Termőföldtől az asztalig! – bemutatkozik az Agroszász Kft.

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

„Családunk generációk óta mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozik, így már gyermekkorunktól fogva magunkba szívtuk a természet iránti szeretetet. Cégünk alapjait nagyszüleink és szüleink tették le. Évtizedek alatt felhalmozott tudásukat és tapasztalataikat örökítjük tovább mi is.”

Az eheti cikkem alkalmával egy generációkon átívelő, több évtizedes múlttal és tapasztalattal rendelkező mezőgazdasági cég vezetőivel, Győri Istvánnal és Bányai Barnával készítettem interjút.

A Baranya megyei Szászváron található, közel 70 család megélhetését biztosító Agroszász Kft. 1992-ben alakult – az Egyházaskozári Termelő Szövetkezet utódaként – 7 főbb tulajdonosi taggal.

A cég alapítóinak egyik fő motivációja az értékmegőrzés volt, a jelenlegi vezetők pedig szeretnének hűek lenni felmenőikhez, és szintén értékközpontú szemléletben végzik tevékenységeiket, ennek megfelelően alakítják jövőbeli terveiket is.

A kft. fő tevékenységeit tekintve, közel 1600 hektárnyi területen folyik növénytermesztés és kiscsoportos tartásban szarvasmarha tenyésztés. Ez utóbbi révén biztosított a nagyobb mozgástér a jószágok számára. „Már a növények vetésének pillanatától fogva gondosan ügyelünk arra, hogy biztosítsuk a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokat, így aratáskor a legmagasabb minőségű gabona kerül a tárolókba” –olvasható a cég weboldalán. A kiváló minőségű alapanyagok kapcsán a cég másik fő profilját a takarmánygyártás adja. Az ügyvezetői feladatok közös ellátása mellett a vezetők a fentebb említett két tevékenységet egymás között megosztva felügyelik. A takarmánygyártást és az ezzel kapcsolatos értékesítési folyamatokat Győri István révén ismerhetjük meg közelebbről.

Milyen folyamatok zajlanak nálatok? Milyen termékeket állítotok elő?

Győri István: A szántóföldi növénytermesztés során megtermelt gabonákat nem önmagában gabonaként, hanem feldolgozva, a hozzáadott értékkel növelve értékesítjük. Ebből a folyamatból alakult ki a takarmánykereskedő üzletágunk. Méretünkből adódóan a piaci folyamatokra adott gyors, jó minőségű termékekben manifesztálódó reakció a kulcsa annak, hogy tartani tudjuk a tempót a nálunk lényegesen nagyobb tőkeellátottságú cégekkel.

 

Kiknek ajánljátok a termékeiteket? Kik alkotják a vásárlói kört?

Győri István: Vásárlói körünk jellemzően két fő csoportra osztható. A saját értékesítési csatornánkon piacra kerülő termékeket leginkább a kistermelők és a magasabb élelmiszerbiztonságot elváró termelők vásárolják. A külső forgalmazóinkon keresztül értékesített készítmények esetében, mint gyártó vesszük ki a részünket intenzív termelésű, nagyüzemi telepek takarmányozásával.

A növénytermesztés és állattenyésztés területén felelős Bányai Barna hozzátette, hogy a növénytermesztést tekintve két termék jelenik meg náluk a piacon, amit maguk értékesítenek. Az egyik a jó minőségű étkezési búza, a másik pedig a napraforgó. Az összes többi termék alapanyagként szolgál a takarmánykeverőnek.

Az idei év első felét a szárazság és a váratlan fagyok jellemezték. A mezőgazdasági szakemberek közül többek ennek negatív hatásairól számoltak be. Nálatok milyen hatással volt az időjárás a termény minőségére, mennyiségére?

Bányai Barna: A váratlan fagyok nem feltétlenül, de a szárazság abszolút meghatározta az idei termésátlagokat az alapján, amiket eddig tapasztaltunk. Elsősorban a gabonák azok, amik megszenvedték az időjárási viszontagságokat, a kukoricán és a napraforgón szerencsére kevésbé látszik meg ez a tényező. Februártól áprilisig tulajdonképpen elenyésző volt az a csapadékmennyiség, ami esett. A megfelelő csapadékellátottság kulcsfontosságú, és ha ez nincs, akkor nagyon meglátszik a termés mennyiségén. A hibridbúzánál a fele lett az a termésátlag, amit produkálni szerettünk volna, ez komoly kiesést jelent az idei szezonban. A száraz tavasz okozta hátrányok a következő években is reális veszélyt jelentenek az iparágnak, de vannak elképzeléseink arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne ez ellen óvintézkedéseket tenni. A mezőgazdaság ilyen, hiába állunk neki a legjobb szakmaisággal, ha az égiek nem úgy segítik a munkánkat, akkor nehéz dolgunk lesz.

Milyen terveitek vannak a jövőben?

Győri István: Az értékeink áthagyományozása, illetve a munkahelyek megőrzése. Ezek a célok kézzelfogható tervekben realizálódnak. Terveink sikerét nagyban befolyásolják az éppen aktuális pályázati lehetőségek. Minden üzemágban fontos lenne, hogy bővíteni tudjuk eszközparkunkat, modernizálni a technológiát és az infrastruktúrát. Az elmúlt évben sikerült elnyerni egy energiahatékonyságnövelő pályázatot, ennek keretében a takarmánykeverő technológiát felújítjuk, eszközújítás és korszerűsítés lesz. Ennek keretében modern autóipari eredetű robotot fogunk üzembe állítani, amitől azt várjuk, hogy a kiszerelési pontosságunk és a kiszerelési gyorsaságunk, illetve a kiszerelésünk esztétikuma nagymértékben javulni fog. Rendkívül fontos, hogy a folyamatos változásban lévő üzleti környezethez kellő gyorsasággal tudjunk alkalmazkodni, fejlődni. A szervezeti kultúra, és struktúra részét képező könyvviteli és logisztikai rendszer fejlesztése például elengedhetetlen. Barnával egyetértünk abban, hogy a fejlesztésekre fordítható pályázati források hatékony felhasználása kulcsfontosságú a kft. jövőjének tekintetében.

Mire vagytok a legbüszkébbek a céggel kapcsolatban?

Bányai Barna: Arra nagyon büszke vagyok, hogy a kft. tulajdonképpen sokunk családi öröksége, és ez az örökség a régió egyik meghatározó mezőgazdasági vállalkozásává tudott fejlődni az elmúlt években. 70 család részére tudunk munkát és ezáltal megélhetést biztosítani, ez pedig jó érzéssel tölt el minket. Fontos, hogy olyan munkahelyi környezetet és kultúrát sikerült meghonosítani, ami a multikkal ellentétben nyitott a munkavállók igényeire, gondolataira, problémáira, ezáltal pedig családias légkör uralkodik. A fizetés nem minden, a munkaerő megtartásához emberközpontú vezetésre van szükség.

Győri István: Egyetértek Barnával, a munkáltató és munkavállaló közti kétirányú kommunikáció a kulcsa annak, hogy az Agroszásznál mára kialakult egy olyan mag, egy olyan stabil csapat, akikre bátran támaszkodhatunk, ez pedig vezetőként rendkívüli érzés.