Te hiszel a babonákban?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Számtalanszor hallottuk már, hogy balszerencse ér bennünket, ha átmegy előttünk egy fekete macska az úton, ha kiszórjuk a sót, vagy ha összetörünk egy tükröt. Nem látjuk a szerencse és ezen történések közti összefüggéseket, mégis az emberek nagy része megijed, amikor ehhez hasonló történik velük. A babona egy adott kultúrán, népcsoporton belül elterjedt, a világ mágikus szemléletén alapuló hiedelem, amely hétköznapi dolgokban, helyzetekben, cselekvésekben akadályozza vagy segíti az adott csoportot azzal, hogy ezekhez a tevékenységekhez pozitív vagy negatív érzelmeket társít.

Minden kultúrában más-más babonákkal találkozunk, ezért összegyűjtöttem különböző országok néhány érdekes szokásait.

Magyarországon

Az ősi magyar babonák szerint veszekedést hoz, ha például valakinek viszket az orra vagy leesik egy kés a földre. Balszerencsét hoz, ha visszafordulsz az ajtóból és újra átléped a ház küszöbét, vagy ha először a bal cipődet veszed fel. Viszont szerencsét hoz, ha fordítva veszed fel a pólód, vagy ha kéményseprőt látsz és megforgatod a gombod. A 13-as számról valaki úgy tartja, hogy balszerencsét, míg más, hogy szerencsét hoz, illetve sok pénzt, főleg, ha a hónap 13. napja péntekre esik.

 

Olaszországban

Szerintük nem szabad kinyitni az esernyőt a lakásban, még szárítani sem, mert az azt jelenti, hogy beázik a ház. Kalapot nem tesznek az ágyra, mert gyászt hoz. A katicabogarat nem lehet megölni, mert az szerencsétlenséget hoz a földműveseknek. A babonások nem kezdenek bele semmibe, főleg a nagyobb tervek megvalósításába (például házasság, utazás) kedden és pénteken. Továbbá elkerülendő a páros számú tetoválás, ami onnan eredhet, hogy a tengerészek induláskor, az idegen helyre való megérkezéskor, illetve a hazaérkezéskor tetováltattak, azaz ha páros számú volt a tetoválás, akkor nem otthon voltak vagy máshol ragadtak.

EZT OLVASTAD MÁR?  Scientificus - Dr. Mohay Ágoston: Fontosnak tartom a tudományos kutatásban az együttműködést!

Franciaországban

Ha valaki bal lábbal lép a kutyagumiba, arra boldogság vár, ha viszont jobb lábbal, akkor szerencsétlenség fogja érni. Egy másik francia hiedelem szerint szerencsét hoz egy tűzoltó szilveszteri csókja.

A többi országban

Szenegálban a helyiek úgy tartják, ha valaki utazik, akkor semmiképp nem szabad elárulni senkinek, hogy hová indul, különben szabotálni fogják a terveit. Finnországban tilos lecsapni a pókot, mert másnap özönvíz zúdul az egész országra. Spanyolországban, hazánktól eltérően nem a péntek 13-tól, hanem a kedd 13-tól félnek az emberek. Egyiptomban úgy tartják, ha valaki baglyot lát, rossz hírt fog kapni. Ruandában a nők kerülik, hogy kecskehúst egyenek, vagy bármilyen formában érintkezzenek vele, mivel azt gondolják, hogy kinőne az arcukon a szőr.

Babonás jóslások

Ha valaki a tányérján lévő összes ételt elfogyasztja, jó idő lesz. Aki két nővér közé ül, még abban az évben megházasodik. Ha újév napján szerencsétlenség ér, az egész év szerencsétlen lesz. Egy ismertebb szokás szerint, ha Medárd napján esik, akkor 40 napon keresztül esni fog. Ha szarka száll a háztetőre: vendéget jelent, mégpedig arról jövőt, amerre a farkával billent. Ha valakinek a jobb tenyere viszket, akkor pénzt fog kapni, ha a bal, akkor pénzt fog adni.

Biztosan mindenkinek ismerős volt egy-kettő a felsoroltak közül, amit a szüleinktől, nagyszüleinktől hallottunk. Nem gondolom, hogy mindegyiknek megbízható alapja van, de nagyon érdekesnek tartom, hogy generációról generációra milyen szokások, babonák, hiedelmek szállnak át, és ezáltal maradnak fenn évszázadokon keresztül.