Teddy Bear, avagy Theodore Roosevelt? – A mackó története

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Tudtátok, hogy a Mackót Theodore Roosevelt elnök tiszteletére találták ki?  – Közismert nevén Teddy, bár nem repesett ezért a becenévért. –

1902, November, Mississippi, Medvevadászat

Az eseményre Rooseveltet Mississippi kormányzója, Andrew H. Longino hívta meg. A háromnapos vadászat alatt Roosevelten kívül mindenkinek sikerült már több medvét is lelőni, de szegény Teddynek nem. Azonban ezt a kudarcot nem voltak képesek elfogadni, hisz hogy néz ki, hogy az elnököt ennyire elkerüli a szerencse. Éppen ezért, a negyedik napon a vadászati vezetők, elfogtak egy fekete medvebocsot, akit egy fűzfához kötöttek, majd szóltak az elnöknek, hogy az állat csak ő rá vár. Ellenben Roosevelt egy pillantást vetett a medvére, és nem volt hajlandó megölni azt. Úgy érezte, hogy ez sportszerűtlen lenne, arról nem is beszélve, hogy a vadászkutyák voltak a felelősek a medve elfogásáért, amit nem úszott meg sérülésmentesen, ezért Roosevelt elrendelte, hogy enyhítsék a megkötözött állat fájdalmait.

Ennek a sikertelen vadászatnak a híre az egész országba eljutott. Minden sajtó megírta, és Clifford Berryman politikai karikaturista rátett erre még egy lapáttal. Ő volt az, aki folytatta a történetet és lerajzolta Roosevelt elnököt, eléggé szarkasztikus módon, ahogyan megesik a szíve a gyámoltalan állaton. Ez a karikatúra úgy nézett ki, hogy a vadász és a medve a háttérben vannak, és körülbelül azonos méretűek. Később hasonló rajzfilmek jelentek meg, de a medve még kisebb volt és remegett a félelemtől. Ez a medvekocka aztán más rajzfilmekben is megjelent, amelyeket Clifford rajzolt Roosevelt egész karrierje során, ami összekapcsolta a medvét az elnökkel a mai napig.

1902, Amerikai Egyesül Államok, Mackók gyártása

Így kezdődött az egész, azonban korán sem ért véget, ugyanis kezdetét vette a Mackó őrület. A plüssmackó világhódító útja a 20. század elején kezdődött. Ugyanebben az évben, 1902-ben Margarete Steiff a játékkészítő műhelyében megalkotta az első mackót, mely a nem túl hangzatos „55 PB” modellnevet kapta (55 cm magas, P: plüss, B: mozgatható). Nagyjából ugyanebben az időben került a piacra az Amerikai Egyesült Államokban egy hasonló medve, melynek alapjául Clifford a fentebb említett karikatúrája szolgált. A The Washington Post 1902. november 16-i számában meg is jelent a cikk Theodore Roosevelt sikertelen vadászatáról, melyen az elnök nem volt hajlandó lelőni egy fogságba ejtett fekete medvebocsot, csak azért, hogy sajtófotók készülhessenek az eseményről.

EZT OLVASTAD MÁR?  Az élő rémálmok nyomában - Alvásparalízis

Ennek hatására készítette el egy orosz bevándorló (Morris Michtom) a Teddy’s Bear-t, vagyis Teddy mackóját, melyet dekorációnak szánt az Édesség és Írószer boltjának kirakatába, Brooklynban. A maci pedig olyan sikeres lett, hogy Michtom nemsokára felhagyott az édességek árusításával és megalapította az Ideal Novelty and Toy Company-t. Steiff az 1903-as lipcsei játékkiállításon újból megpróbálta értékesíteni az 55 PB modellt. Nem sokkal a vásár vége előtt egy amerikai, Hermann Berg megvette az összes, mintegy 100 darab kiállított mackót és további 3 000 darabot rendelt. Egy évvel később az 1904-es St. Louis-i Világkiállításon mintegy 12 000 darab mackó talált gazdára.

1906, Egyesül Államok, Mackó-őrület

3 évvel később az Egyesült Államokban valóságos mackó-őrület tört ki. Még Roosevelt is mackót választott kabalaállatként, mikor újraválasztásáért kampányolt. Több gyermekkönyv is készült, mely Roosevelt medvéjének kalandjairól szólt. Egy zeneszerző megírta a The Teddy Bear Two Step-et, amiből később a The Teddy Bear’s Picnic című dal született. A gyárak eközben ontották magukból a különféle színű és méretű mackókat. Az első plüssmackós hirdetés 1906 októberében jelent meg a Playthings magazinban. Steiff a Teddy név sikere miatt szintén átvette a nevet. Majd Angliában a The J. K. Farnell & Co. kezdte meg a mackók gyártását. A kis Christopher Robin Milne is egy Farnell macit kapott első születésnapjára 1921-ben. Öt év múlva megjelent édesapja, Alan Alexander Milne Micimackó kötete, melyben fia, Christopher kalandjait írta le plüssállataival.

Több mint egy évszázaddal később a macik soha nem veszítették el a népszerűségüket, és mindez arra az egyetlen vadászatra vezethető vissza Mississippiben.