ujev-cikk-pecsi-egyetemistak

Újév helyett a vizsgaidőszak vége, fogadalmak helyett évértékelés

Mi a véleményed?
+1
2
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Január elseje, ünnepi ebéd utáni gondolatok két tétel tanulása között: Na, én idén biztos nem fogok újévi fogadalmakat tenni, sosem sikerült még betartani őket, meg különben is, tanulni kell, nincs most erre idő.

Hogy is lenne rá idő? Miért is sikerülne őket betartani?

Meggyőződésem, hogy az új naptári év alkalmából történő életmódváltást, a káros szokások elhagyását és az egyéb hasonló fogadkozásokat nem az egyetemistáknak találták ki. Ugyan járványmentes években a szilveszteri bulit valahogy mindig megpróbáljuk bevállalni, bízva benne, hogy nem ez határozza majd meg félévi vizsgáink sikerességét, nagyobb volumenű változtatásokat iszonyúan terhes ekkorra időzíteni. Mégis igénye van rá az embernek, hogy valahogy összegezze a mögötte lévő, és megtervezze az előtte álló év történéseit.

Ezek a gondolatok az első egyetemi évemben fogalmazódtak meg bennem, és általuk arra jutottam, egyszerűen elfogadom, hogy hallgatóként a vizsgaidőszakom vége egy sokkal körülhatárolhatóbb történés az életemben, mint az évszámváltás január elején. Az újévi fogadalmaimon való tanakodást így tehát átidőzítettem január végére, valójában a fogadalmak helyett pedig rátaláltam egy rendkívül hasznos, előre szerkesztett évértékelő füzetre, a YearCompass-re.

Mi az a YearCompass?

„A YearCompass egy ingyenes füzet, amely gondolatindító kérdésekkel és gyakorlatokkal segít lezárni az előző éved és megtervezni a számodra ideális következőt.” – írják a füzet készítői a honlapjukon (link lent ↓), melyet két évnyi használat után alá is tudok támasztani.

A kinyomtatható, vagy digitálisan is kitölthető évrendező „iránytű” gyakorlatilag egy 20 oldalas munkafüzet két részre osztva. Az első rész kérdései és instrukciói arra szolgálnak, hogy általuk az elmúlt éved fontos eseményeit felidézd és értékeld, a meghatározó érzéseidet, tevékenységeidet tudd csoportosítani, egy részüket felerősíteni, másik részüket pedig elengedni. Ez a részletes elemezgetés nem egyszerű, érdemes időt és nyugodt környezetet, egy forró teás délutánt rászánni. A visszaemlékezésben sokat segít, ha rendszeresen használtál határidőnaplót, vagy a főbb dolgokat a telefonod naptárjába beírogattad, de ha híján vagy ilyesmiknek, akár az instasztorijaid archívuma vagy a telefonos galériád is jelentősen megkönnyíthetik a felelevenítést.

ujev-cikk-pem

Idén a YearCompass szerkesztői bővítették az évértékelő oldalakat egy pandémiás kiegészítéssel, melyben nagyobb hangsúlyt fektetnek a járvány legjellemzőbb lelki-szellemi hatásainak feltérképezésére. Rákérdeznek, mikről kellett lemondanod miatta, de arra is, hogyan alkalmazkodtál a nem kívánt helyzethez, vagy hogyan befolyásolta a szociális környezetedet.

A hátrahagyott év lezárása és egy nagy levegő után következik a füzet előtted álló évre vonatkozó, második része, ami kategóriák szerint segít megfogalmazni az álmaidat és a fix terveidet. A levegőben lógó, nehezen megfogható fogadalmak helyett például az egyik oldalon kiegészítendő mondatokat kínál fel a konkrét célok körülírásához, egyet lapozva pedig elgondolkodtatnak, mi az a három dolog, amire idén nemet akarsz mondani, vagy ki az a három ember, akire a legjobban támaszkodhatsz a felmerülő nehézségekben. Számomra meglepően új szempontokat hoztak a füzet ezen részei az évem tudatos tervezésébe, és a váratlan problémák és fájdalmak feldolgozását is megkönnyítette, ha év közben eszembe jutott, hogy egy egész komoly írott gyűjteményem van a megküzdési lehetőségeimre.

Közeledik a vizsgaidőszak vége, és vele együtt kis fellélegzés a szorgalmi időszak kezdete előtt, úgyhogy már elkezdtem lapozgatni a tavalyi évértékelőm. Ugyan nem tettem magamnak kötelezővé, hogy minden évben kitöltsem, ha előveszem az egy évvel ezelőttit, mindig megjön hozzá a kedvem. Érdekes visszaolvasni, miket sikerült elérni, mik feleltek meg a számításaimnak és mik alakultak máshogy, és várom már, hogy újra belemerüljek egy pár órára az előttem, és az utánam következő évről való tanakodásba.

Szóval január 1. és az újévi fogadalmak nem az egyetlen ideje és formái a változtatásnak, és ha szimpatikusnak tartod a YearCompass-es évértékelés lehetőségét, vedd magadhoz a kedvenc tollad, keress egy zavartalan délutánt és merülj el a füzettel az emlékeidben és a terveidben!

 

EZT OLVASTAD MÁR?  Újévi babonák- avagy mi kell a tökéletes évhez?

https://www.instagram.com/yearcompass/

https://yearcompass.com/hu/