Milyen a televíziós műsorkészítő, felsőoktatási szakképzés a PTE-n?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A PTE Műszaki és Informatikai karán található televíziós műsorkészítő szak működéséről és személyes tapasztalatairól kérdeztem Szabó Zsoltot, aki idén kezdte meg második, egyben utolsó évét is az egyetemen. A FOKSZ-ról érdeklődtem interjú alanyomtól, mellyel igyekszem nagyobb betekintést nyújtani a kétéves képzés menetébe.

Miért esett a választásod erre a a szakra?

Szabó Zsolt: Felsőoktatási pályaválasztásnál alapvetően két dolog érdekelt a média és a kosárlabda sportedzői vagy sportszervezői terület. Azonban tudtam, hogy kommunikáció és média szakra kevés pontom van ezért elsősorban az utóbbi két terület élvezett prioritást. Ahogy böngésztem a média szakok között, teljesen véletlenül akadtam rá a PTE-MIK Televíziós Műsorkészítő FOKSZ szakra. Az élet, és a felvételi pontszámok végül úgy hozták, hogy erre vettek fel.

Miért Pécsre jöttél továbbtanulni?

Szabó Zsolt: Azért választottam Pécset, mert az unokatestvérem már itt tanult, és sok jó dolgot hallottam a városról és a remek egyetemi közösségről. Nagyon élénk és sokszínű a város sportélete és meghatározó Magyarországon, különösen a kosárlabda, amelyik számomra egy igazi szerelem sport.

Mik voltak az első benyomások?

Szabó Zsolt: Magáról az egyetemről az első benyomás nagyon pozitív volt. Ha őszinte akarok lenni, igazából az alap információkon kívül semmit nem tudtam a műszaki karról, de már a gólya tábor egy olyan fantasztikus élményt adott, amire szerintem mindenki szívesen gondol vissza.
Mivel én nem gimnáziumból, hanem vendéglátóipari szakképzőből érkeztem egyetemre kicsit éles váltás volt például a rengeteg prezentáció előadása, amitől az elején kicsit féltem, de ma már szinte teljesen elmúlt ez a fajta lámpaláz. Tetszett, hogy ezen a szakon mindenki megtalálhatja azt a területet, amivel foglalkozni szeretne, kezdve az operatőrtől, a vágói, rendezői feladatokon át, egészen az újságírásig.

Mi az, amit megszerettél a szakon?

Szabó Zsolt: Leginkább azt, hogy itt minden hallgató előtt nyitva áll a média és a filmgyártás megismerésének lehetősége. A kiadott feladatok is nagyon sokszínűek, gyakorlatilag mindenki bele tud kóstolni mindegyik területbe, ami alapján el tudja dönteni, hogy mely szakmai irányzatot preferálja. Ha a saját példámat veszem én úgy jöttem a szakra, hogy fotós szeretnék lenni, mert korábban jártam fényképezni amatőr szinten sporteseményekre. De rájöttem, hogy hozzám leginkább az újságírás területe áll a legközelebb, legtávolabb pedig a vágás.

Miből áll egy óra menete?

Szabó Zsolt: Az elméleti órák mellett rengeteg gyakorlat óránk van, mind egyénileg, mind stábokban. A stábgyakorlati órákon általában a kar által szervezett programokon forgatunk (Pollack Expo, nyílt nap, orientációs nap). De az idei évben a pandémia miatt külső, főként filmes feladatokat kaptunk. Legutóbb például egy kémfilmnek egy jelenetét kellett leforgatni és az egyik stáb egy elképesztően jó jelenetet hozott össze. Ahogy szakvezetőnk dr. Kovács Éva fogalmazott egyik elméleti órán: “Ez a szakma egy alapvetően vidám szakma.”, akkor ez stábgyakorlatoknál tapasztalható meg igazán, mert nagyon sokat röhögünk a bakikon, ezen felül bír egyfajta csapatépítő erővel. Persze feszített tempó és sok munka van mögötte, így az eredményt mindig előszeretettel nézzük vissza. Az ilyen megtekintések alkalmával rengeteg dolgot tudunk tanulni egymástól.

Mit gondolsz a FOKSZ (Felsőoktatási Szakképzés) képzésekről?

Szabó Zsolt: A FOKSZ képzésről az a véleményem, hogy egy nagyon jó alapozó képzés lehet azoknak, akik későn kezdtek el gondolkodni továbbtanuláson, vagy kevés pontot sikerült elérniük. Leginkább azoknak javasolnám a FOSZK képzést, akik szakiskolából jöttek, és szeretnének szakot váltani, vagy ha szeretnének felsőfokú szakképesítést az adott szakterülethez.

Hol képzeled el magad az iskola után?

Szabó Zsolt: A FOKSZ képzés befejezése után szeretnék átmenni alapképzésre kommunikáció és média szakra, a végső célom pedig az, hogy kosárlabda, vagy autósport szakíró, sportriporter lehessek.

Köszönöm a hasznos információkat és az interjút Szabó Zsoltnak.

Amennyiben érdekel a Felsőoktatási Szakképzés amiről Zsolt beszél az interjúban erre a linkre kattintva többet is megtudhatsz róla.

EZT OLVASTAD MÁR?  ETK- Interjú egy szülésznő hallgatóval, Szigeti Rékáva

Főkép: Kyle Loftus fotója a Pexels oldaláról

Belsőkép: cottonbro fotója a Pexels oldaláról és Louis fotója a Pexels oldaláról