Tanulás és motiváció

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Úgy érzed, hogy neked ez nem megy? Túl nagy a teher a válladon és már azon gondolkozol, hogy jobb lenne befejezni? Hidd el, sokan küszködünk ezekkel a gondolatokkal, de van megoldás. 

Így, hogy beköszöntött a december, a legtöbbünk szembesülhetett azzal, hogy pár hét választ el a vizsgaidőszaktól. Ez egyetlen dolgot jelent – neki kell állni gőzerővel tanulni. Én személyesen, mindig úgy tudtam jól és hatékonyan megtanulni egy-egy tananyagot, ha valami célt tűztem ki magam elé, ha valami motivált. Ebben a cikkben pár tippet szeretnék adni nektek, hogy honnan szerezzük meg a tanuláshoz szükséges motivációnkat, és mik azok a gondolatok, amik csak hátráltatnak ebben. Régebbi tanuláshoz kapcsolódó cikkeinket itt, itt és itt érhetitek el. 

Sok ideig nekem is nehéz volt megtalálni azt a bizonyos motivációt, ami segít abban, hogy nekiálljak egy tételnek, elkezdjem átnézni, ismételni a tananyagot. Ennek a motivációnak a hiánya a tanulásomra és a szorgalmamra is negatív hatást gyakorolt, nem beszélve a folytonos frusztráltságról, ami a határidők közeledtével egyre nagyobbá vált. Már-már azt éreztem, hogy a nagy nyomás kezd elhatalmasodni felettem, és feladom az egészet. Ez az a pont, ahol mindenkinek kell vennie egy nagy levegőt és átgondolnia, hogy mit is akar valójában. 

Nem hiába tartunk ott ahol, igaz? Aki egyetemre jelentkezik, annak számolnia kell a tanulás és motiváció hiánya okozta nehézségekkel. Igenis lesz olyan, amikor minden remény szertefoszlik, lesz, amikor úgy érzed majd, hogy a legjobb és legkönnyebb megoldás az, hogy feladod az egészet. De ne felejtsd el, hogy nem a könnyű utat kell választani. Ugyan olyan keményen kell teljesíteni egy egyetemen, mint az élet bármely területén. Az online oktatás lehet, hogy csak olaj a tűzre. Mindannyian tudjuk, hogy jelen helyzetben ez a legjobb megoldás, és ebből kell kihozni a legtöbbet. Hát akkor ebből hozzuk ki a legtöbbet! Otthon vagy, te osztod be az idődet, a te lelkiismereteden múlik, hogy részt veszel-e az online órákon vagy sem. Nem ellenőriz senki, nem nyaggat senki, te szabod meg a napirended. Szükséges-e ehhez is motiváció? Természetesen igen, ráadásul nem is kevés. 

Tehát, anno felvételt nyertünk, teljesítettünk valamennyi félévet, túl vagyunk pár megmérettetésen. Na de mi a helyzet a gólyákkal, akik nem tudják, hogy mire számítsanak a vizsgaidőszak közeledtével, ugyanis csak pár segítő tanácsot kaptak, amik sajnos nem érnek sokat a vírus okozta helyzet véget. Online vizsga? Teszt kérdések? Netán Teams-en történő szóbeli felelet? Egyik helyzet miatt sem kell aggódni, ha megvan benned az a motiváció, ami átsegít ezeken az aggodalmakon, és boldogan tekintesz majd vissza a legyőzött akadályra. Lehetsz első, vagy felsőbb éves, a kellő motiváció megtalálása mindenki számára megoldás.

Légy képes rá! Először célszerű olyan célokat felállítanod magad elé, amikről biztosan tudod, hogy képes vagy teljesíteni őket. Ha ez kész, és szereztél némi sikerélményt és önbizalmat, jöhetnek a nehezebb akadályok. 

Kizárólag olyan emberekkel vedd körbe magad, akik motiválnak! Gondolok itt a szaktársakra, szülőkre, vagy bárki olyan személyre, aki támogat abban, amit csinálsz. Mennyivel könnyebb úgy egy feladat teljesítése vagy a célod elérése, ha egy olyan közegben vagy, ahol pozitív energiával tudsz feltöltődni, ahol támogató és elismerő szavakat kapsz. 

Tudd, hogy nem vagy egyedül! Ne felejtsd el, hogy szinte biztos, hogy más is küszködik, vagy már keresztülment azon a problémán, amiben te vagy jelenleg. Ne félj tőlük tanácsot vagy bátorítást kérni!

Emlékeztesd magad arra, hogy miért vágtál bele! Mindegyikünket más és más cél hajt. Volt egy pillanat minden jelenlegi és végzett egyetemista életében, amikor eldöntötte, hogy miért vág bele, miért ezt a szakot jelöli meg. Ez az elhatározás igen erős motiváció lehet abban, hogy ne add fel. 

Végső soron, ami talán a legfontosabb: Higgy a célban! Mélyen és rendíthetetlenül kell hinned abban, hogy ez igazán fontos, hogy valóban megéri a belefektetett energiát. 

“A próbatételek néha nehezebbek, mint ahogy képzeltük. A tanuláshoz azonban elengedhetetlenek, és mindegyik közelebb visz az álmaink megvalósításához.”
/Paulo Coelho/

2 thoughts on “Tanulás és motiváció

Comments are closed.