Tanulási tippek, amelyek segítenek az egyetemi anyag elsajátításához

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
1

Az egyetemre való bekerülés során az elsőévesek rengeteg újdonsággal találkoznak: a középiskolához képest teljesen más az órarend, az ügyintézés és a tanulás is. Habár ilyenkor nem kell óráról órára tanulni, azért a zárthelyi dolgozatokra való felkészülés sem könnyebb, a vizsgaidőszakról nem is beszélve. A korábbi években megszokotthoz képest jóval nagyobb tananyagot kell elsajátítani, ami főleg elsőre ijesztő lehet.

Azonban meg szeretnék nyugtatni mindenkit, hogy túl lehet élni a zh-kat és a vizsgákat is, csupán meg kell találni néhány módszert, amik segítenek a felkészülésben. Mivel a negyedik évemet kezdem el a jogon, így be szeretném mutatni azokat a praktikákat, amik nekem beváltak az elmúlt 3 évben. 

@eszterburka Válasz @fannidoesitbetter ♬ eredeti hang – Eszter Burka

  • Fogalmak, nevek, évszámok kiemelése

A jogi egyetemről a legtöbb embernek az jut eszébe, hogy ott mindent be kell magolni. Ez azonban véleményem szerint nem teljesen igaz, ugyanis az adott tantárgy logikai összefüggéseinek ismerete nagyban hozzájárul a sikeres teljesítéshez. Viszont az is tény, ezeknél a tárgyaknál nem lehet mindent körülírni a saját szavainkkal, mert bizonyos helyzetekben egy betű eltévesztésével is teljesen más az adott szó jelentése. Ezért azt tanácsolom, hogy a szakkifejezéseket, intézmények neveit, évszámokat és alapelv-megnevezéseket tanuljátok szó szerint, és ezek segítségével próbáljátok meg megérteni az adott tárgy rendszerét. 

tanul

Én személy szerint a könyv szélére ki szoktam írni a kulcsszavakat, azzal is könnyebben megjegyzem az azokhoz tartozó állításokat. Emellett a különböző színnel való kiemelés és a tanulókártyák használata is sokat segít a tanulás során.

  • Kisebb mennyiség átvétele egyszerre

Gólyaként vagy akár még középiskolásként is sokszor hallhatják a diákok idősebbektől, hogy bizony egyetemen néhány nap alatt kell több száz oldalnyi tananyagot elsajátítani. Persze nagyon sokan valóban az utolsó pillanatra hagyják a tanulást, fontos tudni, hogy ez nem mindig vezet jó eredményre.  Szerintem érdemes hamarabb elkezdeni a felkészülést, mert akkor nem kell olyan nagy anyagot egyszerre megtanulni. Személyes tapasztalatból mondom, hogy eleinte nehéz egy témakört jól megérteni, így lassabban lehet haladni. Azonban ha hamarabb elkezdjük a tanulást, akkor jobban be lehet osztani a tananyagot és az idő előrehaladtával egyre könnyebben tudunk több információt megjegyezni.

  • Ismétlés

“Ismétlés a tudás anyja.” Habár ez az állítás közhelyesnek tűnhet, abszolút igaz. A nagy anyagmennyiségeknél, ha átvesszük az összes tételt, könnyen előfordul, hogy nem emlékszünk mindenre. Éppen ezért célszerű legalább egyszer átismételni a tananyagot a jobb és pontosabb tudás érdekében. Egy-két napot érdemes az ismétlésre szánni, ugyanis utána sokkal biztosabb tudással vágunk neki az adott vizsgának. 

  • Szabadidő és pihenés

Természetesen tanulás és az egyéb feladatok mellett szükség van a kikapcsolódásra is. Egyetemen kiemelkedően fontos a szorgalom, kitartás és céltudatosság, viszont nem szabad átesni a ló túloldalára sem. Sajnos rengetegen hajlamosak túlhajszolni magukat a “tökéletes” eredmény érdekében, és emiatt a fizikai és mentális egészségük romlik. Nincs az a vizsga, ami miatt érdemes lenne kockára tennünk az egészségünket. Kipihenten és felfrissülten egyébként is jobban fog az agyunk, hosszabb távon meg tudunk jegyezni dolgokat. Kikapcsolódásnak pedig egy jó könyv vagy film, a sportolás illetve a családi/baráti programok tökéletesek. Az egyetemi rendezvényeken is hasznos részt venni, hiszen rengeteg új embert meg lehet ismerni. 

tanul

Ne feledjétek, attól, hogy jogi egyetemre jártok, még nem kell lemondanotok a jó bulikról! 

Mindent összevetve úgy gondolom, hogy a tanulást össze lehet egyeztetni a szabadidővel. Nem egyszerű, az tény, de ha tudunk tervezni és priorizálni dolgokat, akkor meg lehet oldani. Iszonyatosan fontos, hogy szeressük, amit tanulunk, mert enélkül csak szenvedés a küzdelem. A legfontosabb tanácsom, hogy higgyetek magatokban és ne féljetek a nehézségektől. Egyáltalán nem szégyen megbukni vagy rosszabb jegyet kapni, hiszen senki sem tökéletes. Van javítási lehetőség és a Mentorklub tagjaihoz is fordulhattok segítségért. Az a lényeg, hogy magunkhoz képest tegyük meg a tőlünk telhetőt és mellette élvezzük az egyetemi éveinket.

Remélem, hogy tudtam nektek ezzel a cikkel az egyetemkezdésben segíteni. 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

PTE-ÁJK Mentorklub (@pteajkmentorklub) által megosztott bejegyzés

Ha kíváncsiak vagytok hasonló tartalmakra, kövessetek minket Facebookon és Instagramon, illetve iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra!

Képek forrása: Pexels

1 thought on “Tanulási tippek, amelyek segítenek az egyetemi anyag elsajátításához

Comments are closed.