UEFA Euro 2020 győztes csapata Olaszország

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Vasárnap este szembenézett egymással az idei Eb két legjobb csapata, Anglia és Olaszország, győztesként pedig az olaszok távoztak a stadionból, akik veretlenül jutottak be a döntőbe.

A mérkőzés helyszínéül a londoni Wembley stadion szolgált, így az angolok hazai pályán kezdték meg a döntő mérkőzést. Már a második percben nagy volt a hazai öröm, ugyanis Luke Shaw ekkor megszerezte a vezetést csapatának. Érdekesség, hogy ez a gól az Európa-bajnoki döntők leggyorsabb góljának számít, így Luke beírta magát a történelembe. győz

Az első félidőben nem is volt nagyon helyzetük az olaszoknak, sőt eléggé úgy tűnt, hogy az angol csapat uralta a pályát. Az olaszok sok hibával tudták maguk mögött az első 45 percet, emiatt már-már elkönyvelték az angol győzelmet, de a második félidőben kiegyenlített az olasz válogatott Leonardo Bonucci góljával, a 67. percben. Ismét egy új rekord: Leonardo 34 évesen a legidősebb gólszerző lett az Eb-n, ezzel megdöntve egy 1976-os rekordot. A második félidő szemmel láthatóan az olaszoké volt, de mégsem jött össze a második gól, így jöhetett a hosszabbítás.

A hosszabbítás alatt több gólhelyzetet is láthattunk, például Bernardeschitől, de végül mégis tizenegyesekkel döntötték el a meccset. A hosszabbítás ideje alatt az olaszok majdnem elvesztették az egyik legjobb rúgójukat, Jorginhot, de végül csak egy sárga lapot kapott azért, hogy Grealish térdébe talpalt.

győz

Újabb érdekesség, hogy 1976 óta most először dőlt el a döntő mérkőzés tizenegyesekkel. Az első körben Berardi, majd az angoloknál Kane lőtte be a labdát a kapuba, a második körben viszont Pickford kivédte Belotti lövését, az angol csapattól pedig Maguire sikerrel járt, ezzel megszerezve a vezetést. A harmadik kör már az olaszoknak kedvezett, Bonucci sikerrel járt, viszont Rashford kapufát talált.

A negyedik sem alakult másképp, Bernardeschi is gólt rúgott, Sancho rúgását viszont Donnarumma kivédte. Az ötödik körben Pickford kivédte Jorginho lövését, így minden tekintet a mindössze 19 éves Bukayo Sakára szegeződött, de ismét védett Donnarumma, így Olaszország Európa-bajnok lett.  

Anglia utoljára 1966-ban nyerte meg a tornát, az olasz válogatott pedig 53 év után megszerezte második Európa-bajnoki címét (az első győzelmük 1968-ban volt). Ezen felül pedig Donnarummát választották meg a torna legjobb játékosának. Gratulálunk az egész csapatnak, szerintem sokunk nevében mondhatom, hogy megérdemelték a győzelmet!