Szuperférfi

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Ahogy elsőre elolvassuk a címet, azonnal egy olyan férfira gondolunk, aki minden szempontból tökéletes. Olyan külső és belső tulajdonságokkal rendelkezik, melyekkel maximum csak legvadabb álmainkban találkozhatunk. Külsőre egy adonisz, belsőre pedig akár egy szerelmes lovag, aki bármit képes megtenni imádott hölgyéért, de mégis mind e közben képes egy hős férfi maradni, aki minden helyzetben tudja mi a helyes.

Na igen, ezek a férfiak úgy gondolom csak a filmekben léteznek és annak ellenére, hogy nem egy főszereplő pasit ragadnánk ki magunk mellé a képernyőből, pozitívumnak tudom elkönyvelni, hogy mindenkinek vannak hibái. Hiszen minden általunk választott partnernek kell, hogy legyen egy-egy apró kis bibi, amitől még inkább csak tökéletesnek láthatjuk őt. Amit minden más pozitív tulajdonságával együtt imádhatunk és boldogan mesélhetjük a barátnőinknek.

Azonban ebben a pár soromba nem apróbb hibákra hívnám fel a figyelmet, hanem egy olyan (úgy gondolom általunk kevesen ismert) betegségre, amely a mi világunkban is jelen van és lehet nap mint nap találkozunk olyan emberekkel, akik ilyen rendellenességben szenvednek.
Elsőre biztosan furcsán hangzik ez a megfogalmazás, azonban ha kicsit jobban belemélyedünk ebbe az aprócska szóba, amely pozitívumot sugároz felénk, megláthatjuk a mögöttes tartalmat, ami bizony egy ritka betegségre utal.

A szindróma több névvel is rendelkezik, így, ha azt halljuk, hogy XYY-triszómaia, vagy esetlegesen Jacob-szindróma, akkor már következtetni tudunk rá, hogy ez egy kromoszóma rendellenességgel állhatunk szemben, amely már akkor meghatározza egy apró ember életét, mikor még semmilye sincsen kifejlődve.
Maga a mutáció akkor fordul elő, ha egy férfinak minden sejtjében megtalálható egy plusz Y kromoszóma (vagyis a normális XY helyett, XYY). Ez a hímivarsejtek képződésekor egy véletlen sejtosztódási hiba – a kromoszómák szét nem válása – következtében alakul ki. Elsőként 1961-ben fedezték fel, egy átlagos intelligenciával rendelkező, 183 cm magas, 44 éves férfinál. Mivel az XYY szindróma nem okoz különösebb külső elváltozásokat, melyek alapján azonnal felismernénk egy ilyen beteget fel nem tűnő apróságokban különböznek. Átlagosnál nagyobb kéz, illetve láb, robosztus testalkat, erős vázrendszer. Magasabbak az átlagnál, általában az édesapjuknál és a testvéreiknél is. Az évek során folyamatos vita folyik arról, hogy a pattanások előfordulása ennek a rendellenességnek köszönhető vagy sem. Nemi fejlődésük normális, ezért többségük képes a gyermeknemzésre is.

EZT OLVASTAD MÁR?  A régió legerősebb pedagógusképző intézményévé válhat a KPVK!

Mivel fizikai tüneteik elhanyagolhatóak, ezért jellemzően ezek a jelenségek csak genetikai vizsgálatokon derülnek ki. Nagyon sok férfi még csak nem is sejti magáról, hogy ebbe a csoportba tartozik és általában a terhesség alatt, a genetikai vizsgálat során is a magzat megtartását javasolják az orvosok.

A tünetegyüttes a legtöbb esetben nem öröklődik, ezért előfordulása is ritkább. 850 férfiból csak egynél fordul elő.

Viselkedésükre jellemző az agresszivitás, impulzív természetűek, frusztrált helyzetben általában indulatosan viselkednek, ezzel is kompenzálva a türelmetlenséget. Nem igazán képesek a szükségleteiket és vágyaikat késleltetni. Mindezeket magyarázhatja a 60-80 közötti IG szám, amely azonban némely esetekben még ennél is alacsonyabb. Így megeshet az is, hogy ezek a férfiak életük során egy darab könyvet se fogtak a kezükbe. Az iskolában pedig tanulási nehézségekkel, diszlexiával, diszgráfiával küzdenek.

Ebben a betegségben szenvedő embereket a társadalom sokszor nevezi börtönlakónak is. Kutatást végeztek egy skót börtönben, ahol közel 200 elítéltet vetettek alá egy ilyen genetikai vizsgálatnak, hogy megállapíthassák, ténylegesen vezet-e az agressziójuk ilyen mélységekbe. A 197 szellemileg visszamaradott és agresszivitásra hajlamos börtönlakó közül ugyan csak 8 férfi rendelkezett ilyen xyy kromoszómákkal, még is innen alapozták meg azt, hogy a börtönben levő elítéltek zöme, nagy darab, igencsak lobbanékony ember.

Fontos kérdés a mai tudományban, hogy vajon szupernők is léteznek? Bár az XXX kromoszómával rendelkező nők vizsgálata még nem zárult le teljesen, de vannak feltételezések, melyek szerint Marilyn Monroe lehetett az egyik képviselője, a szupernőies megjelenésével, illetve felfedezhető volt nála egy kisebb diszlexia, mellyel szerep tanulásai során igencsak megküzdött.

Ezek azonban már csak spekulációk maradnak, hiszen Marilyn minden féle képen egy ikonikus személy marad a történelemben.