, majd a tanácsadó a 6 kalapos módszer segítségével közelebb vitt a számomra legjobban illő szakhoz. Aki esetleg nem hallott még erről a módszerről, annak leírom, hogy valójában miről is szól, illetve mi a lényege.

A módszerről bővebben Edward de Bono máltai pszichológus, A hat gondolkodó kalap című könyvében olvashattok, ami 1985-ben jelent meg. Edward úgy gondolta, hogy a választás nehézségét könnyebb elintézni azzal, hogy 6 szemszögből nézzük meg a dolgokat. Ennél a gondolatnál eszünkbe juthat a Holt költők társasága című filmből az a jelenet, amikor Mr. Keating felállt az asztalra, és azt mutatta be a tanítványainak, hogy a dolgokat több szemszögből érdemes megnézni. Edward is ekképpen szeretné bemutatni, hogy a legegyszerűbb meghozni bizonyos döntéseket.

A piros kalap az érzéseket jelenti. Példa gyanánt kívánok majd mondani egy-két mondatot mindegyik kalap után. Itt a példáim a következők: Mely érzelmeink befolyásolnak minket abban, hogy a KPVK-t válasszuk? Miért „húz a szívünk” inkább Pécs felé Budapest helyett?

EZT OLVASTAD MÁR?  Interjú Palkó Attilával, a KPVK HÖK elnökével

A fehér kalap a tényeket testesíti meg. Ennél a kalapnál mérlegelnünk kell egy kicsit. Vajon indul-e Pécsen az a szak, ami számomra a legmegfelelőbb? A saját tudásunkkal és leginkább képességeinkkel szükséges tisztában lennünk.

A sárga kalap a pozitívumokat juttatja eszünkbe. Pécs egy gyönyörű város. Miért ne menjek ide? Tele van fiatalokkal, az egyetemen is sok jó lehetőség van.

A zöld kalap az ötleteket figyelteti meg velünk. Mennyi mindent lehetne megvalósítani egyetem után? Esetleg egy mesterképzés az egyetemen az alapképzés után?

A kék maga a folyamatot mutatja be. Ennél a kalapnál meg kell ismerni magát a folyamatot. Mik az egyetem elvárásai? Miben kell magam fejleszteni, hogy a vizsgák is sikerüljenek és a tanárokkal emellett diáktársaimmal is összhangban tudjak dolgozni, illetve tanulni?

A fekete viszont az ellenvetéseket szimbolizálja. Sok negatív gondolat is megfogalmazódik az egyetem választása előtt és tulajdonképpen az egyetem alatt is, de nem szabad, hogy ez által legyünk befolyásolva, hiszen fontos, hogy mindig a cél irányába nézzünk és ne felejtsük el, mi a mi álmunk.

Ezután az alkalom után nem is volt bennem már több kérdés. Céltudatosan készültem erre a számomra igen lenyűgöző egyetemre. Igaz, hogy pár hónapja vagyok egyetemista, de már most nagyon sokat tanulhattam, és úgy érzem teljesen megérte fáradozni a gimis években azért, hogy most itt lehessek, és itt írhassam nektek a cikkeket.

Zárószóként mindenkit arra biztatok, hogy a vizsgaidőszakban se felejtsük el min mentünk keresztül, hogy erre a szakra járjunk, és gondoljunk vissza arra a pillanatra, amikor megtudtuk, hogy felvettek minket a Pécsi Tudományegyetemre.

Képek forrásai:

  1. https://adminisztracio.pte.hu/kulturatudomanyi_pedagoguskepzo_es_videkfejlesztesi_kar
  2.  https://felelosszulokiskolaja.hu/felelos-szulo/egy-modszer-ami-segiti-a-kommunikaciot-es-a-megertest
  3. https://jubileum.pte.hu/kepgaleria/egyetemi_elet