sport

Új sporttársakat keres a PTE PEAC Sárkányhajósok csapata – Interjú Gáspár Balázzsal

+1
2
+1
1
+1
7
+1
0
+1
0
+1
0

A sport, a mozgás nagyon fontos az életünkben. Egészségünk megőrzésében, testi-lelki egyensúlyunk megtartásában, a felgyülemlett stressz levezetésében is nagy szerepet játszik.  Egyetemistaként a szorgalmi időszakban előadások után, vizsgaidőszakban a tanulás és vizsgák között a testedzés igencsak fel tud tölteni. Mi sem jobb annál, minthogy hallgatóként egy klubhoz tartozhatsz, akikkel közös az érdeklődés. 

 

PEAC

Már a korábban foglalkoztunk a Pécsi Egyetemisták Magazinjában azzal, hogy Pécsett az egyetemi hallgatóknak milyen lehetőségük van a sportolásra, a helyi sportklubok bemutatásával

Néhány szóban szeretném bemutatni a Klubot. A Pécsi Egyetemi Atlétikai Klub megalakulása 1923-ra tehető, történelmi múlttal rendelkezik. Akkoriban minden 21 év alatti férfi hallgatónak kötelező volt a testnevelés, a nőknek azonban nem. Aki tehetséges volt valamilyen sportágban, az a PEAC színeiben versenyezhetett, ezáltal felmentést nyert a testnevelés órai részvétel alól. Ma már bárki csatlakozhat különböző szakosztályokhoz a klubbon belül. A közel 1000 tagot számláló klub, 13 szakosztályán keresztül biztosítja a sportolás lehetőségét a kicsiktől, az egyetemistákon át egészen a veterán korcsoportig. Céljuk, hogy a régió kiemelt sportegyesületeként minden szakosztályuk válogatott sportolókat neveljen, illetve, hogy csapatai évről-évre magasabb osztályban szerepelve töltsenek be minél meghatározóbb szerepet a magyar sportban.

Dunai Regatta

Magyarország legnagyobb, egyetemek közötti sport, zenei és kulturális fesztiválja, amelynek középpontjában a nemzetközi evezős és sárkányhajós versenyek kerülnek. A hármas jelszó a sport – hagyomány – élmény által, egy olyan közösségteremtő rendezvényt kívánnak évről évre szervezni, ami a magyar és külföldi egyetemeknek egyszerre ad lehetőséget a versengésre és a csapatépítésre egyaránt. A rendezvény a Műegyetem rakpartján valósul meg, ami nemcsak a versenyzők számára érdekes, hiszen a remek programoknak köszönhetően sok az oda látogató néző. Egyetemünk sárkányhajó csapata 2014-ben vett először részt a Dunai Regattán, ekkor hetedik helyezést értek el, majd negyedik, 2016-ban harmadikként érhettek a célba. 2017-ben 18 csapat közül, az ezüstérmet hozták haza megyeszékhelyünkre. Ez mit sem bizonyít jobban annál, hogy a kemény edzés, munka meghozza gyümölcsét.

Most lehetőségetek nyílik egy szuper csapat tagjaivá válni! Gáspár Balázzsal készített interjúmban jobban megismerhetitek ezt a sportágat, bemutatjuk nektek a sárkányhajósok mindennapjait, eredményeit.

Mesélj egy kicsit a csapatotokról. Mikor alakultatok? Hány tagot számláltok?

sportGáspár Balázs: A csapat 2014-ben alakult, ekkor még a Dunai Regattákra való felkészülés céljából. 2017-től már a PEAC Szabadidős Szakosztályának a részeként működik a csapat. Szinte minden évben tudunk bővülni, a csapatot egyetemi hallgatók és dolgozók alkotják, az igazolt versenyzők száma pedig 48.

 

 

 

 

Hány edzésetek van egy héten? Hol zajlanak ezek? 

Gáspár Balázs: Heti 4 edzésünk van, ebből két szárazföldi és két vízi, ez utóbbi helyszíne Orfű. Természetesen a téli alapozó időszakban már nem tudjuk tartani a tavon az edzéseket, ekkor a szárazföldiek számát növeljük.

sport

Miért csatlakoztál a csapathoz? Mi volt akkor a motivációd, s mi inspirál jelenleg? 

Gáspár Balázs: A csapathoz 2017-ben csatlakoztam, amikor felvételt nyertem az egyetemre. Láttam a csapat oldalán, hogy új embereket toboroznak, illetve középiskolában sokszor vettem részt evezős táborokban. Mindig is csapatsportoló voltam és itt hatalmas szerepe van annak, hogy a csapattagok össze tudjanak dolgozni. A motivációm az, hogy látom, folyamatosan szintet tudunk lépni, és ezt az utóbbi időszak versenyeredményei is mutatják. A nemzetközi versenyek mindig extra motivációt adtak (Klub Világbajnokság – Szeged, Nemzetek Közötti Európa Bajnokság – Moszkva). 

sport

Hogyan alakult az idei év eddig, milyen eredményeket értetek el? 

Gáspár Balázs: Elég hosszú a lista, ezért csak a dobogós helyeket sorolom. Baján egy bronzérmet szereztünk premier vegyes 8 km-es távon. A premier jelenti az úgynevezett király kategóriát, ahol a legerősebb legénységek versenyeznek. A 10 Személyes Sárkányhajó Magyar Bajnokságon Fadd-Domboriban az eddigi legsikeresebb magyar bajnokságot tudhatjuk magunk mögött, ahol a premier kategóriában a női hajónk egy 2. és egy 3. helyet, a vegyes hajó két 2. helyet, a fiú hajó egy 3. helyet és az U24- es legénység pedig két 1. hellyel zárta a versenyt 200 és 2000 méteres távokon. A versenyszezonból pedig vissza van még a 20 Személyes Sárkányhajó Magyar Bajnokság, illetve a MEFOB is.

Mesélj kérlek, a tavalyi évi Egyetemi Bajnokság (MEFOB)-ról. Hogyan szerepeltetek? 

Gáspár Balázs: A tavalyi évben legyőzve az összes egyetemi csapatot, megnyertük a 200 méteres futamot, 2000 méteres távon pedig 2. helyen végeztünk. Ezt a versenyszámot a Testnevelési Egyetem nyerte meg. Reméljük az idei MEFOB-ot legalább ilyen sikeresen zárjuk, ahol a tavalyihoz képest még több egyetemi csapat méretteti meg magát.

(Magazinunkban erről korábban készült egy cikk, amelyet itt érhettek el.)

sport

Mik a jövőbeli terveitek? 

Gáspár Balázs: Az elkövetkezendő két versenyt minél sikeresebben zárni, valamint a következő szint megugrása. Egy kemény alapozó időszakot követően felkészülni a következő versenyszezonra, ahol felül tudjuk múlni az idei kiemelkedő szezonunkat. Megcélozzuk a 2022-es Klub Legénység Világbajnokságot, amelynek Sarasota ad otthont.

Mit üzensz azoknak, akik még hezitálnak, hogy jelentkezzenek a csapatotokba?

Gáspár Balázs: Mindenképp jelentkezzenek! Ha még többet szeretnének megtudni rólunk, nyugodtan keressenek meg és tegyék fel a kérdéseiket. Egy összetartó nagy család tagjai lehetnek, mivel rengeteg időt töltünk együtt az edzéseken kívül is. Az egyetemen az egyik legjobb döntésem volt, hogy csatlakoztam a PTE PEAC Sárkányhajó csapatához. 

Köszönöm szépen az interjút. Magam is sok új információval lettem gazdagabb. Ha sikerült beszélgetésemmel felkelteni az érdeklődésed, szeretnéd kipróbálni ezt a sportot, szívesen vennél részt az edzéseiken és szeretnél egy szuper csapat tagja lenni, akkor ne habozz, keresd meg őket a Facebook vagy a Weboldalukon!

Személyes találkozásra is van lehetőség, a csapat szeretettel vár 2021. szeptember 22.-én 19 órától a Kószfit Crossgymben (Pécs, Mezőszél utca 1.) tartandó toborzó workshopon, egy kötetlen beszélgetésre! Gyere el, kérdezz, láss, tapasztalj és alapozd meg a jövődet az egyetemi éveidre!