Ultimate Frisbee – Pécsi Egyetemisták Sportért Egyesülete (PESE)

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Létezik, hogy a kutyák játékeszközével komoly sportágat is űzhetünk? Biztosan sokan emlékeztek arra, mikor bementetek nyáron a Balatonba fürdeni a barátokkal vagy kint maradtatok a parton, frizbi dobálgatással ütöttétek el a szabadidőtöket. Ez a repülő korongos tevékenység hivatalos szabadidős csapatsporttá nőtte ki magát, amely az ultimate frisbee elnevezést kapta.

Magyarországon immár 25 éve játsszák ezt a játékot, de korántsem nevezhető még ismertnek. Az ultimate frisbee általános szemléltetése alapján egy kontakt nélküli sportágról beszélünk, ami az előírt szabályok szerint koedukált csapatokból is állhat. A játék 7-7 sportolót igényel – a csapatokat tekintve – , akik egy korong elkapásáért küzdenek, melyet a saját kijelölt célterületükön, vagy célzónájukban kell megragadniuk, ezzel pontot szerezve. 4 elfogadott dobástechnikát szoktak használni a játékosok, ezek a tenyeres-, a fonák-, valamint a kalapácsdobások. Ezeken kívül az ügyesebb sportolók a ’scoober’ dobást alkalmazzák. Elkapásnál nem számít a technika, lényeg, hogy a korong nem érintheti a talajt. A mérkőzés során 15 pontig kell eljutni mindössze 100 perc alatt. Az ultimate frisbee akár a szabadban füves területen, teremben, esetleg homokos pályán egyaránt lejátszható. Sajnos a szél, ugyanakkor az eső akadályozhatja a játékot, olyankor érdemesebb teremben tartózkodni. Az amerikai futball-hoz hasonlóan van egy támadó, valamint egy védekező oldal, ám a korong pályáról való kirepülésénél, vagy leesésénél a szerepek megváltoznak. ’Fair-play’ – vagyis tiszta játék – jellemzi a játékot, ugyanis nincsen játékvezető, sem bíró, aki vezényelné a mérkőzéseket. Ezáltal nem sorolható az olimpiai sportágak közé. A koronggal tilos lépni, csak a kosárlabdában ismert sarkazó jellegű mozdulat engedélyezett, így valósulhat meg az adogatás, passzolás. Ami még megemlítendő, hogy a frizbit 10 másodpercen belül eldobásra kell bocsájtani, melyet ’UP’ – vagyis ’fel’ – szó kiáltásával kell megtenni, ezzel jelezve a csapattársaknak, miszerint a korong levegőben tartózkodik. Minden támadójátékosnak van egy saját embere, akit végig fognia kell játék közben, tehát végig aktívnak kell lenni. Funkciókat tekintve fejleszti az állóképességet, illetve a reflexet. Minden pont megszerzése után a vesztes csapat sétál át a túloldalra, ahonnan ők fognak támadni elsősorban. Az ultimate frisbee középpontjában álló játék szellemiséget – Spirit of the Game – hazai, továbbá nemzetközi viszonylatokban is tisztelik. Ez egyfajta viselkedésmintának tekinthető, ami iránymutatást adhat a játékosoknak, miszerint hogyan kellene betartani a szabályokat, hiszen külső szemlélő, bíró nélkül zajlik le a meccs. Más egyéb frizbijátékok is léteznek a sport világában, mint például: dog frisbee ’kutyás frizbi’, disc golf, throwing race ’dobóverseny’, bottle guts, discathon, flutter guts, goaltimate stb. A legtöbb frizbis szorgalmazza ezeknek a játékoknak a népszerűsítését.

EZT OLVASTAD MÁR?  „Adj vért és ments meg három életet” – A magyar véradók napja

A Magyar Repülő Korong Szövetség tagjaként működő pécsi non-profit sportegyesület – melynek én is igazolt versenyzője vagyok – 2018 júniusában karolta fel ezt a szabadidősportot. A Pécsi Egyetemisták Sportért Egyesülete az első Baranya megyei ultimate frisbee csapatnak tekinthető. Az egyesület alapítója, elnöke, valamint „C” licensszel rendelkező edzője Varga András, „D” licensszel pedig Hopka László tevékenykedik.  Az ultimate frisbee-n kívül strandkézilabdában jártas sportszervezetünk. A járványhelyzet okán nem tudjuk az edzéstartást megoldani, alapvetően heti két tréningre kerülne sor, kétszer másfél órában a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának atlétika pályáján, rossz idő esetén a sportcsarnokában. Nem kifejezetten csak ’tesis’ (osztatlan testnevelés tanár, edző, sport-, és rekreációszervező) hallgatókból áll a csapat, ugyanis sok más karról is vannak igazolt játékosaink. Jövő szeptembertől remélhetőleg indulni fog egy ultimate frisbee szabadon választható kurzus, amelyet Campus kreditként fel lehet majd venni, ezzel motiválva a sportág iránt érdeklődőket, magyarokat és külföldieket egyaránt.

Eddigi eredményeinket tekintve a 2018-as Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon – vagyis a MEFOB-on- 7. helyezést értünk el. 2019-ben szintén a MEFOB-on két csapattal versenyeztünk, ahol az 5. és a 8. helyen zártunk. Idén NB1-es versenyeken terveztünk részt venni, melyet a járványhelyzet megvétózott, továbbá az idei ultimate frisbee MEFOB is elmaradt. Tervben van, hogy az egyesület utánpótlás-nevelésbe kezd a jövőt illetően. Ezen felül potenciális frizbiseket szívesen fogadunk a mi kis csapatunkba.

Személy szerint egy éve vagyok ultimate frisbee játékos, a kezdetekor semmi előképzettségem nem volt, ám a hasznos edzéseknek köszönhetően hamar elsajátítottam a sportágat. Így bátran merem ajánlani azoknak, akik valami újat szeretnének kipróbálni, vagy csak esetleg szabadidejükben sportolnának jó hangulatú keretek között. Jelenleg 21 igazolt egyesületi tagunk van, ebből nyolcan vagyunk lányok. A csapatunk egyelőre mindössze felnőttjátékosokból, aktív és végzett egyetemi hallgatókból áll. Ha egy hangulatos edzésre, vagy csak egy jó társaságra vágytok, csatlakozzatok bátran! További információkat egyesületünkről az alábbi linken olvashattok.