„Támogattam őt a kezdetektől fogva, mégpedig azért, mert én magam sem vagyok húsimádó” – Interjú Dr. Glózer Ritával

Mi a véleményed?
+1
1
+1
1
+1
+1
+1
+1
+1

Egy életmódváltás esetében a fiatalabb korosztálynak, akik a szüleiktől függnek, sokkal nehezebb dolguk van. Azonban a szülőknek is egyfajta kihívás lehet, ha a gyermeke egy másik utat választ a táplálkozási szokásait illetően. Dr. Glózer Rita, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék egyetemi docensét kérdeztem, ugyanis a tanárnő lánya növényi alapúan étkezik, így egy szülő szemszögéből is betekinthetünk ebbe a fajta életmódba.

Mióta folytat növényi alapú étkezést a lánya, Ön hogyan reagált, amikor ezt megtudta? 

dr-glozer-rita-pte-btk-en-veganDr. Glózer Rita: Nyáron lesz 3 éve, hogy a lányom elkezdett így étkezni. Ez egy folyamat volt, nem egyik percről a másikra következett be, már kisgyerekkora óta különböző élelmiszerekre érzékeny és minden étel, amiben tej alkotó elem van, az nálunk már régóta nem szerepelt a fogyasztható ételeknek a listáján. Majd egyszer, kedves családi barátokkal töltöttünk együtt néhány napot, akik, akkor környezetvédelmi szempontból, családilag áttértek a vegetáriánus életmódra. Ez a szemlélet  megragadta a lányomnak a figyelmét, megtetszett neki és ő is elhatározta, hogy nem fog húst fogyasztani. Kisgyerekkorában sem volt nagy húsevő, ez neki nem volt egy nagy lemondás, de ez mögött egy tudatos szemlélet és döntés volt. Támogattam őt a kezdetektől fogva, mégpedig azért, mert én magam sem vagyok húsimádó. Jobban kedvelem a zöldség alapú ételeket, illetve amikor fiatal egyetemista voltam, néhány évig én is vegetáriánusként étkeztem. Egy szülőnek, főleg egy tinédzser korban lévő gyerek esetében, kihívás, hogy a növényi alapú étkezés ne abból álljon, hogy tészta, krumpli, rizs. Fontos, hogy minden olyan elemhez, ásványi anyaghoz hozzájusson egy fejlődő szervezet, amire szüksége van. Tudjuk, hogy mit célszerű pótolni, mi multivitamint szedünk és B12 vitamint, ami a húsfogyasztás mellőzése miatt fontos. Én maximálisan tudtam őt támogatni, sőt felcsatlakoztam hozzá, bár néha eszem tojást, és a mézet nem utasítom el, de mi ezt a vonalat együtt visszük a családban ketten.

Milyen kihívásokkal kell, illetve kellett szembenézniük? 

Dr. Glózer Rita: A tágabb családon belül az étkezések nem olyan egyszerűek, ha a nagyszülőkhöz megyünk vagy rokonokkal találkozunk, sokaknak problémát jelent, nem tájékozódnak, hogy milyen alapanyagokat lehet használni, ha úgy próbálnak főzni, hogy a lányom is tudjon belőle enni. Illetve a tágabb családban előfordul egy kis értetlenkedés, furcsállják az egészet, ez egy fajta kihívás számunkra. Az élelmiszerek beszerzése egy másik nehézség volt, de évről évre egyre több olyan feldolgozott élelmiszer is elérhető, amit a növényi étrend szerint élők is tudnak fogyasztani. Továbbá résen kell lennünk, mert az élelmiszeripar változtatja a különböző termékek összetételét, nem lehet megszokásból levenni a polcról az élelmiszert, mindig meg kell nézni az összetételt. Nálunk ez azért probléma, mert ha csak arról lenne szó, hogy nem fogyasztunk tejterméket, akkor ez nem lenne olyan nagy nehézség, ha van benne például tejsavópor, de ha valaki érzékeny, akkor az a savópor kellemetlen tüneteket tud okozni. Nekünk emiatt figyelmesen kell vásárolnunk, azonban van egy jó tendencia, például tejtermékek pótlására nagyon sok növényi alapú, feldolgozott élelmiszer érhető el. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az érzékenységeknek egy részét a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása okozza. Fontos arra törekedni, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasszunk.  Kihívásnak minősül az is, ha nem egy felnőttről, hanem egy iskolába járó fiatalról beszélünk, akinek különböző iskolai programjai vannak vagy a sportolás kapcsán az egyesületi programokhoz kötődően van közös étkezés például táborban, utazás vagy iskolai étkeztetés során, ahol nem olyan egyszerű megoldani a növényi opciókat, de évről évre egyre könnyebb. 

pte-app-iranyapte

Otthon több zöldség, gyümölcs kerül az asztalra? Kerülik a feldolgozott élelmiszereket?

EZT OLVASTAD MÁR?  Interjú egy csecsemő- és kisgyermeknevelő alumnival

Dr. Glózer Rita: Igen nálunk zöldség alapokon áll az étkezés. Van a családnak húsevő tagja is, vannak otthon ilyen élelmiszerek is, de a nagybevásárlás során főleg zöldség, gyümölcs kerül a kosárba. Magunk főzünk itthon, frissen készítjük, de néha rendelési lehetőséget is igénybe veszünk. Az én személyes hobbim, hogy a pici kertünkben nevelgetem a zöldségféléket. A zöldségfogyasztással az a baj, hogy a téli szezonban ipari körülmények között nevelt, üvegházi zöldség érhető el frissen a boltokban és azok különböző növényvédő szerekkel találkoznak. Az egészségesebb lenne, ha minél több mindent önmagunk tudnánk termelni és azt fogyasztani.

Mi az Ön kedvenc növényi alapú étele?

Dr. Glózer Rita: Nagyon sok mindent szeretek, ebben a téli szezonban a sütőtök krémleves a kedvencem. A növényi alapú étkezés kapcsán más kultúráknak, földrészeknek a konyháját is szeretjük, hiszen az indiai, ázsiai konyhában rengeteg növényi leves, ragu található. Szeretem a dahlt, a lányom pho és ramen rajongó, kedveljük a csicseriborsós sütőtökös curryket is. A lányom kedvenc étele a paradicsomos tészta. A növényi alapú étkezésben az a jó, hogy a fűszerezés előtérbe kerül és nem csak egy íz kap hangsúlyt, hanem sokféle zöldfűszerrel és csípős fűszerekkel jól lehet gazdagítani a zöldséges ételeket.

A növényi alapú táplálkozás először talán ijesztő lehet, de amennyiben valaki fiatal korában már ennyire határozott és az állatok, illetve a környezetének a védelmét helyezi előtérbe, szülőként érdemes azon elgondolkodni, hogy ez nem is olyan ördögtől való dolog.

1 thought on “„Támogattam őt a kezdetektől fogva, mégpedig azért, mert én magam sem vagyok húsimádó” – Interjú Dr. Glózer Ritával

Comments are closed.