konyvajanlo-sarah-tuskek-es-rozsak-udvara-pecsi-egyetemistak3

Könyvajánló: Sarah J. Maas -Tüskék és rózsák Udvara könyvsorozat

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt ajánlotta nekem az egyik nagyon kedves barátnőm, a Tüskék és rózsák udvara című könyvet. Őszintén szólva először kissé szkeptikus voltam a történetet illetően, hiszen tündérek állnak a középpontjában és én még csak Csingiling karakterét ismertem egyedül a tündéreket illetően. Azonban ahogy elkezdtem olvasni a könyvet rögtön más színben láttam ezeket a mitológiai lényeket. 

A történet főszerepében a 19 éves Feyre Archeron áll, az ő szemszögéből követjük az eseményeket. Feyre egy elszegényedett kereskedő család sarja. Mivel apjának lábát szétroncsolták már korábban a hitelezők és két nővére nem volt hajlandó dolgozni, Feyre-nek kell életben tartani a családját, nehogy éhen haljanak. A cselekmény azzal kezdődik, hogy a lány a téli erdőben vadászik, és a végén megöl egy hatalmas farkast. Főszereplőnk élete ennek következtében fenekestől felfordul, kezdve azzal, hogy az egyik éjjelen egy vadállat tör be a házukba.

A lény a családon kéri számon hű szolgája halálát, aki farkas alakban járta az erdőt. Feyre kénytelen alkut kötni a szörnnyel, hogy megmentse családját, és ennek következtében a tündérek birodalmába kell költöznie. Azonban a tündérek országa, a varázslatos Prythian nem halandóknak való terület, tele van veszélyekkel és rémálmokból szőtt borzalmakkal. 

Feyre ezzel hamar szembesül, miközben a Tavasz Udvarában tengeti napjait. Az udvar főurának, Tamlinnak élvezi vendégszeretetét és egyre többet tud meg Prythian világáról. Rövidesen kiderül, hogy az országban egy szörnyű járvány dúl, amely a tündérközösség tagjait tizedeli. A történet dinamikusan halad előre, Feyre és Tamlin kapcsolata egyre inkább elmélyül, azonban egy félresikerült ebédnek köszönhetően, a lánynak sürgősen vissza kell térnie az emberek világába.

Bár Feyre nem érti az okát, mégis érzi, hogy valami nincs rendben szerelmével, így rövidesen visszatér a tündérek világába és a saját kezébe veszi a sorsát. Megtudja, hogy nincs szó semmiféle járványról, helyette egy gonosz tündérnő tartja markában egész Prythiant. Feyre nem is vesztegeti idejét a gondolkodásra vagy tervezgetésre, felkerekedik, hogy megmentse Tamlint és az egész tündérnépet a sanyarú szenvedéstől. De vajon elég egyetlen halandó lány ehhez a mutatványhoz? 

Amikor befejeztem az első könyvet, őszintén mondom, hogy rögtön nyúltam a második után. A világ, amit Sarah J. Maas megteremtett egyszerűen magával ragadó és varázslatos. Zseniális ötlet volt, hogy Prythiant udvarokra osztotta fel, nem pedig királyságokra, ezzel eltérve a megszokott normáktól. A karakterek változatosak és összetett személyiségűek. Szinte láttam őket magam előtt a könyv olvasása során, és könnyen átéreztem aggodalmukat, fájdalmukat. Sarah J. Maas könyveinek egyik számomra legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy tele vannak erőteljes női szereplőkkel, akik nem várják egy vár tornyába zárva, hogy a hercegük megmentse őket. Vegyük csak a főszereplő, Feyre történetét, aki fiatal kora óta egyedül tartotta fent az éhhalál szélén álló családját.

Egyedül tanult meg vadászni és később egyedül szállt szembe a gonosz tündérnővel, hogy felszabadíthassa a tündérek népét. Makacs, szarkasztikus természete épp olyan sokszor okoz neki gondot, mint nevetést az olvasók számára. A későbbi kötetekben pedig megismerkedhetünk Morrigannel, az életvidám harcos tündérnővel, aki dacolt az elvárásokkal, nem hódolt be apja parancsának és kitört az őt sakkban tartó béklyók alól. Megmutatja, hogy nem az a fontos, hogy mások mit gondolnak rólunk, hanem az, hogy mi elégedettek legyünk önmagunkkal. „Én álmodozó voltam, aki a Rémálmok udvarába született.”  

 

A könyvek során szembesülünk azzal, hogy nem szabadna elhamarkodott következtetéseket levonnunk az első benyomást követően. Az írónő megmutatja, hogy akármilyen szépnek és örökké tartónak is tűnik az első szerelem, mégsem szabadna senkinek sem hagynia, hogy megfojtsák őt, és bekorlátozzák az életét. Hiszen még ha aranyból van is, a kalitka mindig kalitka marad. Talán azért is olyan megfogó a történet, mert mindennapi problémákat és nehézségeket is bemutat, persze a varázslattól, szörnyektől és az elragadó tündérektől eltekintve. 

A sztori alap kontextusát a Szépség és Szörnyetegből kölcsönözte Sarah J. Maas. Tamlin a Tavasz udvarának megátkozott főura, aki szörny alakjában ront rá először Feyrera. Az udvara a meséhez hasonlóan szintén elvarázsolt, ám itt nem használati tárgyakká változtak, hanem 50 éve álarcot viselnek az arcukon, így valódi ábrázatukat nem ismeri a lány. A későbbi könyvekben inkább a mitologikus szálak kerülnek előtérbe. Kezdve a sötét herceggel, Rhysanddal, aki az Éjszaka Udvarának főura. A főszereplő gyakran a „Halál fürge szárnyakon” kifejezést használja rá magában és ezzel ötletet is adott számos rajongói teóriának, melyekben a kettejük kapcsolatát Hádész, az Alvilág ura és Perszephoné, a tavasz istennője szerelméhez hasonlítják. 

A könyvsorozat mindent összevetve toplistássá vált a kedvenceim között. A szereplők eszméletlen módon szerethetők és nagyon könnyen a szívemhez nőttek, ahogy az egész világ, amelyet Sarah J. Maas papírra vetett. Az első olvasást követően már háromszor újraolvastam, hiszen ennek segítségével bárki könnyen kiszakadhat a mindennapok szürkeségéből vagy éppen a közelgő vizsgák stresszéből. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a fantasy irodalmat és a varázslatot minden mennyiségben.

„A csillagokra, mert meghallgatnak bennünket, és az álmokra, amik teljesülnek.” 

Forrás: idézetek –Sarah J. Maas -Köd és harag udvara

              képek- Pinterest

1 thought on “Könyvajánló: Sarah J. Maas -Tüskék és rózsák Udvara könyvsorozat

Comments are closed.