Újévi babonák- avagy mi kell a tökéletes évhez?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
2
+1
+1
+1

Szilveszter éjszakájához különböző népi hiedelmek, szokások fűződnek, amik főként a gazdagsághoz és szerencséhez köthetőek. Bár nem tudni, hogy Fortuna asszonyságnál ezek mennyire számítanak, de azért próba szerencse. Szívlelje meg mindenki a neki tetsző praktikát. 

Kezdjük is az ételekhez fűződő hiedelmekkel. A legismertebb babona, hogy újévkor malacot kell enni. Persze ki ne örülne egy finom rántott szeletnek, azonban ilyenkor a disznónak a fülét, farkát, csülkét és körmét kell fogyasztani, mert ezekkel kaparja vagy túrja ki a szerencsénket. Ezen logika mentén a szárnyasok, mint a csirke vagy a kacsa, pont az ellenkezőjét váltják ki, elkaparják és tovarepítik. A pulyka evés kifejezetten balszerencsés dolog, mert mérget hoz a házhoz. A halhoz köthető hiedelmek élőhelytől függően változnak, mert a folyó menti településeken úgy tartják, hogy a pikkelyek száma, azaz a halpénz gazdagságot hoz, de másutt úgy vélik, hogy elúszik vele a szerencse. A vadakkal is hasonló a probléma, ők elfutnak vele. Fontos a szemes termények fogyasztása, kerülhet az asztalra lencse vagy bab, mert az apró magok, hüvelyesek, a bőséget hozzák el. Ha már a lencsénél tartunk, régi szokás volt, hogy belefőztek egy szem mandulát vagy más magot, majd aki ezt megtalálta az ételében, az számíthatott házasságra az új évben. Gyümölcsöző üzlet reményében kihagyhatatlan a gyümölcsök, főként az alma fogyasztása. Ahány mag van benne, annyi siker várható az esztendőben. Aki rétes készítésére szánja el magát, az figyeljen arra, hogy hosszúra nyújtsa és jó sok tölteléket rakjon bele, mert ezzel bőséges és hosszú életet vonz be magának. A pogácsa egy kétélű fegyver. Sütés közben belecsempésztek egy pénzérmét, ami megtalálójának gazdagságot ígért, feltéve, ha még éjfél előtt elfogy az összes. Ha ez nem így történik, az egész a visszájára fordul. Kamránk és hűtőnk polcait tömjük meg mindenféle finomsággal, hogy azokból se szenvedjünk hiányt. Lehetőség szerint a tárolóedényeinket is töltsük fel, hogy egész évben tele legyenek.

Most lássuk a szerelmi életünket befolyásoló praktikákat. Jövőbeli szerelmünk nevét könnyedén megtudhatjuk gombóc főzéssel. Nem kell mást tennünk hozzá, mint a neveket cetlikre felírni, majd gombócba gyúrva forró vízbe tenni. Amelyik gombóc először feljön a víz tetejére, az tartalmazza a befutó nevét. Aki ezen az éjszakán megcsókol, az egész évben szeretni fog. Azonban, ha biztosra akarunk menni, akkor az éjféli csókot mézzel bekent szájjal adjuk, hogy a szerelem hosszú és édes legyen. Régen gyakorta bekenték a kisgyerekek száját is mézzel, hogy bőbeszédű és kedves emberekké váljanak és édességgel tömhessék magukat. Nők esetében, ha egy idősebb és jóképű férfi fejezte ki elsőként újévi jókívánságait, akkor az házasságot ígért. Azonban, ha az első köszöntő egy nős ember volt, akkor úgy tartották, hogy az illető egy férjes asszony szeretője lesz.  

Az év utolsó és első napján több dolog tiltólistára kerül. Tilos a veszekedés, hogy békés és nyugodt legyen az év. Nem szabad takarítani, söpörni, szemetet kivinni, azonban a rendre ügyelni kell, hogy ne legyen káosz az elkövetkezendő időben. A mosást, vasalást, varrást sem lehet ezekre a napokra hagyni. Kölcsön adni és kölcsön kérni sem tanácsos, emellett a nagy értékű vásárlásokat is hanyagolni kell annak érdekében, hogy ne legyen sok kiadás az évben.  Fontos alapelv, hogy amilyen az első nap, olyan az egész esztendő. Tehát dolgozni is csak olyat szabad, amit egész évben szívesen csinál az ember. Az egészség megőrzése érdekében úgy tartják, hogy újév első napján tilos orvost hívni. Az olló használata elvághatja a szerencsét. 

A gazdagság reményében is több praktika ismert. Régi szokás, hogy egy pénzérmét madzagra kötöttek és kirakták az ablakon. Éjfél után a madzagon behúzott érmével a pénzt hozzuk be a házba.  Az érmét el- és kiásni is lehet. Újabb szokás, hogy a pénztárcába nagy címletű pénzt vagy nagy értékű bankkártyát tesznek, hogy ez alá ne menjen a vagyon. A férfiaknak a zsebébe, nőknek a bal melltartókosarukba kell pénzt helyezniük. 

Akinek ez nem lenne elég, más nemzetek praktikáit is kipróbálhatja. A francia színésznők körében terjedt el, hogy a jó szerepek érdekében szilveszter éjjelén meg kell csókolni egy tűzoltót. Svájcban 12 órakor 12 korsó sör a tuti tipp. A forróvérű olaszoktól eltanulva a lányoknak piros bugyiban kell köszönteniük az új esztendőt (aminek a partner is garantáltan örülni fog), hogy tüzes legyen a szerelmi életük. 

Próbáljatok ki minél több trükköt. Sok sikert és boldog új esztendőt!

1 thought on “Újévi babonák- avagy mi kell a tökéletes évhez?

Comments are closed.