Születésnapi köszöntés – Petőfi Sándor

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Petőfi Sándor talán a legismertebb magyar költő, aki nem máskor látta meg a napvilágot, mint az új első esztendő napján, ugyan 1823-ban, tehát immáron 197 éve. A mai nap a márciusi ifjúra emlékezünk, akinek legendás eltűnését hiedelmek viszik körül, emlékét pedig iskolák, sőt múzeum is őrzi. Sőt, a Nemzeti Dalt szavalva is ő jut valamennyi magyar eszébe.

Nehéz sors

Petőfi Sándor (1823-1848) Kiskőrösön született és igazi újévi ajándékként érkezett a családba – apja mészárosmester (Petrovics István), édesanyja (Hrúz Mária) férjhezmenetele előtt szolgálólányként tevékenykedik. A család a kiskőrösi élet után Félegyházára került, majd Kecskeméten és Szentlőrincen tanult az ifjú gyermek. Számos helyen megfordult, ellenben 1839-ben Pesten a Nemzeti Színháznál vállalt szolgai teendőket, majd később beáll katonának.  

Vándorlét 

A magyar líra nagy alakjának nem volt könnyű sorsa, hiszen még elkeseredésében színésznek is beállt: „Kecskemétet elhagyva 1843 tavaszán újra vándorútra kelt. Pozsonyban ismét be akart állni egy színtársulatba, de nem kapott helyet. Nyomorúságában kénytelen volt a pozsonyi Országgyűlési Tudósítások másolásával keresni kenyerét. Néhány lelkes ifjú író érkezett ekkor a pozsonyi országgyűlésre, közülük Lisznyai Kálmán és Vachott Sándor meleg barátsággal segítették; Lisznyai Kálmán megosztotta vele pénzét és ruháit, Vachott Sándor gyüjtést rendezett számára.”  – További információ az alábbi linken található. 

Lassan megoldódni látszónak adóságai és az élete, hiszen a Pesti Divatlapnál is kapott feladatokat. Emellett jelentek meg különféle zsánerű írásai is. A mindenkori nemzeti emlékezetbe nem csupán lírai költeményeivel vonult be, hanem az 1848/1849-es eseményeknél vállalt szerepével is. Előtte ismerkedett meg Szendrey Júliával, akit feleségül vett és aki számos vers esetében múzsája volt. A fogadó, ahol állítólag legelőször megpillantotta a költő Júliát, még mai is áll. A nagykárolyi Arany Szarvas Fogadóról van szó, mellyel kapcsolatosan további információ az alábbi linken bővebben olvasható. Egyébként, ha Szendrey Júliával kapcsolatosan szeretnének olvasni, akkor Gyimesi Emese blogját és Facebook-oldalát – Szendrey Júlia-kutatás néven – ajánlom a figyelmetekbe. 

1848-ban a márciusi ifjak vezéralakja, a Nemzeti dal pedig szintén az ő tollát dicséri. A Nemzeti dal az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emblematikus műve. A költő hányattatott sorsa a segesvári csatáig tartott, ahol nyoma veszett a véres ütközetben. Eltűnésének pontos részleteit számos legenda veszi körül, az viszont biztos, hogy felesége sokáig és tüzesen kerestette eltűnt férjét, majd újra férjhez meg. Amikor elvesztette a költőt, még rettentően fiatal volt a hölgy. 

A márciusi ifjak egyikeként a történelemkönyvek hasábjain is emlékszünk Petőfi Sándorra, de az irodalomtankönyvek is megemlékeznek költeményeiről. Versek, elbeszélő költemények… 

Mi most A borozó című versét hoztuk a születésnapi emlékezés költeményeként, mely Petőfi első nyomtatásban megjelent verse volt, mely az1942-es év folyamán az Athenaeumban jelent meg. Nektek van kedvelt Petőfi versetek? Olyan, melyet tanultatok az általános iskolában és a gimnáziumban vagy olyan alkotás, melyet magatoktól fedeztetek fel a költő összes költeményei között? Osszátok meg bátran velünk a kedvenceiteket és ha van kedvetek, azt is írjátok meg, hogy miért kedves számotokra a választott mű. 

A BOROZÓ

EZT OLVASTAD MÁR?  Leárazás Vs Tudatosság

Gondüző borocska mellett

Vígan illan életem;

Gondüző borocska mellett,

Sors, hatalmad nevetem.

És mit ámultok? ha mondom,

Hogy csak a bor istene,

Akit én imádok, aki

E kebelnek mindene.

És a bor vidám hevében

Füttyentek rád, zord világ!

Szívemet hol annyi kínnak

Skorpiói szaggaták.

Bor taníta húrjaimra

Csalni nyájas éneket;

Bor taníta elfeledni,

Csalfa lyányok, titeket.

Egykor majd borocska mellől

A halál ha űzni jő:

Még egy korty s nevetve dűlök

Jégöledbe, temető!

(Pápa, 1842. április.)

1 thought on “Születésnapi köszöntés – Petőfi Sándor

Comments are closed.