Törekedjünk a zöldebb életre idén is!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A “nulla hulladék”, tehát a zero waste mozgalom tagjai és vezetői egy olyan világot szeretnének létrehozni, ahol a hulladékgazdálkodás nem az újrahasznosításban, hanem a tárgyak tudatos tervezése által valósul meg. A cél nem más, mint a hulladék termelése helyett olyan örökké létező tárgyak létrehozása, amelyek hulladék formájában soha nem kerülhetnek vissza a természetbe. Ezáltal folyamatosan újra tudjuk őket hasznosítani vásárláskor, illetve a mindennapi életben is. Egyre nagyobb publicitást kap a téma, miszerint gyakorlatilag a 23. órába érkezett az emberiség, nincs időnk várni, cselekednünk kell. Mindenkit egyéni felelősség terhel, hogy mekkora ökológiai lábnyomot hagy maga után.

Világszerte nagy mozgalmak indultak meg az utóbbi években annak érdekében, hogy lépéseket tegyünk a szennyezettség ellen. Azonban ezek hiába indulnak meg, hajlandóságot kell mutatni a cselekvésre, hogy elérjük a kitűzött célokat.
A Zero Waste mozgalom keretein belül a háztartási hulladék mennyiségét próbálják leredukálni, szinte nullára. Ennek szellemében nyitott nemrég egy házaspár Pécsett egy boltot, amely a Zöld Blokk nevet viseli. A boltnak semmi más lényege nincs, minthogy itt nem előre becsomagolt termékeket vásárolhatunk. A bab, borsó, liszt, cukor, só, tea és még számos konyhai alapanyag üvegekben található a polcokon, melyekből a vásárló a saját kis tárolójába annyit tesz, amennyit éppen venni szeretne. Ezzel elkerüljük azt, hogy minden zacskós tészta után megmaradt műanyagot csak úgy kidobjunk a kukába. Természetesen az árak is kedvezőek, ez is nagy pozitívum. Országszerte számos hasonló szellemű üzlet nyitja meg kapuit, azonos célokkal. 

Mi nők imádunk minden pipere cuccot, amivel tartósítani tudjuk arcbőrünket és kitolhatjuk a ráncok előbújását még pár évig. A fürdőszoba polcunkon található termékeket bizony nem nehéz úgy összeválogatni, hogy azok könyezettudatosak legyenek. Fontos megemlíteni, hogy ne használjunk olyan produktumokat, amelyeket állatokon tesztelnek. Sajnos manapság igen sok olyan kozmetikai cég van, akik háziállatainkhoz hasonló élőlényeken próbálnak ki mérgező anyagokat.
Amennyiben olyan márkák között nézelődünk, amelyek alapvetően már természetes és növényi hatóanyagokra támaszkodnak, nem kapizsgálunk rossz helyen. A polcokon a kozmetikumok mellett megtaláljuk a környezetbarát dezodorokat is. Ezek használatával szinte egyáltalán nem szennyezzük a levegőt és nem mellesleg bőrünket sem. Napjainkban egyre több olyan cég jön létre, amely törekszik az ilyen termékek forgalmazására. A drogériékban ezeket a kozmetikumokat általában külön polcon találjuk meg és valamilyen jelzéssel is el vannak látva. 

Fontos megemlíteni, hogy használjunk természetes hidratálókat, hiszen senki sem szeretné, ha bőre tömény kémiai anyagokkal dúsított krémet szívna magába. Mosolyunk szépítésének is van egy környezettudatosabb módja. Fogkrém helyett használhatunk növényeket, fogfehérítésre pedig dörzsölő anyagokat.

A Földünk egyre több környezetszennyező hatásnak van kitéve a mai rohanó világban. Sokkal egyszerűbb az autót használni a tömegközlekedés helyett. Nem csak hogy kényelmes, de nem is olyan körülményes, mint az, hogy buszra szálljunk. Vannak más területek is, ahol odafigyelhetünk a tudatos életre. Például, ne vegyünk mindennap műanyag palackos vizet. Vásároljunk inkább egy kulacsot, amelyet bárhol meg tudunk tölteni.

Öltözködésünket tekintve fontos, hogy ne vásároljunk össze mindent, hiszen a ruházati ipar rengeteg vizet használ fel. 2000 óta több, mint 60%-kal növekedett a megvásárolt ruhák mennyisége. A pamut a leggyakrabban használt anyag, amiből ha csak egyetlen pólót készítenek, 2700 liter víz szükséges hozzá. Ez egy átlagos ember 2,5 évnyi víz fogyasztása. Abban az esetben, ha valaki ennél is nagyobb figyelmet szeretne szentelni a dolognak, akkor vásároljon használtruha boltban. Nemcsak barátságos a környezetünkre nézve, de sokkal olcsóbb is.
Ne csak az italod, a palackod is legyen Zero!

Ha az Újévben vágnál neki a Zero Waste életmódra törekvésnek íme néhány régebbi cikkünk ami segíthet.
Környezetvédő bevsárálás – Miért ne műanyagba vásároljunk? 

Környezettudatos ötletek kezdőknek.

Környezettudatosság – Hogyan és mennyiért?