szuloi-utmutato-a-tiktok-alkalmazashoz

Szülői útmutató a TikTok-hoz!

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A napokban megjelent egy nagyon átfogó szülői útmutató a jelenleg leggyorsabban fejlődő alkalmazáshoz a TikTok-hoz! A Digitális Tudatosság facebook oldalán tette közzé az iránymutatást. ‘Ha van tinédzserkorú gyereke, szinte biztos, hogy hallott már a TikTok-ról. Mi az a TikTok? Miért olyan népszerű? Milyen veszélyei lehetnek? Hogyan segíthetjük a gyerekünket a biztonságos és kiegyensúlyozott használatban? Útmutató szülőknek.‘ – kommentálták a képet.

szuloi-utmutato-a-tiktokhoz

Forrás: Digitális Tudatosság facebook oldala

Mi az a TikTok?

Egy olyan közösségi felület, amely a felhasználók által készített rövid (15-60 másodperces) videók megosztására szolgál. A videók nagy része az úgynevezett lip sync (tátogós) és/vagy táncos videó, de megjelennek a videós mémek, kihívások és szívatós videók is!

Miért használja több, mint 500 millió felhasználó a TikTok applikációt?

Az alkalmazás azt állítja, hogy “biztonságos teret nyújt az egyedi és kreatív önkifejezéshez”. A felhasználók egyrészt a vicces, érdekes videók miatt, másrészt a pozitív visszajelzések keresése és a népszerűség érzése miatt használják a platformot.

Mire kell figyelnie a szülőnek?

1. agresszív és szexuálisan kihívó tartalmak

A megfogalmazott irányelvek ellenére mind a megosztott videók, mind a kommentek gyakran tartalmaznak szexuális és/vagy agresszív tartalmakat.

2. függés a visszajelzésektől

A like-ok számának és a kommentek figyelése kiszolgáltatott helyzetet teremt, melyben a felhasználó önértékelése a visszajelzések függvényében alakul.

3. szexuális zaklatás

Számos fiatal felhasználó szembesül azzal, hogy szexuális tartalmú ajánlatokat kap, illetve szexuális tartalmú képeket kérnek tőle.ű

4. veszélyes “kihívások”

Számos kihívás terjed a platformon. Ilyenkor a felhasználók levideózzák, ahogy valamilyen nehéz/veszélyes/vicces feladatot teljesítenek. A #pennychallenge során például egy konnektorba helyezett pénzérme segítségével “kell” zárlatot okozni.

Mit tudnak a szülők tenni?

Állítsuk be, hogy ki és hogyan kapcsolódhat a gyerek videóihoz! Ezzel beállíthatjuk, hogy ki láthassa a gyermek megosztott videóit, ki láthatja azokat és ki küldhet neki üzenetet. (Beállítások>Adatvédelem és biztonság)

Hogyan segíthetjük a kiegyensúlyozott használatot?

Beállíthatjuk, hogy mennyi ideig és milyen tartalmakkal használhatja a felhasználó a TikTok-ot! (Beállítások>Digitális jóllét>Korlátozott mód és képernyő időgazdálkodás)

Hogyan blokkolhatjuk a nem megfelelő módon viselkedő felhasználókat?

Rá kell klikkelni a felhasználó nevére és a ‘letiltás’ gombra. Ezzel már le is tiltottuk Őt.

FONTOS! A like nem azt jelenti, hogy szeretnek!

Tudatosítsuk, hogy hogyan hatnak a like-ok: dopamin-löketet okoznak az agyban, így okoznak pozitív érzéseket. A kapott like-ok azonban nem azt jelentik, hogy a lájkolók valóban kedvelnek vagy szeretnek minket!

EZT OLVASTAD MÁR?  Ingyen megtekinthető most: A padlás - Pécsi Nemzeti Színház

 Vloggerünket Androvics K. Balázst kérdeztük a témában, ő ugyanis több ezer követővel rendelkezik ezen a platformon.

tiktokValóban nagyon csínján kell bánni ezzel az alkalmazással. Fél évvel ezelőtt kezdtem el használni és számomra is megdöbbentő volt azt tapasztalni, hogy az emberek vevők arra, amit feltöltök. Én nem használtam a digitális jóllét funkciót, ahogy azt sem korlátoztam, hogy ki láthassa a tartalmaimat, de valóban azt tapasztalom, hogy egy szülőnek nagyon oda kell figyelnie, hogy hogyan és mennyi ideig engedi gyermekének használni az alkalmazást, ugyanis tényleg függőséget okoz! A világ egyik legtöbbet letöltött applikációjáról beszélünk, amit egyaránt használnak 13 évesek, 20 évesek, de még az 50 évesek is. Ahogy a Digitális Tudatosság plakátjában is szerepel a függőség kulcsa a dopamin-löket, hiszen mindenkinek jól esik, ha mások elismerik azt, amit csinál. Sok esetben a fiatalok épp ezért próbálkoznak, így felhívni magukra a figyelmet és némi elismerést kapni. Egyébként pedig személy szerint azt gondolom, hogy a gyermekek sok mindenben fejlődhetnek a platform használatával ugyanis valóban fejleszti a kreativitást és ösztönzően hathat a szabadban töltött idő eltöltésére a barátokkal. Joghallgatóként viszont fontos felhívnom a szülők és a tinédzserek (felhasználók!) figyelmét arra is, hogy nagyon komolyan fontoljuk meg, mit is töltünk fel az internetre, ugyanis az internetes lábnyomunk hosszú-hosszú évekig megmarad. Ezeket a videókat mások lementhetik, eltárolhatják. Még hogyha mi azt is hisszük, hogy mindent töröltünk magunkról, akkor is lapulhat valakinek az adattárolóján egy-egy kép (ez esetben TikTok videó) rólunk, ami akár nagyban befolyásolhatja későbbiek folyamán a jövőnket, karrierünket, pályafutásunkat. Tizenévesen sokszor még nem tudják a fiatalok, hogy milyen hivatást válasszanak, mivel szeretnének foglalkozni a későbbiekben, ezért érdemes erre nagyon odafigyelni és tényleg csak olyan tartalmat feltölteni, amit évek múltán sem bánnak majd meg!

 

@akbalazsMegcsináltam o wao. ✅ #foryou #fyp♬ eredeti hang – albertidániel

Előző bejegyzésünk: Tanulási nehézségek – 5+1 hasznos tipp!

1 thought on “Szülői útmutató a TikTok-hoz!

Comments are closed.