Tolvaly Ernő festészeti díjátadó 2021

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Idén is megrendezésre került a Tolvaly Ernő festészeti díjátadó, azonban a vírushelyzet miatt rendhagyó módon, online térben lehettünk jelen. Az eseményt Zsin Bence képzőművész, doktorandusz hallgató nyitotta meg. 

A díjátadó minden évben megrendezésre kerül a Művészeti Karon, 2010 óta. A díjat Dr. Colin Foster, a kar egykori dékánja hozta létre Tolvaly Ernő Munkácsy-díjas festőművész, egyetemi tanár emlékére. A munkák a Nádor Galériában kerülnek kiállításra és a megnyitó keretein belül történik a díjátadó, a tavaszi szemeszter elején. A részvételt az előző év teljesítményéhez mérten ajánlják a mesterek a hallgatók számára, a díjazott munkákat pedig szakmai zsűri döntése alapján választják ki. A pályázatra általában négy munkát kell készíteni, de előfordulását, hogy sok jelentkező következtében hely hiány miatt végül kettő munka kerül csak a galériába.

A díjátadó:

Az idei év díjazottjai: 

  1. Jenei Anita

Másodéves hallgató, mestere Ernszt András

Hibalehetőség 1
Hibalehetőség 2

Anita négy képpel indult a pályázaton, mindegyik egymásra épülő sorozat. A színek egymásra való hatásával, illúzió keltésével játszott egy általa kiválasztott rácsszerkezettel. Mindezt úgy kombinálva, hogy a kép ne csak egy síkon mozogjon, legyen térbeli érzete.

Hibalehetőség 3
A Kód

2. Mártai Adél

Másodéves hallgató, mestere Nyilas Márta

2Y
Karantén

Adél a groteszk festészeti stílussal foglalkozik, azon belül a társadalom kritikus festményekkel. A pályázaton indult képeivel a covid19 által gerjesztett állapotot dolgozza fel, mint például az emberek pánik vásárlása a vírus következtében. A téma feldolgozásával a saját, illetve mások feszültségét, tehetetlenségét igyekszik feldolgozni.

Káosz
20:00

3. Juhász Villő

Negyedéves hallgató, mestere Nemes Csaba

14
22

Villő fotó után készíti munkáit, a „corona sketchbook-ot” tavaly márciusban kezdte el, amikor először a lakásba kényszerült. Munkáit egy vázlatfüzetbe készíti pasztellel. Részben olyan jeleneteket ábrázol, ami rá mutat a megváltozott helyzet abszurditására, valamint egyszerű életképeket, emlékeket is megjelenít. Lényegében egy vizuális naplót dolgozik, egyfajta korrajzon, jelenleg 103 rajznál tart ez a projekt. Később kisebb méretű vásznakon is jelenített meg ebben a témában jeleneteket, olajjal. 

52
84

Innen is szeretnék gratulálni a díjazottaknak, résztvevőknek! A korlátozások feloldása után a Nádor Galériában megtekinthető a kiállítás. Én már nagyon várom, hogy vége legyen az intézkedéseknek és megtekinthessem a munkákat élőben is, ne csak így online felületen. Ti is megnézitek majd?