magyar-koltok-edition

Tudtad-e? Magyar költők edition

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A középiskolai irodalomórák során számos magyar költőnk és írónk életrajzát ismerhetjük meg, néhányuk életét pedig szóról szóra meg is kell tanulnunk dolgozatok, vagy az érettségi vizsga követelményeként. Magoljuk és kántáljuk életüket, és közben fejtegetjük, – különböző meghatározott pontok mentén-, hogy mire is gondolt az alkotó. Milyen hatással voltak rá és írásaira bizonyos tényezők? Például a kor, amelyben élt, vagy egy viszony egy számára fontos vagy éppen idegen személlyel. Ha igazán meg akarunk érteni egy-egy művet, kétségkívül szabályok és sémák nélkül kell azt megtennünk. Olvasnunk és látnunk kell a sorok között, és az értelmezési képlet egyik elengedhetetlen része a fantáziánk is.

Eheti cikkem alkalmával egy összeállítást készítettem néhány ismert költőnk kapcsán. Az összeállításom célja olyan életrajzi elemek összegyűjtése volt, amelyek az irodalomórák alkalmával nem – vagy csak nagyon kevés esetben – hangzanak el.

  1. Ady és a párbajok

Tudtad-e Magyar költők edition_Cs.D._1.kép
Kép forrása: vates.com

Elsőként a személyes kedvencemről, Ady Endréről hoztam egy érdekességet. A korábbi századok kapcsán biztosan nem egy tollpárbajról hallottunk, amely híres költők között zajlott. Azonban párbajok nem csak a csatamezőn, vagy az újságok hasábjain zajlottak, hanem e kettő „között is” valahol félúton, kisebb nagyobb sikerű összecsapások is előfordultak – költőnk esetében inkább előbbi – élesebb eszközök használatával. Költőnk nem egy alkalommal vett részt ilyen eseményen, viszont a legemlékezetesebb párbaj éppen Kemény Emil nevű barátjával esett meg. Állítólag a két fiatal ittas állapotban összeszólalkozott valamin, ennek eredménye lett az összecsapás. A csata során ugyan mindketten megsérültek, de becsületüket megvédve barátságuk továbbra is töretlenül folytatódott az incidenst követően is.

  1. „Meglátni és megszeretni” – Juhász Gyula

„Mert benne élsz te minden félrecsúszott

Nyakkendőmben és elvétett szavamban…” – Ezek a verssorok sok ember szívét megdobogtatták már, kivétel – vagy legalábbis nem eléggé – azét, akinek e sorok íródtak. Sárvári Anna színésznő nem csupán egy múzsa volt, aki Juhász Gyula rajongását, plátói szerelmét nem viszonozta, hanem az emberek szemében bűnbak is, hiszen a költő többszöri öngyilkossági kísérleteinek okát a visszautasítottság, boldogtalanság érzetére vezették vissza. Sosem lettek egymáséi, ennek ellenére Anna, a költő múzsájaként figyelemmel kísérte annak munkásságát, és amikor értesült Juhász Gyula súlyos állapotáról, meglátogatta őt a kórházban. Juhász Gyula azonban több kórkép együttes fennállása miatt, súlyos depresszióban szenvedett, ezért tudomást sem vett Anna látogatásáról.

Később Sárvári Anna is önnön keze által vetett véget életének, és hogy ez csupán a véletlen műve-e, örök titok marad, de az elhunyt melletti szekrényen Juhász Gyula: Anna örök című verse volt fellapozva.

  1. Weöres Sándor – A bizarr randevú

Az első találkozó a kiszemelt személlyel, legyen az spontán vagy pontosan megtervezett, általában mindig valamilyen kellemes, komfortos környezetben történik. Hallhattunk már kissé szokatlan vagy érdekes randihelyszínekről, de hogy egy temetőt válasszunk az első légyott helyszínéül, az sokak számára újkeletű és kissé morbid ötlet lehet. Weöres Sándor és Károlyi Amy első találkája azonban valóban egy temetőben történt, ahol a hosszas beszélgetés során olyan jól érezték magukat „egymás társaságában”, hogy közben rájuk esteledett, a temetőt pedig bezárták. Másnap mindketten tudták, hogy ők egymáshoz tartoznak, később összeházasodtak és életük végéig együtt maradtak.

  1. Petrovics Sándor – Petőfi Sándor – Pönögei Kis Pál

Tudtad-e Magyar költők edition_Cs.D._2.kép
Kép forrása: kultura.hu

Nálunk 3 az 1-ben nemcsak kávéból van, hanem költőből is. A magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja, a legtöbbünk által Petőfi Sándor néven ismert. A költőóriást élete során azonban nem csak ezzel az egy névvel illették. A felvidéki származású költő, Petrovics Sándorként látta meg a napvilágot Kiskőrösön, majd később feltehetően a hazafiasság egyfajta jelképeként magyar hangzású nevet szeretett volna, ezért változtatta meg nevét Petőfivé. Na de ki az a Pönögei Kis Pál? Petőfi – sok költőnkhöz hasonlóan – számos álnevet használt költészete során. A Pönögei Kis Pál nevet egy Vörösmarty Mihállyal és Bajza Józseffel folytatott beszélgetés során „vette fel” ideiglenesen, ugyanis a beszélgetés során a költők őszinte véleményére volt kíváncsi költeményeivel kapcsolatban. Természetesen a dicséretek hallatán rögtön felfedte kilétét.

  1. A telefonbetyár – Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes

Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes barátságának ténye talán többek számára ismert lehet. A két költő állandó ugratásának, csipkelődésének eredménye például Kosztolányi Nyár, nyár, nyár című versének rejtett üzenete, valamint számos telefonbetyárkodás során elhangzott – nyilvánosságra is hozott, lejegyzett – vicces szóváltás is. Barátságuk azonban nem csak a humorról szólt, mindketten mélyen tisztelték egymás munkásságát, és ezt a tényt a nyilvánosság előtt sem titkolták. Hosszú barátság után Kosztolányi ment el hamarabb, majd két évvel később szintén 51 éves korában Karinthy is távozott.

EZT OLVASTAD MÁR?  Költő az emberi arc mögött

Kiemelt kép forrása: wmn.hu