„Úgy gondolom, hogy jól vettük az akadályokat” – A GYTK 2020-as évének értékelése – interjú Nmar Fatimával

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
1
+1
+1
+1
+1

Az elmúlt év – csakúgy, mint egyetemünk valamennyi karának – a Gyógyszerésztudományi Karnak az életébe is rengeteg nem várt fordulatot hozott. A koronavírus általi pandémiás helyzetnek köszönhetően a kar vezetésének, a hallgatóknak, oktatóknak, valamint a Hallgatói Önkormányzatnak is rengeteg új kihívással kellett szembenéznie, új feladatokat megoldania, s a nehezített körülmények ellenére is a lehető legtöbbet kihoznia az adott helyzetből. Nmar Fatimával, a GYTK HÖK ügyvivő elnökével a gyógyszerészkar elmúlt évéről beszélgettünk, aki többek között azt is elmondta, hogy összességében milyennek látta a GYTK 2020-as évét, mi volt szerinte a legnehezebb ebben az időszakban, bemutatta a HÖK új tagjait, valamint további céljaikról, terveikről is mesélt.

Július elsejétől – Varga Mátyás, a korábbi HÖK elnök mandátumának lejárta után – te töltöd be a GYTK hallgatói önkormányzatának elnöki posztját. Miért döntöttél úgy, hogy elvállalod ezt a tisztséget? Milyen érzés volt Matyitól átvenni a stafétát?  

Nmar Fatime: Igen, július elsejétől én töltöm be a GYTK HÖK ügyvivő elnökének a szerepét. Először kommunikációs referensként dolgoztam a hallgatói önkormányzatban, majd amikor adódott a lehetőség, akkor úgy gondoltam, hogy belevágok és kipróbálom magam ebben a szerepben is. Az elején nagyon izgultam, és persze kíváncsi voltam, hogy milyen kihívásokat rejteget az új feladat. Ugyanakkor kezdetben azt még nem gondoltam, hogy ennyire szuper csapatom lesz és ennyire jól alakul a közös munkánk.

Az elnökváltás mellett volt más változás is a HÖK-ben? Hogyan tud együtt dolgozni az új csapat? 

Nmar Fatima: Igen, az elnökváltás mellett voltak más változások is, tulajdonképpen szinte az egész csapat átalakult. Sokan végeztek a tavaszi szemeszterben, illetve voltak olyanok is, akik lemondtak a tisztségükről. Így a tavalyi évtől a következő a felállásunk: Shubail Sarah az elnökhelyettesünk, Pocsai Dóra Léna felelős a tanulmányi ügyekért, Takács Titanilla a programszervező, Amir Reza Ashraf pedig a külügyi ügyekért felel. Ami nagyon nehéz volt, hogy az új csapat a pandémia kezdeti szakaszában alakult, s a közös munkát csak online tudta elkezdeni. Szerintem ez egy nagy kihívás volt, de úgy gondolom, hogy jól vettük az akadályokat. Véleményem szerint szépen összeszoktunk, összecsiszolódtunk, egyre jobban tudunk együtt dolgozni. Mindenki nagyon lelkiismeretesen, odaadóan végzi a feladatát. 

Hogyan tudtak a gyógyszerészhallgatók segíteni a kialakult pandémiás helyzetben? 

Nmar Fatima: A járvány elleni védekezésben a gyógyszerészhallgatók is kivették a részüket. Sokan a kirendelés keretében segítettek a lakossági mintavételezésben. Több hallgató is volt, aki az Országos Mentőszolgálatnál, illetve egyéb területeken végzett önkéntes tevékenységet.

Mi volt a kar, a vezetés és a HÖK számára a legnehezebb az elmúlt évben? Hogyan vettétek az akadályokat?

EZT OLVASTAD MÁR?  ÉLŐ közvetítés! PTE Szenátusi ülés 2021.01.21

Nmar Fatima: Úgy gondolom, a legnehezebb az volt, hogy a folyamatosan változó helyzethez alkalmazkodjunk, reagáljunk és megpróbáljuk a lehető legjobb megoldást megtalálni, a lehető legtöbbet kihozni az adott helyzetből. Arról, hogy hogyan vettük az akadályokat, talán a hallgatókat kellene megkérdezni, véleményem szerint mindig arra törekedtünk, hogy minden esetben a legjobb megoldást találjuk meg. 

Milyen új programokat szerveztetek a kar hallgatóinak? Milyen visszajelzések érkeztek ezekről?

Nmar Fatima: Az őszi szemeszterben sajnos személyesen nem tudtunk programokat szervezni, viszont megpróbáltuk online színesíteni a hallgatóknak a programkínálatot. Szerveztünk kvíz vetélkedőket, és próbáltunk aktívak maradni a social media felületeken is, ahol igyekeztünk különböző játékokra invitálni a hallgatókat. Mindenkinek szokatlan volt a kialakult helyzet, nekünk is sok fejtörést okozott, hogy milyen eseményeket szervezzünk, mi az, ami online is motiváló, érdekes és kivitelezhető. Nagy öröm számunkra, hogy szinte csak pozitív visszajelzéseket kaptunk. 

Összességében hogyan értékeled az elmúlt évet? Milyen terveitek, céljaitok vannak a következő évre? 

Nmar Fatima: Úgy gondolom, hogy a hallgatók és a hallgatói önkormányzat számára is egy nagyon nehéz, de ugyanakkor nagyon tanulságos év is volt. Idén szeretnénk ezeket a megszerzett tapasztalatokat felhasználni és ezáltal fejlődni, javítani azon a néhány problémán, ami felmerült. Szeretnénk naprakészek lenni, mindemellett pedig az eddigiekhez hasonlóan, a jövőben is legjobb tudásunk szerint ellátni a hallgatói érdekképviseletet.

Köszönöm szépen az interjút, további sok sikert és kitartást kívánok nektek a jövőben is!

Úgy gondolom, az összes hallgatótársam nevében mondhatom, hogy a HÖK profin alkalmazkodott a kialakult helyzethez, gördülékenyen vették az akadályokat. A GYTK hallgatói nevében ezúton is köszönöm a csapat helytállását, munkáját!

Amennyiben szeretnél többet megtudni a HÖK által szervezett kvíz vetélkedőkről, olvasd el az alábbi interjút is, melyet Kiara kolléganőm készített a program megálmodójával és főszervezőjével, Takács Titanillával, ezt ide kattintva érheted el. 

Ha pedig szeretnéd részletesebben is áttekinteni, hogy mi történt 2020-ban a Gyógyszerésztudományi Karon, ne hagyd ki a következő cikk elolvasását sem, mely szintén Kiara tollából érkezett.

A gyógyszerészhallgatók önkénteskedéséről pedig itt olvashatsz bővebben.

Képek forrása: 1,