pecsi-egyetemista-pte-alapvizsga-btk-anglisztika-angol-nemet-nyelvi

Valóban rettegni kell a híres nyelvi alapvizsgától? – Interjú Vígh Roland István, német- és angoltanár szakos hallgatóval

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1

Egyszer minden nyelvi szakon tanuló diák életében eljön a pillanat, amikor szemben találja magát a hírhedt alapvizsgával. Ezt nevezhetjük egy igen nehéz szintfelmérőnek, aminek teljesítése követelmény a tanulmányok folytatásához, a további kurzusok felvételéhez. Sokak már e szó hallatán is megborzonganak, és nem alaptalanul, ugyanis 60-70%-a a diákoknak első nekifutásra meg szokott bukni angol nyelven.

Az angol alapvizsga szóbeli és írásbeli részből áll. Az írásbelin van szövegértés, nyelvtani feladatok, illetve esszéírás. Ha ez megvan mint beugró, utána jöhet a szóbeli, ahol pedig hallás utáni szövegértés, illetve maga a szóbeli vizsga van, amin belül szituációs feladat, képleírás és önálló témakifejtés létezik. 

A nagy találkozó jobb esetben a második félév vizsgaidőszakában jön el, számomra – anglisztika szakos hallgatóként – azonban ez az első félév végén, még a vírushelyzet előtt volt, ugyanis – rám igen jellemző módon – fogalmam sem volt semmiről, így felvettem, miközben azt hittem, hogy egy sima vizsga lesz. Amikor a félév közepén elkezdtem hallani a rémhíreket róla, miszerint sokkal nehezebb, mint egy felsőfokú nyelvvizsga, már felesleges volt pánikolni. Nem volt visszaút, tehát vagy nekiesek, vagy el sem megyek, és bevállalom tanulópénzként a bukást belőle. Szerencsére rászántam magam, hogy megpróbáljam „mit veszíthetek?” alapon. Meggyőztem magam, hogy biztos vagyok a tudásomban, és ha elmenekülök a megmérettetés elől, nincs helyem itt. Később kiderült, hogy egyáltalán nem olyan vészes, mint ahogy terjesztették róla, játszva meglett a négyes elsőre.

Azonban ilyen alapvizsga nemcsak angol nyelven van, hanem németül, illetve további nyelveken is. Most Vígh Roland Istvánt, egy angol- és némettanár szakos diákot kérdezek, akinek németből már megvan mindkét része a vizsgának, most pedig már csak az angol szóbeli van hátra. 

INTERJÚ

Hogy tapasztaltad, a német alapvizsgáról is terjengenek rémhírek?
Vígh Roland István: Igen, főleg a nyelvtani rész az, ami félelmet kelt az emberekben. Ez azért is lehetséges, mert nem úgy van, mint az angolnál, hogy ez egy része, hanem ez a beugró. Először ennek kell sikerülnie, hogy az írásbeli többi részére sor kerülhessen. Ez a legelső modul, nem a szövegértés. 

A német alapvizsgán is több mint 50% megbukik, vagy azért jobb a helyzet?
Vígh Roland István: Ez jó kérdés. Akiket ismerek, a szaktársaim közül szinte mindenkinek sikerült elsőre most. Nem tudom, hogy a többiek hogy teljesítettek, de nem tudok róla, hogy fennakadást jelentett volna bárkinek. 

Most, hogy van viszonyítási alapod, melyik volt a nehezebb? Angol vagy német írásbeli?
Vígh Roland István: Számomra az angol. Úgy érzem, németen jobban felkészítettek minket. Főleg a nyelvtanra, ami a legfontosabb. Angolnál például a szövegértés rész egészen más, mint a németnél. Angolban vannak a bekezdést beillesztős feladatok, vagy az interjúnál a kérdéseket a válaszokkal kell összepárosítani. Németben ez nem így nézett ki. Egy szöveget kellett elolvasni, és normál módon, ahogy a szövegértés kinéz, úgy válaszolni kellett rájuk, meg összefoglalni. Egész más a kettő, a német opciót pedig sokkal értelmesebbnek találtam, mert így az angol teljesen más dolgokat mér.

 

EZT OLVASTAD MÁR?  Tanszékek Éjszakája - Dr. Fábián Adrián dékán úr gondolatai

Mindegyiket online csináltad a vírushelyzet miatt, igaz? Mik a tapasztalataid?
Vígh Roland István: Igen, mindegyiket online csináltam. Angol írásbelit májusban, a német két részét pedig most decemberben. Nekem leginkább az angol szövegértéssel volt problémám az, hogy teljesen máshogy nézett ki a Neptunos feladatlap, mint amin gyakoroltunk végig. Fel-le kellett görgetni, ez nagyon megnehezítette, de szerencsére sikerült. Szerintem jól lebonyolították a dolgokat. A szóbeli is szépen lezajlott, ki tudtuk vetíteni a bemutatónkat, elő tudtuk adni.

pecsi-egyetemista-pte-alapvizsga-btk-anglisztika-angol-nemet-nyelvi2

 

Erről a bemutatóról mesélj, mert ez németen van csak, ha jól tudom.
Vígh Roland István: Németen úgy néz ki a szóbeli, hogy először kapsz egy szöveget, amit el kell olvasni, azt össze kell foglalni, és kérdésekre kell válaszolni. Utána egy előre elkészített prezentációt elő kell adni, amihez csinálni kell diákat és az előadás menetét követő anyagot. Meg volt adva, miből lehet választani. Ezek német nyelvterületi, illetve országismereti témák. 

Szerinted digitális formában könnyebb valamivel? A távolság például csökkenti a stresszt?
Vígh Roland István: Nehéz erre választ adni. Bizonyos dolgokban könnyebb, bizonyos dolgokban nehezebb. Az például szerintem hiányzik, hogy az ember ténylegesen ott van a vizsgán, mert akkor 100%-ban figyelsz, és tudsz koncentrálni, nem feltétlen van a környezetben más inger. Ha meg otthon vagy, ki tudja, épp mi történik. Viszont a távolság valóban segít, nem blokkol le annyira az ember szóbelin. 

Hogy készültél fel rá? Milyen segítségek elérhetőek?
Vígh Roland István: Az írásbelikre a korábbi feladatsorok kidolgozásával gyakoroltam, illetve felhívták a figyelmem a kritikus pontokra, azokat begyakoroltam. Meg hát persze lelkileg se árt felkészülni, hogy jól tudjon hozzáállni az ember.

Tudnál tippeket adni a jövőben alapvizsgázóknak?
Vígh Roland István: A korábbi feladatsorokat mindenképp ajánlom gyakorlásra, hogy ne legyen semmi újdonság, amikor vizsgára kerül sor, másrészt érdemes figyelni az oktatókra, mert mindig fognak kis jelzéseket adni, hogy valami fontos lesz a vizsgához kapcsolódóan. Ezeket érdemes megfogadni. Annyira nem kell félni tőle, mert ha foglalkoznak vele, sikerülnie kell. 

Köszönöm az interjút, sok sikert kívánok az angol szóbelihez!

István válaszaiból, illetve az én tapasztalataimból levonható a következtetés, hogy az angol alapvizsga mindenképp nehezebb a típusánál fogva is, mint a német, azonban az sem a teljesíthetetlen kategória, csupán egy biztos tudással kell már egyetemre érkezni, amire lehet támaszkodni az elkövetkezendő évek során, ugyanis ezek a szakok nem arra vannak, hogy valaki itt tanuljon meg egy nyelvet. 

Képek forrásai:
Kiemelt
Cikkben

EnglishGermanHungarian