Természetes összetevőkkel a bőrödért!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Mandulaolaj, zöld tea, aloe vera, shea vaj? Te is próbáltál már Pinteresten látott DIY csodaszereket, amik nem pont úgy sikerültek, ahogy azt a képen, vagy videón láttad? Már egyre több természetes összetevőkből álló arcápolási terméket is beszerezhetsz a drogériák, bio boltok polcain!

Napjainkban a nők kezdenek egyre nagyobb hangsúlyt fektetni az arcápolási rutinjukra, és fontos szemponttá vált az is, hogy a használt kozmetikumok milyen összetevőkből állnak. Egyre többet lehet hallani a vegán életmódról, ami nem csak az étkezést érinti, hanem a mindennapi használati tárgyakra, valamint a kozmetikumokra is vonatkozik. Szerintem nem mondok újdonságot azzal, hogy a szépségipar az egyik leginkább környezetszennyező iparág. Szerencsére azonban egyre több nagyobb márka állt át a növényi összetevőkre, és arra is igyekeznek figyelni, hogy amennyire csak lehet, a csomagolás is környezetbarát, újrahasznosított legyen. Fontos megemlíteni, hogy a natúrkozmetikumok nem minden esetben vegánok is, ugyanis egyes esetekben méhviaszt, állati eredetű zselésítőanyagot, vagy lanolint (azaz gyapjúzsírt) is tartalmaznak.  Ellentétben a hagyományos kozmetikumokkal, a natúrkozmetikumok sosem tartalmaznak az emberi szervezetre káros anyagokat, mint például kőolaj vagy alumínium származékokat, és allergiás reakciót kiváltó összetevőket sem, mint a paraffin, vagy a szilikon. Legegyszerűbben úgy kerülhetjük el a mindenféle kemikáliákkal teli termékeket, hogy elolvassuk az összetevők listáját. Ha olyat találunk rajta, amit elolvasni és kiejteni se tudunk, az több mint valószínű, hogy nem természetes eredetű, és nem feltétlen tesz jót a bőrünknek.

Ha natúr, akkor bio is?

Hát, sajnos nem. Már általános iskolában megtanulod a biológia órán, hogy minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. Ugyan ez van a kozmetikumokkal is, ugyanis minden biokozmetikum natúrkozmetikum, de nem minden natúrkozmetikum biokozmetikum. Jó kis nyelvtörő…  Bio minősítést akkor kaphat egy kozmetikum, ha a felhasznált növényi összetevők legalább 95%-a ellenőrzött öko, vagy bio gazdaságból származik, valamint az alapanyagok tisztasága, a szennyeződés mentessége is biztosított a feldolgozás során. A maradék 5% általában szokásos növényi vagy állati eredetű termék, valamint ásványi anyag, mint például a kovaföld.

 

 

Milyen előnyei vannak a natúrkozmetikumoknak? Miért jó, ha vegán is?

Elsősorban kevésbé szennyezik a környezetet, ezáltal az ökológiai lábnyomunk is kisebb lesz. Kíméletesebbek, mint a hagyományos kencék, ugyanis segítik a bőr önregeneráló folyamatait, emellett nem tömítik el a pórusokat, és nem kerül semmilyen káros anyag sem a szervezetünkbe. A vegán kozmetikumok nem csak a vegán életmódot folytatóknak, hanem mindenkinek ajánlottak.  Ahogy már a cikk elején is említettem, a veganizmus az állati eredetű termékek mellőzése, valamint az érezni képes állatok kizsákmányolásának, árucikk státuszának elutasítása. Az étkezési szokásokon kívül fontos, hogy a vegánok nem használnak olyan termékeket sem, amelyeket állatokon teszteltek, és ez a higiéniai termékek választásában, az öltözködésben is megnyilvánul, ezáltal ruhatárukban semmiféle állati eredetű szőr, toll, vagy bőr nem található. Gyakran ha meglátjuk, hogy egy termék vegán, megörülünk, hogy akkor biztos állatkísérlet-mentes, azaz cruelty-free is, ez azonban nem így van. Sokszor a vegán címke csak arra vonatkozik, hogy nincs az összetevők között állati eredetű termék. Szerencsére Magyarországon és az Európai Unióban már 2013. óta törvény szabályozza, hogy nem lehet állatokon kísérletezni kozmetikai céllal, így a hazai gyártású kozmetikumok állatkísérlet mentesek.

EZT OLVASTAD MÁR?  Szuperokos növények

Mivel a natúr és vegán kozmetikumok egyre jobban teret hódítanak, már itthon is egyre több olyan tanfolyamot lehet találni, ahol profi emberek segítségével saját bőrápolási termékeidet is elkészítheted.  Az érett bőr kezelésétől elkezdve, a kombinált bőrön keresztül a „tini bőrhöz” illeszkedő tanfolyamokat is rendeznek, ahol többek között a problémás, aknés, zsíros bőr javítása a cél, így az ehhez szükséges alapanyagokból készíthetsz különféle kencéket a saját arcbőrödnek megfelelően. Ha felkeltették az érdeklődésedet a vegán natúrkozmetikumok, és szeretnéd megtanulni, hogyan készítheted el őket, akkor érdemes körülnézni a HappySkin eseményei között! A cég kozmetikumai gondosan összeválogatott natúr alapanyagból készülnek, többek között hidegen sajtolt olajokat, különleges virágvizeket és természetes színezékeket tartalmaznak. Küldetésük a 100% natúr, magas hatóanyag tartalmú kozmetikumok gyártása, mindezt káros anyagok és állatkísérletek nélkül biztosítják, a család minden tagjának. A tanfolyamokon a natúrkozmetikumokról, a vegán és nem vegán összetevőkről is szó esik, valamint arról, hogy miket kell figyelni az összetevőlistán, és hogy egyes állati eredetű alapanyagokat mivel lehet helyettesíteni. Biztosítják az alapanyagokat, recepteket, tégelyeket, és mindent, ami az elkészítéshez szükséges. Jó kotyvasztást!

Forrás: HappySkin, alveola.hu

Photos by: VegNews, Anna Shvets