Úgy érzed segítségre van szükséged?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A mai világban már sajnos az érzelmek egyre inkább kezdenek a háttérbe szorulni és minden másra próbálunk meg koncentrálni helyette. Kiveszett az emberekből a segítőkészség, a kedvesség és az önzetlenség is. Nem, hogy másokkal nem foglalkozunk már, de saját magunkkal sem igazán. Csak akkor eszmélünk fel, ha valami probléma van és hirtelen megoldást kell találnunk rá. 

A lelkünk teljesen különbözik a testünktől, talán annyi a hasonlóság, hogy mindkettő karbantartást igényel. Meg kell találnunk az egyensúlyt a kettő között és ha ez valamilyen oknál fogva felborulna, akkor viszont helyre kell állítanunk, de nagyon sürgősen.

Sokféle megoldás létezik arra, ha ezt az egyensúlyt elveszítjük. Elmondhatjuk a problémáinkat egy családtagnak, egy barátnak, hiszen sokszor ők tudják a legnagyobb támaszt adni. Felkereshetünk akár egy kineziológust, egy masszőrt, akik inkább a testi-lelki gyógyításban hisznek és abban, hogy az érintésen keresztül is akár rendbe tudja hozni az elromlott részeket.
Ha viszont úgy érezzük ez mind nem elég vagy szimplán csak nem hiszünk benne, akkor rendelkezésünkre állnak országszerte kiváló pszichológusok és pszichiáterek. A különbség közöttük lényeges, céljuk azonban mégis egy. Meggyógyítani egy elveszett lelket, segíteni abban, hogy visszataláljon arra az útra, ahol lennie kell és ne az legyen a fő célja, hogy itt hagyja ezt a világot.
A pszichológusok ugyan nem doktorok, de 5 éves tanulmányaik során az egyetemen minden praktikát elsajátítanak. Kezdésképpen javasolt ő hozzájuk fordulni, abban az esetben is, ha csak a lelkét szeretné kiönteni az ember egy olyan valakinek, aki idegen és akár még hasznos tanácsokkal is képes ellátni. Ha a szakember úgy véli, hogy súlyosabb problémáról van szó, mint ami az ő szakterülete lenne, akkor konzultál egy pszichiáterrel, illetve átirányítja hozzá a beteget, ugyanis csak ők írhatnak fel gyógyszereket, természetesen csak abban az esetben, ha szükséges.
Tehát a pszichiáter tulajdonképpen orvos, aki 6+5 évet tanult az egyetemen, mire elérkezett az idő, hogy praktizálhasson. Ők már sokkal komolyabb problémákkal küszködő emberekkel foglalkoznak és sokszor kell a gyógyszerek segítségét is felhasználniuk.
Számos olyan probléma van jelen a világunkban, melyekkel az emberek minden nap küzdenek, akár úgy, hogy mi észre sem vesszük rajtuk.

EZT OLVASTAD MÁR?  Online nyílt nap az ETK-n

Hangulatzavar, más néven a depresszió jelensége feltehetően az emberi civilizáció megjelenésével egyidős. Gyakran gondoljuk azt, ha szomorúak vagyunk, hogy ez már bizony a depresszió jele, depressziósak vagyunk. Azonban a szomorúság nem depresszió. A depresszió betegség, hangulatzavar, míg a szomorúság egy múlékony állapot, egy érzelem. A depresszió diagnosztikájában a szomorúság csupán egyetlen tünet. Leglényegesebb különbség az idő lefolyásában és az állapot mélységében van. Vagyis a szomorúság, rosszkedv, ha normális, néhány napon, legfeljebb néhány héten belül elmúlik, míg a depresszió több mint két héten át, de akár hónapokig, bizonyos típusok esetén évekig fennáll. Depresszióról tehát csak bizonyos tipikus tünetek egyidejű előfordulása esetén beszélhetünk. Tünetei több területen is megjelennek, így sorolhatunk érzelmi, testi, kognitiv, motivációs és viselkedési tüneteket is.

A pánikbetegség a szorongással járó pszichés zavarok közé tartozik, rokonbetegségei a fóbiák, az általános szorongás, a kényszerbetegségek és a nagy megrázkódtatások után fellépő úgynevezett poszttraumatikus stressz szindróma. A pánikbetegség lényege az egyénre időről időre hirtelen rátörő intenzív félelem, a pánikroham. Ez az érzés olyan elemi erejű, hogy az érintett eleinte nem is tudja, mi történik vele.
Bár a pánikrohamokat korábban a rossz idegállapotra és a stresszre fogták, napjainkban már általánosan elfogadott, hogy ez egy önálló betegség, amely súlyos, de kezelhető. Számos kezelési mód létezik, melyek két fő csoportba oszthatók: gyógyszeres terápia és pszichoterápia, amelyek kombinálhatók egymással.

Fontos, hogy akármilyen probléma merülne fel az életben, melyet úgy érzünk segítség nélkül nem tudunk feldolgozni, ne féljünk segítséget kérni, hiszen a boltban sem félünk megkérdezni, hogy merre találunk egy-egy terméket, akkor miért ne kérhetnénk segítséget a lelki problémák miatt?
Az embernek csak egy élete van, és nemcsak testileg kell vigyázni erre az egyre, hanem bizony lelkileg is. Mert talán minden jónak az a kulcsa.