Zenei múltidézés 2. – Újra a Rock lesz a menő?

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A 2020-as év vége, illetve 2021 eleje egy új zenei hullámot hozott magával – újra megjelent a populáris zenében a rock, illetve az elektromos gitárral megszólaltatott, vezető dallammal bíró dalok. Ahogy a mondás is tartja: az élet egy körforgás – ezt alá is támasztja a pihenés állapotból visszatérő rockzene. 

Dalok, melyeket valószínűleg te is hallottál már

Néhány, sok ember által ismert példát felhoznék. Nézzük először az idei, 2021-es, Hollandiában megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztivál győztesét. A nyertes az Olaszországból származó Måneskin együttes lett, akik egy Rock dallal érték el a dobogó legtetejét. A Beggin’ című, eredetileg a the Four Seasons előadásában hallgató, 1967-es dalt a banda feldolgozta, az ő verziójuk TikTok videómegosztó platformon felkapott lett, ezzel még szélesebb körű ismeretségre szert téve.

rock
Måneskin

A magyar popzenében is látszik már a rock reneszánsza, viszont külföldön ez sokkal erősebben mutatkozik. Hogy ne csak mindig külföldi előadókat hozzak fel, nézzük csak az itthoni YouTube zenei toplistán lévő felkapott zenéket. Az újabb, sokak által szeretett X-Faktor zsűri bandája, a ByeAlex és a Slepp féle dalokat is ide sorolnám.

Olivia Rodrigo – az új pop-rock királynő

Minden generációnak van egy nagy Disney női sztárja – a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején születetteknek ott volt Miley Cyrus, aki Hannah Montanának köszönheti aranyéletét, a mostani fiataloknak pedig ott van Olivia Rodrigo, aki a High School Musical: The Musical sorozatban tölt be jelentős szerepet. Pont ők lennének azok, akiknek szerintem forradalmian szerepük volt a pop-rockzene nagyobb hallgatottság elé tárásában. Végül is a Disney mesebeli hercegnő szerep annyira rózsaszín felhő számukra, hogy valahogy meg kell mutassák, hogy kemények, és hogy máshogy mutatnák meg, mint egy jó elektromos gitár kísérettel?

rock
Olivia Rodrigo

Olivia még csak 18 éves, mégis a Spotify zenehallgató platformon a világon a 6. leghallgatottabb előadó napjainkban. Debütáló albuma előfutárával, a „driver’s license”-szel villámként került be a köztudatba. Ez a dal még inkább alternatívabb vizeken evezett, viszont a 3. szóló kislemeze egy tökéletes pop-punk, pop-rock mestermű. Az előbb említett dalnak a címe „good 4 you” vagyis magyarul „jó neked”. A műben a tizenéves arról fejti ki véleményét, hogy milyen ominózus helyzetben van, hogy az előző szerelme egészséges és boldog, miközben ő szinte romokban hever.

Öreg muzsikusok a toppon

Ha szóba jön a pop-rock vagy a pop-punk téma, muszáj megemlítenünk a lázadó és ikonikus deszkás lányt, Avril Lavigne-t. Ő volt az, aki a 2000-es évek elején az egyik legmeghatározóbb és legfiatalabb rocker volt. Biztos vagyok benne, hogy ha névről valaki nem is ismeri, ha egy képet vagy videót meglátnak róla, az ikonikus rózsaszín tincseiről vagy erőteljes hangjáról felismerné. Az említett pop-rock hercegnő a mai napig gyártja a stílusához hű dalokat, legfrissebb dala mostani párjával jött ki, amely szintén rockdal.

rock
Avril Lavigne

A jó öreg kedvencünk, Miley Cyrus pedig a 2020-as év végén robbantotta legújabb albumát, amely  tartalmazott 80-as évek diszkó zenéje által inspirált dalt és emellett fajtiszta rock műveket. Hogy még színesebb legyen az album, Miley óriási Rocklegendákat invitált a korongra: Joan Jettet és Billy Idolt is megtalálhatjuk közreműködés formájában a dallistán.

rock
Miley Cyrus

Miley Cyrus egyébként számos régi rock klasszikus dalt előadott a közelmúltban, melyek közül az eredetileg Blondie által előadott „Heart Of Glass” című dal még TikTokon is felkapott lett.

Dalok felépítése

Dalok rendhagyó módon a kellemes vagy akár falszakító hangzású gitár játékok köré épülnek. Habár a mai popzenében észrevehetünk rock hangszerek és trap dobok ötvözéseit, a többség még az eredetekhez hűen akusztikus dobhangokkal teszik teljessé a dalokat.

Az ilyen művek elektromos gitár mellett általában tartalmaznak zongora hangokat is, akusztikus gitárt, illetve szaxofont.

Én kíváncsian várom, hogy ez a hullám hova forrja magát ki, személy szerint élek-halok a gitáros dalokért. Az egyik korábbi cikkünkben – mely általam íródott – olvashattatok a 80-as évek diszkó zenéjének visszatéréséről. Ha érdekel, ezt ide kattintva elérhetitek.

Kép források: Kiemelt kép, 1, 2, 3, 4