Vedd fel te is a piros kabátot! – A MikulásGyár alapítványról

Mi a véleményed?
+1
+1
2
+1
+1
+1
+1
+1

Szerencsére az ünnepek környékén megsokszorozódnak az adománygyűjtő segélyakciók. Mindez nem azt jelenti, hogy az év többi napján ne lenne szüksége sok családnak a segítségre, de különös tekintettel a mostani időszakra fontos, hogy figyeljünk egymásra. Szerencsére a Mikulás december hatodika után sem pihen.

Egy olyan segélyszervezetet szeretnék ebben a cikkünkben bemutatni nektek, akik a pénz helyett csomagokat várnak, és a MikulásGyár névre hallgat. Mégis hogyan épül fel ez az adományküldő rendszer és ami még fontosabb kérdés, mi hogyan tudunk ebbe a kezdeményezésbe bekapcsolódni?  Igyekeztem utánajárni, mégpedig a napokban hallható Facebook panelbeszélgetés nyomán, ahol is a Vállalkozásfejlesztés Klub faggatta a projekt főszervezőjét, Zsolnay Endrét az idei évi akcióról.

A MikulásGyár nonprofit alapítvány 2005 óta – Zsolnay Endre szavait idézve – egy hosszú, nehéz életutat bejárva vált országos szintű segélyszervezetté. Az ötlet a Supergroup Kft. fejéből pattant ki, melynek az alapelgondolása az volt, hogy az ünnepi időszak környékén megsegítse a mélyszegénységben élő és halmozottan hátrányos helyzetű családokat, tartós élelmiszerekkel, játékokkal, könyvekkel, ruhákkal, tisztítószerekkel. Az alapítvány különlegessége, hogy pénzt nem fogadnak el, sőt az adók egy százalékával sem támogathatóak. A segélyszervezet magját öt-hat nagyon lelkes munkatárs képezi, akik aztán a Magyar Vöröskereszttel, a Magyar Postával és megannyi önkéntessel közreműködve egy egész országot körbefonó csomagszállító hálózatot képeznek. 

De mégis hogyan jut el a segítő kéztől a csomag a családok karácsonyfája alá? 

A folyamat egyszerű, nincs más dolgunk, mint egy dobozba beletenni, amit ajándékba szánunk, majd ráírni nagy betűkkel, hogy MIKULÁSGYÁR és a Magyar Postán térítésmentesen feladhatjuk, vagy elvihetjük egy-egy gyűjtőpontra. Huszonnégy ilyen állomás volt egykor megtalálható az országban, köztük a legnagyobb plázákkal élén a Lurdy Házban székelő MikulásGyárral, és az Auchan áruház kirendeltségeivel. A bevásárlóközpontokban kihelyezett gyűjtőpontok ebben az évben azonban a koronavírusra való tekintettel nem üzemelnek, viszont az Auchan áruházakban, a MikulásGyárban, illetve postai úton idén is lehetőségünk van segíteni. 

A csomagok az adományozás második lépcsőjeként elkerülnek a Vöröskereszt legközelebbi helyszínéhez, ahol az illetékesek átnézik, illetve csoportosítják az ajándékokat, attól függően, hogy hány éves gyermeknek készült. Az ő kezükben van a döntés azzal kapcsolatban is, hogy kit minősítenek rászorulónak. 

Sokszor a családoktól kérések is érkezhetnek, mégpedig egy erre kialakított felületen egy úgynevezett adománykérő weboldalon. Itt lehetőségük van megírni, hogy hány éves gyermek él a háztartásban, vagy milyen cikkek miatt szenvednek hiányt, valamint jelezhetik szükségüket azok pótlásához. Sokszor ezen az oldalon hálaüzenetek is érkeznek, tudatva minden dolgozóval és önkéntessel, hogy az ajándékuk, segítségük célt ért és nagy örömre talált.

A nemzeti elismerést is kiérdemlő szervezet önkénteseinek száma volt, hogy kettőezer-négyszáz embert számolt, akik évről évre visszatértek segíteni az adományozó hálózat munkáját, sőt egyesek még a tengeren túlról is érkeztek. Ám ebben az évben a pandémiás időszakból adódóan a szervezet nem tud fogadni önkénteseket és kifejezetten kéri, hogy most a higiénés előírások betartása végett minden ajándékozni vágyó tartósított élelmiszereket és tisztítószereket készítsen a dobozokba, mert kivételesen, most csak ezeket tudják továbbítani a családok számára, nem beszélve arról, hogy napjainkban a legnagyobb igény is ezekre mutatkozik.

További információért a https://mikulasgyar.hu/ honlapot keressétek!