koronavirus-teszteles-gyogyszereszhallgato-szemevel-pecsi-egyetemista

Tesztelés egy gyógyszerészhallgató szemével

Mi a véleményed?
+1
3
+1
2
+1
+1
+1
+1
+1

Az elmúlt időszak igazán nagy kihívás volt minden ember számára. Olyan periódus ez mindenki életében, amire senki sem számított, és újfajta megpróbáltatásokkal kellett szembenézni. A COVID-19 alaposan felforgatta az életünket. Gyógyszerészhallgatóként sokunkat kirendeltek tesztelésre, ami egy váratlan kihívás elé állított minket. De valójában, milyen hatással volt ez az életünkre? Milyen tapasztalatokat szereztünk? Hogyan nehezítette meg a mindennapokat? Végül mi az, amit tanulhattunk belőle?

Tisztán emlékszem a napra, amikor csörgött a telefon, keresett egy ismeretlen szám. Nem igazán tudtam még, mire számítsak. A Járási Hivataltól kerestek, hogy szeretnének engem is hívni tesztelni. Váratlanul érintett, mert harmadéves gyógyszerészhallgatóként nem számítottam rá, hogy egyből hívnak, de elvállaltam a feladatot. Akkoriban még nem sok mindent tudtunk a kirendeléssel kapcsolatban, hogy miként érinti majd a tanulmányainkat, és mennyi ideig tart majd ez a munka. Az igazat megvallva kicsit féltem az elején, hogy miként érinti ez az ismeretlen feladat az eddigi viszonylag békés hétköznapjaimat. Főként a tárgyaim miatt izgultam, nem akartam, hogy a tanulás rovására menjen, és szerintem sokan mások is így voltak ezzel. Szerencsére nálunk az intézetek nagyon jól kezelték ezt a szituációt, és megfelelően alakították át a számonkérések időpontjait, hogy az igazodjon a munkaidőhöz. Nagy előny, hogy előadások anyagát is vissza tudtuk hallgatni. 

A tesztelés első napján reggel volt gyülekezés, és egy általános tájékoztatás keretein belül elmondták, milyen feladatokat kell majd ellátnunk, emellett a tesztelés folyamatát is bemutatták nekünk. Ezután csapatokba osztottak minket, és egymás letesztelése után indulhattunk ellátni a napi teendőinket. Általános iskolákban, illetve óvodákban kellett pedagógusokat, dolgozókat tesztelni. Szerencsére nagyon készségesek voltak, és mindenben együttműködtek, így nagyon gördülékenyen tudott haladni a tesztelés. Természetesen az elején még mi is óvatosabbak voltunk, de amint belejöttünk a gyorstesztek elvégzésébe, már nagyon könnyen ment minden.

A csapatunk, akikkel jártunk tesztelni nagyon hamar összeszokott, ezért igazán jó hangulatban teltek a munkanapok. Egy másik hallgatótársammal és a KJH alkalmazottjával hárman alkottunk egy teamet. A Járási Hivatal biztosított számunkra autót, védőfelszerelést, a napi étkezést, illetve az egyéb teszteléshez szükséges eszközöket, emellett az ebéd elfogyasztására is biztosítottak nekünk elég időt. Szerencsére kevés pozitív teszttel találkoztunk, és igazából elég hamar eltelt a munkával töltött 2 hét. Úgy érzem számos tapasztalattal lettem gazdagabb ezalatt.

De vegyük is sorra mik ezek az új élmények, ismeretek: Talán elsőként szembesültem a beteg-medikus viszony fontosságával, hogy mennyire lényeges a beteg szakemberbe vetett bizalma és a kommunikáció a két fél között. Erre példaként felhoznám, hogy volt, aki félve érkezett meg, de pár nyugtató szó után láthatóan higgadtabban bízta ránk magát. Másrészt pedig az egyetemen tanult tudásanyagot is kamatoztathattuk, mivel a résztvevők kérdéseire a teszttel, vírussal kapcsolatban érdemi válaszokat tudtunk adni. Emellett betekintést szerezhettünk az egészségügyi rendszer működésébe, és résztvevőinek életébe, feladataiba. A kezdeti félelmeim ellenére a tanulást sem hátráltatta, mivel szabadidőmben sikerült pótolni az adott anyagot, és úgy érzem nem indultam hátránnyal a vizsgaidőszaknak.

Összességében az egyéni szemszögemből nézve szerintem számos új ismeretet sajátíthattam el és tanulhattam meg ezalatt a periódus alatt. Emellett jó érzés, hogy valamit segíthettem egy ilyen világjárvány ideje alatt, és tehettem valamit annak érdekében, hogy lelassítsuk a vírus terjedését, és talán kicsivel közelebb kerüljünk ennek az időszaknak a végéhez. Úgy gondolom, hogy az egészségügy és a járványok elleni védekezés is sokat fejlődött, ezért sokkal hatékonyabban leszünk képesek fellépni a jövőben hasonló esetekben. Sajnos ennek ellenére a negatív oldala számottevően rosszabb a rengeteg beteg és elhunyt ember miatt. A hosszútávú következmények jelenleg megjósolhatatlanok, de én bízom benne, hogy hamarosan kilábalunk ebből a szörnyű rémálomból, és végre visszatér minden a régi kerékvágásba.