Tudtad? – A csuklásról szakszerűen

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
1
+1
1
+1

Vannak olyan természetes, idegesítő jelenségek az emberi szervezetben, amiről tudjuk, hogy létezik, mégsem vagyunk tisztában annak okozóival. Ilyen lehet a csuklás (orvosi szaknyelven: singultus) is. Persze igen, gyakran hallottunk olyat, mikor elkezdtünk csuklani: „Jaj, valaki emleget téged!” Egy másik humoros beszélgetés során az szokott felmerülni, miszerint a csuklik szót, hogyan lehetne felszólító módba tenni? A válasz ekkor mindig „csukolj!” volt. No, de komolyra fordítva a szót, ismerjük meg a csuklás okait, szervezetben történő folyamatát és kezelési módszereit. Továbbá a cikkben csuklással kapcsolatos érdekességekről olvashattok.

Csuklást kiváltó okok

Tudtad? A bordák között elhelyezkedő rekeszizom (diaphragma) -amely a hasunkat elválasztja a mellüregünktől- folyamatosan ismétlődő, hirtelen összehúzódása során jön létre a csuklás. Tehát ezen jelenség a gyors levegővételhez vezethető vissza. A hirtelen beáramló levegő után a gégefedő lezárul, ekkor keletkezik az a jellegzetes, idegesítő „hukk” hang. Továbbá csuklásra számíthatunk akkor, ha túl gyorsan vagy túl sokat eszünk/iszunk, amely folyamán gyorsan, kisebb levegőket veszünk, így rekeszizmunkat ingerlésnek tesszük ki. Emellett előfordulhat, hogy mikor sírunk, fűszeres ételeket fogyasztunk, szénsavas üdítőt/alkoholt iszunk, izgulunk, fázunk és nevetünk, a heves lélegzetvételünk csuklást eredményezhet. Más esetben akkor tapasztalhatjuk, amikor dohányzunk. És persze akkor számolhatunk még csuklással a tévhit szerint, ha emlegetnek minket. 

68 évig emlegették Charles Osborne-t

Tudtad? Charles Osborne 1922-1990 között összesen 595 millió rekeszizom összehúzódásnak volt kitéve. Így a csuklás hosszának világrekordja összesen 68 év. 1922-ben Osborne részt vett egy disznó vágáson, amikor hirtelenjében összeesett. Szakértők szerint, az esésben történő ütéstől sérült a rekeszizma és az azt mozgató idegek. Így 29 éves korától kezdve minden nap tizedik másodpercében Charles Osborne csuklott. Alvás közben azonban csuklása megszűnt, ezért egyedül csak akkor volt nyugta. Természetesen ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Magánélete szempontjából kétszer nősült és nyolc gyermeket nevelt fel. Második házaságakor már csak turmixon élt, ugyanis nem tudta lenyelni az ételt. Mindezek ellenére 97 évnyi teljes életet élt. 

Mi történik eközben a szervezetünkben?

Tudtad? A görcsös jelenségért a bolygóideget (nervus vagus) és a nyelv-garati ideget (nervus glossopharyngeus) okolhatjuk. Amikor ezek az idegek ingerült állapotba kerülnek, olyankor az ingerület az agyunkon végig futva elérik a rekeszizom idegeit, ekkor kezdünk el csuklani. A bőséges étkezést követő csuklásért a nyelőcső mellett végig futó, a gyomor falát behálózó bolygóideget hibáztathatjuk. Csukláskor a tüdőnk automatikusan akarja magát megtölteni levegővel, ám agyunk ezt a folyamatot blokkolja, s ekkor elindul a belégzést akadályozó, görcsös izomrángás. A „hukk” hang gégénk és annak hangrése között alakul ki, amikor a levegőbemenetel görcsös akadályba ütközik. Szakértők szerint a férfiaknál gyakoribb a csuklás jelensége, mint a nőként. Hogyne, hiszen a nők állandóan a férfiakról csevegnek, érthető.

Csuklás elleni praktikák

Tudtad? A legtöbb csuklást kezelő módszer mindenki számára ismert lehet. Lélegzetvisszatartás, „tartsunk bent a levegőt, az egyik karunkat emeljük a fülünk mellé és számoljunk el tízig”, kockacukor szopogatás, vagy a klasszikus ijesztegetés, illetve „az igyál egy pohár vizet”. Érthető, hogy azonnal le akarjuk állítani, hiszen egyikünk sem akar 68 évig csuklani. Ha hatásos praktikát szeretnél alkalmazni, a következőket javaslom:

  1. Mély belégzést (3 mp) követően bent kell tartani a levegőt (2 mp), majd hosszú kilégzést kell végezni (5 mp), ezt háromszor, négyszer megismételni, érdemes 20 percenként újra próbálkozni, ha addig sem múlik el. Ekkor nő a tüdő szén-dioxid tartalma, s az agyunk a szabályos légzés visszaállítására fog összpontosítani.
  2. Hideg víz lassú kortyolgatása fejjel lefelé. Hogyan? Fogjunk egy poharat, a hozzánk távolabb eső peremére helyezzük ajkainkat, hajoljunk előre annyira, hogy a nyelőcső megforduljon, és igyunk. Igen mókásnak tűnhet, de rendkívül hatásos. Ezzel a módszerrel mindössze 10 másodpercig szoktam csuklani.
  3. Megijesztés. Igen, ez valóban hatásos. Miért? Ilyenkor mély lélegzetet veszünk, a stresszválaszért felelős szimpatikus idegrendszer el kezd dolgozni, amely visszaállítja testünk működését.

Ha egyáltalán nem akar elállni, és már 48 órát meghaladta, érdemes orvoshoz fordulni a problémával, ugyanis ezt már krónikus csuklásnak nevezzük. Ez a jelenség a férfiaknál szintén gyakoribb. Tudtad? Christopher Sands esetében, a 27 éves férfi két éven át csuklott, amely az agydaganatához volt visszavezethető. Az alvás és az evés mindennapos nehézséggé nőtte ki magát Sands életében, majd végül a daganat eltávolító műtét segített szervezetén, s csuklása teljesen megszűnt.

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5