Tippek azokra a másnapokra

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Mivel nem csak a karácsony közeledik vészesen felénk, hanem az újév is – melyet a szokásos keretek között vagy otthon, de biztosan meg fogunk ünnepelni – ezért fontosnak tartottam, hogy legyen egy ilyen életmentő cikk. Szeretnék felsorolni egy-két praktikát, melyek segítségével gyorsabban túllendülhettek az előző este fájdalmán.


Először is fontos tisztázni, mik azok a tünetek, amelyek a másnapossághoz köthetőek. Ezek közé tartozik a fejfájás, émelygés, hányinger, hányás, de gyakran jár kimerültséggel, izomfájdalommal és lázzal is. Nagyon fontos, hogyha sokat hányunk és nem marad meg bennünk sem étel, sem pedig ital, akkor forduljunk orvoshoz és ne vesztegessük ezekre a praktikákra az időnket, hiszen könnyen lehet, hogy alkoholmérgezés veszélye áll fenn. Ugyanakkor enyhe tüneteinket nyugodtan kúrálhatjuk otthon az alább leírt módszerekkel.

 

Hidratálj

Az alkohol alapvetően rendkívül dehidratáló hatású, nagyon sok vizet von el a szervezettől, ami az elektrolit oldatunk felborulását eredményezi. Ilyenkor célszerű pótolni a folyadékot. Nem csak a hűvös víz jelenthet ilyenkor megváltást, de a célra tökéletes egy jól kihűtött gyomor nyugtató tea, mint például a borsmenta és a gyümölcslevek. A tapasztalat azt mutatja, hogy ilyenkor kifejezetten jó a kóla is, amiből ki van rázva a szénsav. Sokat segíthetnek még a különböző ionos italok, mint a glatorade vagy a powerade, de ugyan ezt a hatást elérhetjük egy tápláló húslevessel is.

Pihend ki magad

Jellemzően kimerült az ember egy bulis éjszaka után, melynek egyetlen orvossága a pihenés, a minőségi alvás. Ha sikerült megnyugtatnod a gyomrodat annyira, hogy álomba merülj, akkor ne hezitálj, nyugodtan pihenj meg egy pár órára. Viszont nem ajánlott egész nap az ágyban maradni.

Friss levegő

Talán klisésnek hangzik, de a friss levegő mindig jót tesz. Érdemes ablakot nyitni, vagy gyakran szellőztetni. Ha annyira jól érzed már magadat akár egy rövid sétát is bevállalhatsz, ezzel is segítve az alkohol kiürülését a szervezetedből. 

Frissítő zuhany

Nagyon változó a vélemény arról, hogy a hideg vagy meleg zuhany hatásosabb másnaposság esetén. Mindkettőnek van pozitív hatása. A hideg zuhany felélénkít, friss érzetet ad, a melegzuhany pedig megnyugtatja a fáradt izmokat és segít ellazulni, relaxálni. Az, hogy neked éppen melyikre van inkább szükséged, az tőled függ. Azt vallom, hogy az ember általában érzi, mi az, ami jót tesz neki, és mi az, ami nem. Szóval, ahogy mondani szokták: tegyél, ahogy jól esik. 

Legyen valami a gyomrodban

Még ha úgy is érzed, hogy nem kívánsz semmit, próbálj meg lassan enni valamit. Fontos, hogy keveset és lassan egyél, ezen kívül itt is áll a szabály, miszerint olyat fogyassz, ami jól esik. Érdemes kerülni a nehéz, gyomrot megterhelő, zsíros ételeket. Fontos a vitaminpótlás, melyet gyümölcsök és zöldségek formájában tudsz bevinni. Érdemes pár falat kenyeret, pékárut fogyasztani. Ettől kevésbé jelentkezik a kellemetlen gyomorégés. 

Gyógyszeres kezelés

Végül, ha semmi sem segít, akkor a jól bevált receptet alkalmazva vegyél be egy fájdalomcsillapítót, esetleg C-vitamint (legalább 1000 mg-ot) és egy B6 vitamint, ami kicsit lecsillapítja a hányingert. Érdemes a gyógyszereket bő folyadékkal bevenni, ami lehet tea vagy víz. A lényeg, hogy továbbra is próbáljunk meg törekedni a folyadékpótlásra.

Egyéb taktikák

Hatásos taktika még a hányinger csillapítására a mentol. Ha hányingered van, csak kapj be egy rágót vagy moss fogat és hidd el, a mentol hamar helyrehoz, mivel már csak az illata is csökkenti az émelygést. Ugyanilyen hatásos lehet, ha egy kis gyömbérdarabot elrágsz. Mivel ez igencsak erős, ezért érdemes mézzel bevonni. 

Ezek voltak azok a tippek, melyek hatásosnak bizonyultak másnaposság ellen. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy minden ember más és más. Nem biztos, hogy ugyanaz a taktika működni fog két különböző ember esetében. Viszont egy dolog biztos: a folyadékpótlás elengedhetetlen, főleg, ha az ember már hányt is, illetve a nagyon gyakori és súlyos hányás esetében fontos az orvosi segítség kérése. Ezzel a bejegyzéssel kívánok Nektek biztonságos, mértéktartó italozást és szórakozást – nem csak a szilveszteri időszakra vonatkozóan. Ismerjétek a határaitokat és ez esetben a fent említett kúrák mindegyike teljes mértékben elkerülhető.