Talasszofóbia – Egy félelem, ami az emberek 87%-ban megvan

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Egy görög eredetű szó, melynek a jelentése tenger-iszony, vagyis talasszofóbia. Egy beteges félelem a tengertől vagy egy tengeri utazástól. Ebben a fóbiában szenvedők félnek a mélyvíztől, a tenger felfedezetlen és fenyegető ürességétől, illetve a szárazföldtől való távolságtól is.

Ezeket a félelmeket valószínűleg mindannyian átéltük már életünk során, gondolkodnunk sem kell mikor, mert mindenkinek eszébe kell, hogy jussanak a gyermekkori nyári strandnapok, és a medence, ahonnan rohanva szálltunk ki, nehogy megtaláljon és áldozatául essünk a nagy fehér cápának. Egy teljességgel irracionális kép, mely sokunkban kelt emlékeket.

Visszatérve a gondolatmenethez, az ismeretlentől és a kiszolgáltatottságtól való félelem fontos része az embernek, ugyanis egy olyan ösztönről van szó, ami nélkülözhetetlen a túléléshez.

Kíváncsi vagy, téged is érint-e a talasszofóbia? Amennyiben a 10 pontból 5 igaz rád, akkor biztos lehetsz, TE is ebben szenvedsz.

  1. Többségében, olyan vízben fordul elő, ahol nem ér le a lábunk, és nem látjuk mi van alattunk
  2. Erős pánik tör ránk, mert fogalmunk sincs, mi lehet alattunk
  3. A pánikon kívül, viszolygás is törethet ránk, nem mástól, mint a tudattól, hogy milyen gusztustalan nyálkás, és még ki tudja milyen élőlények úszkálhatnak alattunk
  4. Nyugtalanító, hogy az óceánok 95%-a felfedezetlen
  5. Akkor is nyugtalanul érezzük magunkat, amikor a lábunk elhagyja a biztonságos talajt, hogyha víz alá merülünk
  6. Parányi/jelentéktelen élőlényeknek érezzük magunkat, ahhoz képest, hogy kik körül úszkálunk
  7. Ha tudomásunkra jut, hogy valamilyen elsüllyedt tárgy – legyen az hajó vagy repülő – van a közelünkben, olyan gondolatok cikázhatnak a fejünkben, mint: „Mégis mi lehet abban a hajóban?”, „Kik költözhettek oda bele…?”
  8. A hosszabb hajókirándulások az ellenségeink
  9. Az egyik legrosszabb rémálmunk a megállíthatatlan süllyedés
  10. Minden olyasfajta képtől, amin víz, vízi állatok/jelenségek vannak, kiráz a hideg

 

Ez a fóbia sem különbözik a többitől, na de mik is ezek pontosan?

A fóbia a görög „phobos” kifejezésből származik, amelynek a jelentése: félelem, rettegés, és menekülés. Az olyan testi tünetekkel is együtt járó szorongásos állapotot jelzi, amelyet a fóbiásokból egy bizonyos helyzet, körülmény megélése vagy valamely állat és/vagy tárgy vált ki. Olyankor beszélünk erről, amikor valaki olyasfajta ingerekre reagál intenzív félelemmel, amit mások egyáltalán nem tekintenek félelmetesnek vagy veszélyesnek. Illetve, olyan erősen befolyásolja a „beteg” életét, hogy megnehezíti, vagy meg is akadályozza bizonyos tevékenységek végzésében.

EZT OLVASTAD MÁR?  Rekreációs-tábor Napló - ETK-s Rekisként egy hét tanulás Orfűn?

A fóbiákat 3 nagy típusba soroljuk:

Az agorafóbia olyan ismeretlen helyektől vagy helyzetektől való félelem, ahonnan az „elmenekülés” vagy nehéz, vagy kellemetlen. Ilyen például a tömegben várakozás vagy a tömegközlekedési eszközökön való utazás. A szociális fóbiák társas helyzetekhez kötődnek, az érintett nem mer mások előtt fellépni, megnyilvánulni, emberekkel kapcsolatot teremteni, beszélni, ügyet intézni. Erősen fél attól, hogy zavarba jön, vagy mások megítélik, esetleg megalázó helyzetbe kerül. A speciális fóbiában szenvedők esetében pedig a kóros szorongást egy bizonyos állat, tárgy vagy helyzet váltja ki.

Megállapított tény, hogy a félelem megvédhet a veszélytől, azonban a fóbiának semmi köze a veszélyhez. Egy fóbiában szenvedő tudatában van a kétségebesés túlzott mértékével, azonban a félelem tárgyát, – ami megannyi, ember, helyzet, tárgy, szituáció eredményezheti – sokkal félelmetesebb tulajdonságokkal ruházza fel, mint amilyen valójában. Egy normális esetben ez a tárgy könnyen elkerülhető lenne (például a pókoktól való félelem), viszont vannak olyan szituációk, amikor az illető, olyan sokkos állapotba kerül, hogy nagyon megnehezíti annak az életét, ugyanis a pánik nagymértékben tudja befolyásolni a racionális gondolkodásunkat.

Továbbá, ha ez még nem lenne elég baj szervezetünknek, ehhez gyakori esetekben még szorongásos rosszullét is társul, vagyis erős pánik. Ilyenkor az a félelem, ami ezt kiváltotta halálfélelmet is idézhet elő szegény betegünknél. A halálfélelemhez pedig a következő tünetek is társulhatnak: gyakori szívdobogás, fulladásos panaszok, erős remegés a félelemtől, hasi görcsök, illetve szédülés is. Az előbb felsoroltak menekülési kényszerhelyzetet is kiválthatnak. Ebből fakadóan pedig az illető kerülni fogja az ehhez hasonló helyzeteket, hisz ki akarná újra élni, élete legrosszabb 5 percét.

1 thought on “Talasszofóbia – Egy félelem, ami az emberek 87%-ban megvan

Comments are closed.