Top 10 sorozat 2020-ban a Pécsi Egyetemisták szerint

Mi a véleményed?
+1
7
+1
9
+1
+1
2
+1
1
+1
1
+1
1

Minden év végén sor kerül egy lista összeállítására, amikor összegzik, hogy az adott esztendőben kiválasztott kategóriában ezek voltak a legkiemelkedőbbek, legyen az film, sorozat, könyv vagy sláger. Így készült el a 2020-as toplista, amely a 10 legjobban sikerült sorozatot gyűjtötte össze, ám ezúttal a Pécsi Egyetemisták ízlése, véleménye alapján alakult a sorrend. Te egyetértesz a listával?

  1. Birmingham bandája – Peaky Blinders

Magyarországon 2019 óta sugározzák és a Netflixen is megtekinthető. A sorozatot egy brit történelmi fikció, bűnügyi dráma műfajában alkotta meg Steven Knight. A középpontban álló családot valóban létező Peaky Blinders bűnbanda mintája ihlette, amelyből megszületett a Shelby bűnözőcsalád. 2020-ig 5 évadot készítettek el és Knight elmondása szerint még 2-vel fog kiegészülni. A Peaky Blindersről mi is írtunk korábban, ezt itt olvashatod. 

  1. Vaják – The Witcher

Egy éve vált elérhetővé a Netflixen az Andrzej Sapkowski könyvsorozata alapján elkészült Vaják című sorozat. Főszerepben Ríviai Geralt, akinek a karakterét Henry Cavill alakítja, egy magányos szörnyvadász, vagyis a vajákként. A cselekmény egy kitalált középkori világban zajlik, fantasy, akció és drámai elemekkel színesítve a történetet. Összesen 1 évadja van, azon belül 8 epizódja. A következő évadot minden bizonnyal 2021-es évben láthatjuk. 

  1. Emily Párizsban – Emily in Paris

Könnyed, egyszerű sorozat, de mégis várjuk az új évadját. Lily Collins elhozta nekünk a bűbájos Emily Coopert, aki egy nagyravágyó amerikai lány, ám az élete máshogy alakult, amikor állást kapott a francia fővárosban. A sorozat 2020-ban debütált a Netflixen, a francia nemzet nagy bánatára, ugyanis számos kritika tanúsítja, hogy nem minden jellemző igaz amit rájuk aggat a sorozat. A sorozatból nem maradnak ki a croissant-ok és a francia románcok sem. „Hiszen ez Párizs!” Egyelőre egy évadja tekinthető meg, de Emily még egy teljes évre Párizsban fog tartózkodni.

  1. Eufória – Euphoria

Hasonló recept. 1 évad, azon belül 8 epizód. Kevés ugyan, de nem kell aggódni, mivel kedvenceink visszatérnek. Erről, és a sorozatról részletesebben olvashattok korábbi cikkünkben, ezt ide kattintva érheted el. Az a sorozat, amit minden fiatalnak látnia kell. Az HBO GO-n vetített sorozat megmutatta, hogy az életünket fenyegető drog problémákkal, szexuális zaklatással és erőszakkal hogyan nézzünk farkasszemet. Ugyanakkor a különböző nemi identitások, szexuális életváltások elfogadására is késztet, ami felettébb érdekes. Igaz, 2019-ben kezdődött, de sokakat napjainkig magával vitt. 


  1. Stranger Things

Netflixes magyar sugárzása 2019-ben kezdődött a sorozatnak, amely sci-fi és horror műfajban jeleskedik. A Stranger Things státusza szerint még mindig futó sorozatnak tekinthető. Jelenleg 3 évadja tekinthető meg, amelynek cselekménye egy fiktív helyszínen, az indianai Hawkins területén játszódik. A címéből következik, hogy némely szereplő pszichokinetikus képességekkel rendelkezik, így az egész történet természetfelettinek, nem mindennapinak tekinthető. Ez a sorozat a fiatalok kedvencévé vált. 2017-ben elnyerte a Screen Actors Guild-díjat – Kiemelkedő teljesítmény drámai sorozat stábjától kategóriában. 

  1. A mandalori – The Mandalorian

Bébi Yoda fanok, figyelem! A Csillagok háborúja univerzum egy új sorozattal egészült ki, Jon Favreau rendező munkájának köszönhetően. Aki nem Star Wars rajongó, az is könnyen megértette a történet szálait. Ráadásul Bébi Yoda (aki nem is az, és ezt a Star Wars-trilógia fanok nem nézik jó szemmel) mindenkinek a kis kedvence lett. A Lucasfilm és Disney+ egy magányos mandalori harcos életét dolgozta fel, aki fejvadászként éli mindennapjait, a birodalom bukása után öt évvel. A cselekményben fel kell kutatnia Grogu-t (Bébi Yoda-t), akit később szárnyai alá vesz, és végig védelmezi a történetben. 2 évadja érhető el a sorozatnak, 2021-ben azonban még egyel fog gazdagodni.

  1. A Bridgerton család – Bridgerton 

Julia Quinn regénysorozatának Netflixes megfilmesített változata 2020-ban látta meg a napvilágot. A családban mind a nyolc testvér a szerelmet keresi. Ebből könnyen rá lehet jönni, hogy a Bridgeton család műfaja romantikus drámasorozat. Szintén 1 évados, azon belül 8 epizódos sorozat, ami azt jelenti, gyorsan le lehet darálni. Itt az ideje belekezdeni!

  1. A vezércsel – The Queen’s Gambit

Megpróbálom visszafogni az ujjaimat, mert hosszasan tudnám fejtegetni az érzéseimet a sorozattal kapcsolatban. Ugyanis az én raglistámat a 2020-ban a Netflixen debütált The Queen’s Gambit c. sorozat vezetné. Egy olyan sikeres drámai minisorozat, amiről nem lehet rossz kritikát olvasni. És teljesen jogosan. Anna Taylor-Joy szemei megigézték a nézőket, és valamiért mindenki megszerette a sakkot egyik percről a másikra. Tökéletes karakter, tökéletes cselekménnyel és tökéletes befejezéssel. Ritkán láttam kifogásolhatatlan befejezést, de ezt nagyon eltalálta Scott Frank. Nem is szaporítom tovább a szót, mert a végén nem fogom tudni abbahagyni az írást. Csak annyit mondok, érdemes megnézni!

  1. A Korona – The Crown

Bakancslistás számomra a Netflixes The Crow c. sorozat. II. Erzsébet királynő uralkodását dolgozza fel az angol-amerikai drámasorozat. Hazánkban 2019-ben kezdték el vetíteni a négy évados sorozatot. 2017-ben bezsebelt egy Golden Globe-díjat, a Legjobb drámai sorozat kategóriában. 2020-ban a Screen Actors Guild-díjat nyerte el Kiemelkedő teljesítmény drámai sorozat stábjától kategóriában. Sok vita merült fel a királyi család oldaláról, miszerint a sorozat csak fikció. Természetesen nem látunk bele a brit előkelőségek életébe, így gyanítom, hogy nem teljesen valós tényeken alapul a cselekmény. 

  1. A nagy pénzrablás – La casa de papel

Bearanyozta a tavaszi karanténos napjaimat. A sorozat 2017-ben indult eredetileg, de Magyarországon 2019-ben lett elérhető. Miután a Netflix megszerezte a streaming jogokat, mindenki a „Ciao Bella”, Dalí vagy a börtönlázadás hallatán felkapta a fejét. A spanyol rendezők egyre jobban elnyerik a nézők tetszését, főleg, ha egy bűnügyi drámasorozatról beszélünk. A történet összetett, kiszámíthatatlan, melynek középpontjában egy pénz rablás áll. Illetve kettő, de tovább nem részletezem. Abban viszont biztos vagyok, hogy ez a sorozat kihagyhatatlan, ha kipörgetnéd a Netflixet, vagy csak el akarnád kerülni a tanulást. Nem kell sokat várni, hamarosan jön az 5. évad.

2021 az új évadok éve lesz. Ezen kívül érkezik az Elite, a You, a Riverdale, Sex Education stb. új évadja. Én ezért várom 2021-et, és Ti?

Forrás: Pexels, We heart it