Tippek a szabadidő hasznos eltöltéséhez – a rekreáció

Mi a véleményed?
+1
3
+1
5
+1
+1
+1
+1
+1

Ez a második évem az egyetemen, és még mindig megkapom azt a kérdést, hogy mi az a rekreáció, miután elmondom, mit tanulok. Őszintén bevallom, mikor beiratkoztam, én sem voltam vele teljesen tisztában. Azóta viszont a rekreáció nagyasszonya, Dr. Rétsági Erzsébet minden félévben próbálja átadni nekünk az összes tudását a témával kapcsolatban. Megpróbálom elmagyarázni nektek, mit is jelent a rekreáció, és felsorolok pár tippet, hogyan tudtok ti is nap mint nap rekreálódni – bár biztosan ti is előszeretettel végzitek ezeket a tevékenységeket, csak nem tudtátok, hogy ez rekreáció.

Mi is az a rekreáció?

A rekreáció az elfogadott nemzetközi értelmezésben a szabadidő-eltöltés kultúrája. A jó közérzet, a jóllét, a minőségi élet megteremtését szolgálja. Az életminőség tana. Szabadidő alatt a társadalmilag kötött (munka, tanulás, közlekedés, állampolgári és családi kötelezettségek stb.), azaz az egyén mások iránti- és a fiziológiai szükségletek kielégítésén, illetve az egyén önmagával szembeni kötelezettségein (táplálkozás, testápolás, alvás) túl fennmaradó szabad felhasználású időt értjük. Funkciói a pihenés – az elfogyasztott energiák visszaszerzése -, szórakozás – a munka és az életvitel egyhangúsága okozta unalom feloldása -, önfejlődés – ismeretek bővítése, képességek fejlesztése. Megkülönböztetünk fizikai és szellemi rekreációt. 

Fizikai rekreáció

A fizikai rekreáció azokat a tevékenységeket öleli fel, amelyekben a testmozgásnak, testedzésnek kiemelt szerepe van. A fizikai aktivitás vagy közvetlen célként, vagy valamilyen más cél megvalósításához szükséges elsődleges eszközként jelenik meg. Kategóriái a következők: tánc és tánc jellegű mozgások, turisztika (pl. vízi-, gyalog-, kerékpártúra), mozgásos játékok (pl. lábtenisz, asztalitenisz), rekreációs célú sportok (pl. görkorcsolyázás, síelés), fizikai hobby (pl. vadászat, kertészkedés).

Szellemi rekreáció

A szellemi rekreáció a kultúra, szórakozás, játék és művelődés kérdéseivel, a műveltség típusaival, a kulturális élet problematikájával foglalkozik, illetve azokat használja fel eszközül.  Ide tartoznak azok a szabadidős tevékenységek, amelyek elsősorban az értelmi és érzelmi funkciókat foglalkoztatja. Kategóriái a következők: művészeti tevékenységek (pl. színház, mozi, múzeum, koncert), gyűjtő tevékenységek (pl. képeslapok, érmék, bélyegek gyűjtése), egyéb szellemi tevékenységek (pl. olvasás, tanulás, tv nézés, sportesemények nézése – szurkolás), társasági játékok (pl. kártyajátékok, sakk, társasjátékok), összejövetelek (pl. születésnap, esküvő, borkóstoló), természetben töltött idő (pl. vadaspark, állatkert, botanikus kert látogatása).

Tippek, hogy a korlátozások alatt is rekreálódhass

Hallgass zenét!

A lehető legegyszerűbb és talán legnépszerűbb szellemi rekreációs tevékenység. Minden ember hallgat zenét. Ha a tanulás, munka közben úgy érzed, muszáj kikapcsolnod, vagy csak szeretnéd picit feldobni a kedvedet, hallgasd meg a kedvenc zenéd, nyomd be a kedvenc lejátszási listád, és kapcsold ki az agyad! Biztosan egyből jobb kedved lesz!

Olvass!

Ahhoz, hogy a szókincsed bővülhessen, elengedhetetlen az olvasás. És itt most nem a reggeli horoszkópok, vagy a tegnapi meccsek összefoglalójának olvasására gondolok. Rengeteg témában rengeteg szerző könyve beszerezhető. Sőt, az interneten is nagyon sok könyv megtalálható pdf formátumban. Ha olyan történetet olvasol, ami érdekel, észre sem veszed, hogy milyen gyorsan telik az idő, és milyen jól megdolgoztatja az agyadat a könyv.

Tanulj nyelvet!

Az előző ponthoz visszacsatolva, ha van egy alap nyelvtudásod, és szeretnéd picit felfrissíteni, olvass el azon a nyelven egy könyvet. Ha viszont nincs kedved olvasni, nézz sorozatot idegen nyelven. Ez akár jó lehet arra is, ha egy teljesen új nyelvet szeretnél megtanulni. Magyar felirattal és az adott nyelvvel egészen hamar rád ragadnak a szavak. Még egy játékos opció lehet a Duolingo. Ez egy ingyenesen letölthető applikáció, aminek segítségével egy alap kis tudást összeszedhetsz. Nem mondom, hogy a Duolingo után menj el egy B2-es nyelvvizsgára, de ha kimész külföldre, egy pohár italt már nagy eséllyel tudsz magadnak rendelni. Ha pedig a leghagyományosabb módszert szeretnéd, iratkozz be egy nyelvtanfolyamra.

Nézz filmet/sorozatot!

EZT OLVASTAD MÁR?  Újra ott lehetünk az olimpián!

Az előbb már említettem az idegen nyelvű sorozatok előnyeit. Ugyanez vonatkozik a filmekre. Sokan azt mondják, a szinkronos filmek rosszabbak, mindent a saját nyelvén a legjobb nézni. Kapcsold be a Netflixet, és máris számos magyar és idegen nyelvű film és sorozat közül válogathatsz. Tele van rengeteg könnyed filmmel, ami biztosan kikapcsolja az agyadat. Viszont ha gondolkozni szeretnél, ilyen jellegű filmeket és sorozatokat is biztosan találsz magadnak. 

Társasozz!

Akár családdal, akár barátokkal az egyik legjobb szórakozási lehetőség. Rágcsa, zene, társas, barátok/család, és meg is van a szuper esti program. A társasozás közben biztosan sokat fogtok nevetni, feljönnek jó sztorik, beszélgetések. Garantált a jókedv!

Nézz meccset!

A kedvenc csapatod meccsének közvetítése a TV-ben egyedül is jó elfoglaltság. Ha társasággal nézed, még jobb. Kiabálj nyugodtan a TV-hez! Szurkolj! Úgysem látja senki. Add ki magadból a nap alatt összegyűlt feszültséget! Az én családomnál is szokás a TV-vel való kiabálás, ha nem egyezik a véleményük a pályán látottakkal… 

Bulizz!

Na persze ezt most ne úgy értsétek, hogy elmentek a helyi diszkóba táncolni. Erre most sajnos nincs lehetőség, de szerintem nem csak én vagyok úgy vele, hogy nagyon hiányzik már… Egyetemisták vagyunk. A buli hozzátartozik az egyetemista léthez. Ha esetleg egyedül laksz, vagy éppen nincs otthon a családod, hívd át 9 barátod. Igen, szigorúan 10 fő a max! Beszélj a szomszédokkal, hogy szombat este kicsit hangosabbak lesztek, mert átjönnek a barátaid, és ugyanúgy, mint egy szórakozóhelyen, mehet a zene, a tánc, és érezzétek jól magatokat! A kulturált formában történő bulizás igenis rekreációs tevékenység. A tánc, a zene, a beszélgetés hozzájárul a kikapcsolódásunkhoz.

Kirándulj!

Szerencsére jelenleg nincsenek lezárva a kirándulóhelyek. Magyarország tele van csodás helyekkel. Fedezd fel őket! Hívd el a barátokat, és kiránduljatok egyet. Most, hogy az ország több helyén is esik a hó, nagyon szépek az erdős helyek. Ha készen vagyok a vizsgáimmal, én is ellátogatok Dobogókőre, ott mindig megmarad télen a hó. Ha esetleg budapesti vagy, vagy ott jársz, mindenképp menj el télen a Normafához kirándulni! Szerintem a legszebb hely télen.

Kocogj!

Habár én nem szeretek futni, és szerintem hideg is van hozzá, sokan még ilyenkor is eltökélten mennek mozogni. Ha kocogni nem is szeretnél, menj el sétálni, vagy sétáltasd a kiskutyád. Mindegyik lehetőségnél mozogsz, és itt ez a lényeg. Ne stresszelj! Mozogj! Dugd be a fülhallgatód, és csak menj! 

Biciklizz!

Ez megint csak egy olyan dolog, amihez szerintem hideg van már, de ha jól felöltözöl és vigyázol, hogy ne csússz meg az úton, most is mehetsz nyugodtan. Ha esetleg otthon van szobabiciklid, pattanj fel rá, nyomj be egy filmet, és tekerj a film végéig. Sokkal több kalóriát fogsz elégetni így, mintha fekve néznéd végig a filmet egy tál chipsszel a kezedben.

Fontos, hogy minden nap helyt álljunk a munkahelyünkön, az iskolában, de ugyanolyan fontos az is, hogy kikapcsolódjunk! Figyelj oda a fizikai és mentális egészségedre is! Mozogj! Szórakozz!