Újraindul az ország

Mi a véleményed?
+1
+1
2
+1
+1
+1
1
+1
1
+1
1

Húsvét előtt értesülhetett mindenki arról, hogy a beadott oltások függvényében a kormány ugyan fokozatosan, de elkezdi újranyitni az országot. Az új rendeleteket a 2,5 millió beoltott lakoshoz kötötték, ez a szám a mai napon meg is valósult. De mit is jelent ez pontosan számunka? Nézzük csak, mik lesznek az érvényben lévő intézkedések holnaptól:

Változás a kijárási tilalomban:

Az eddigi, este 8 órától kezdődő kijárási tilalom 10 órára tolódik ki, így holnaptól már nem 20:00-ra, hanem 22:00-ra kell hazaérnünk. Tehát kijárási tilalom este 10 és hajnali 5 óra között lesz érvényben.

Változik az üzletek és a szolgáltatók nyitva tartása:

Március 8-án sok üzletnek és szolgáltatónak be kellett zárnia, azonban ez is módosul holnaptól. Az üzletek nyitva tarthatnak reggel 5 és este fél 10 között, viszont további járványügyi szabályokat kell betartani. Ezek alapján a boltokban 10 négyzetméterenként átlagosan 1 vásárló tartózkodhat, így biztosítva a megfelelő távolságot. Emellett a szolgáltatók is újranyithatnak.

Vendéglátóhelyek, szállodák:

Normál üzemben a vendéglátóhelyek egy ideig még nem nyithatnak ki, továbbra is csak a kiszállítás és az elviteles fogyasztás lehetséges. Az étteremben, kávézóban kizárólag addig tartózkodhatunk, amíg a rendelésünket átvesszük. Nem változott továbbá a szállodákra vonatkozó szabályzás sem, egyelőre ők sem nyithatnak még ki.

A múlt héten elkezdődött a pedagógusok oltása is, a tervek szerint az iskolák, óvodák április 19-én fognak kinyitni. A miniszterelnök a Facebook oldalán és az Instagramon ismertette az új fejleményeket, illetve kérte a lakosságot arra, hogy minél többen regisztráljanak oltásra, hiszen jelenleg ez az egyetlen hatékony fegyverünk a koronavírus elleni küzdelemben. 

Ti örültök az új szabályoknak? Írjátok meg nekünk!