Téli kirándulóhelyek Pécsett

Mi a véleményed?
+1
+1
2
+1
+1
+1
+1
+1

A 2020-as év nemcsak a járvány kitörése miatt volt különleges, ugyanis az ünnepek alatt nem tudtuk átélni a fehér karácsonyt és kihasználni az évszak adta lehetőségeket. Azonban úgy tűnik közel van már az igazi tél, így hamarosan már élvezhetjük ezeket az eddig elszalasztott alkalmakat. Miután kijárási tilalom miatt több időt kell eltöltenünk a négy fal között, ezért ebben a nehéz időszakban még fontosabbá vált, hogy amikor tehetjük, igyekezzünk kihasználni, ha a természetben lehetünk. Az alábbi cikkünkben összegyűjtöttük nektek azokat a kirándulóhelyeket, amiket meglátogathattok.  


1.  Jakab-hegy: 

A Jakab-hegy a Mecsek egyik legkülönlegesebb helye, amely a téli időszakban is gyönyörű tájképet fest Pécsről. A Nyugat-Mecsek legmagasabb hegye 602 méter magas, így a tériszonyos olvasóink számára egy igazi kaland várható. A kényelmes turistautak mellett a lejtők és az emelkedők sem megerőltetőek. A hegyen több kilátóval találkozhatunk, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik. Ajánlott a túrabakancs használata, meleg ruházat viselete emellett forralt bor társaságában élvezhetjük a Jakab-hegy adta festői képet.  Ha kipróbálnátok egy ajánlott útvonalat, akkor kövessétek a Kövirózsa tanösvényt, amely egy két és fél kilométer hosszú e-tanösvény. Ahol jelzett turistautakon át egy mohás területen keresztül haladhatunk.

2. Pécsi-tó:

Pécs egyik legnagyobb és egyben legnépszerűbb tava a Pécsi-tó, amelyet teljes egészében mesterségesen hoztak létre az orfűi tórendszerben. A Mecsek északi részén található, hegyekkel körbevett tó festői környezetben található. A benne lévő állatvilágot rendszeres telepítéssel tartják fent, a vizet forrásokkal táplálják.  A körülötte lévő túrautak, könnyen megközelíthetőek és nem kimerítőek. A jelzett úton haladva az erdő mélyéhez érhetünk, ami elvezet minket a Balázs-hegyre, amelynek tetején egy torony áll. A kilátó felső részéről egy gyönyörű téli panoráma tárul elénk. A hótakaró fedte dombokban és a befagyott tó vize remek kirándulási helyszín lehet.  


3.Éger-völgy: 

Az Éger-völgy a Mecseki parkerdő nyugati részén fekszik, mintegy 50 hektáros területen. A hely tájolása a legnyugodtabb környezetet biztosítja a rohanó hétköznapok mellett. A több mint 40 éve létrehozott területet mesterségesen hozták létre, ami a Magyarürögi vízfolyás vízgyűjtő helye. Az Éger-völgy területén kutyák számára is kedvező környezetet nyújt, így ez egy remek lehetőség lehet, hogy megsétáltassuk kiskedvencünket. A mindössze egy kis tisztásból és egy patakból álló erdő remek lehetőség egy csendes téli sétára. A túra egy egyszerű és népszerű útvonalon keresztül halad. A völgyen keresztül egy patak vezet végig, melyet padok, esőház és tűzrakóhelyek vesznek körül. Innen nem messze található az Éger-tető, ahonnan a fák magassága miatt már csak a tisztásra és a Misina csúcsára nyílik rálátásunk.  

4.Malomvölgyi-tó: 

A Malomvölgyi tavak két tóból állnak, amelyeket zsilipekkel választottak el egymástól, ezzel egy mesterséges tóegyüttest alkotva. A tavak körül egy szabadidőpark található, ami közkedvelt a kirándulók körében, mivel remek lehetőséget nyújt egy kihelyezett tűzrakóhely segítségével a bográcsozáshoz, szalonna-sütögetéshez. A parkerdő és a tó között egy hat kilométer hosszú sétaúthálózaton keresztül tudjuk élvezni a környezet szépségét. A szabadidőparktól nem messze található egy kilátó, amely fantasztikus panorámát biztosít nekünk.  

5.Óbányai-völgy:

Az Óbányai-völgy Kelet-Mecsek részén húzódó „magyar Svájc”, ahol olyan természeti kincsekkel találkozhatunk, mint a Csepegő-szikla vagy a Ferde-vízesés. Az Óbánya és Kisújbánya között, hegyekkel körbevett védett területre minden évszakban rengeteg turista látogat el.  A nagy kövek és a sziklás helyek miatt a téli időszakban óvatosan lehet csak megközelíteni. A völgy belsejébe haladva hatalmas fákkal, sokszínű állatvilággal és kisebb vízesésekkel találkozhatunk. Ez a hely minden évszakban különleges látvány nyújthat, de télen, amikor a vízeséscseppek jégcsapokká fagynak jellegzetes látvánnyal szolgálhatnak.   
 

1 thought on “Téli kirándulóhelyek Pécsett

Comments are closed.