Történelem érettségi, ahogy egy történelemzseni látja

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Szerdán a középiskolás, végzős diákok már a történelem érettségi feladatlapjait böngészhetik, hiszen ezzel folytatódik a nagy számadás.

Sokan jobban tartanak a történelemtől, mint a matematikától, így mi most megkérdeztük a történelemzseni Bihary Csillát a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar elsőéves jogász hallgatóját arról, hogy ő hogyan emlékszik vissza az egy évvel ezelőtti vizsgahelyzetre, valamint megkértük, hogy lássa el a most érettségizőket néhány jó tanáccsal.

bihary csilla a történelem zseni

Egy évvel ezelőtt milyen érzésekkel indultál neki a történelem érettséginek?

Bihary Csilla: A történelem érettségit emelt szinten tettem le, és bár úgy éreztem, fel vagyok készülve, mégsem tudtam nyugodt maradni, féltem, hogy nem úgy fog sikerülni, ahogy elterveztem.

Van olyan feladat vagy feladattípus, amire nehézséggel gondolsz vissza?

Bihary Csilla: Nem nagyon emlékszem már a feladatokra. A tesztkérdéseknél sajnos több olyan előfordult, amire meggondolatlanul válaszoltam. A feladatok típusát tekintve nem rémlik olyan, ami kifejezetten nehéznek vagy érthetetlennek bizonyult volna. Az esszékérdések párosítása nem volt a legkedvezőbb, viszont teljesíthetetlennek sem mondanám.

Személy szerint van-e kedvenc történelmi korszakod, ha van miért épp az?

Bihary Csilla: Úgy gondolom, hogy minden történelmi korszaknak megvan a maga érdekessége, főleg akkor, ha valaki erre még jobban rávilágít, így köszönettel tartozom volt felkészítő tanáromnak, Dr. Rónayné Marek Györgyinek. Számomra természetesen azok az időszakok váltak a legérdekesebbé, amikkel többet foglalkoztam egy-egy verseny alkalmával, mint például Mária Terézia és kora, valamint a ,,vegyesházi” királyok kora Magyarországon 1301-től 1526-ig.

A Ránki Görgy régiós történelemverseny kétszeres győzteseként, hozzád nagyon közel áll a történelem. Milyen tanácsot adnál a most érettségizőknek? Mire figyeljenek oda?

Bihary  Csilla: Szerintem mindenféleképpen az a legfontosabb, hogy a feladatot értse meg mindenki. Tehát nem elég egyszer elolvasni..
Ha elbizonytalanodtok, hallgassatok az első megérzésetekre!
Az esszéknél nagyon figyeljetek arra, hogy mindegyik forrást gondosan elemezzétek, a szokásos tér-idő viszonyokról ne feledkezzetek meg! A rövid esszé terjedelme ne legyen túl hosszú, a hosszú esszé ne legyen túl rövid. A komplex esszénél, ha összehasonlításra kerül a sor, szempontokon menjetek végig és ne külön írjátok le a két összehasonlítandó témát!
Természetesen a megfelelő zárást sem szabad elfelejteni. Vonjátok le a konklúziót és írjatok egy r
övid értékelést az adott időszakról!

EZT OLVASTAD MÁR?  „ Ha akarunk, ha nem emlékezni fogunk erre az évre, de ha már emlékszünk, akkor emlékezzünk,kicsit elviccelve, hiszen ezek vagyunk mi, ilyen az MK”- interjú Csordás Erikával és Hoffer Frigyessel a PTE Művészeti Karának 2020-as programairól és eMléKnaptáráról

Nagy kalappal mindenkinek a szerdai vizsgához!

 

 

2 thoughts on “Történelem érettségi, ahogy egy történelemzseni látja

Comments are closed.