Szteroidok és az izom – Megéri?

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Már évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget – leginkább a férfiakat – a teljesítményfokozás lehetősége, melynek legfőbb célja a fizikai erő növelése, mellette pedig a fáradtság leküzdése és a koncentrálóképesség fokozása. Az anabolikus, másnéven felépítő szteroidok napjainkban az egyik legelterjedtebb teljesítményfokozó anyagok, sajnos…

Gyakorlatilag minden sportágban – a futástól kezdve az úszáson keresztül a súlyemelés és bodybuilding-ig – használnak ilyen szereket a sportolók. Azonban a hasznosnak vélt hatásai mellett érdemes mérlegelni a rendszeres használatkor fellépő mellékhatásokat is, és ezeket figyelembe véve szigorúan kerülni használatukat.

Tudjuk, hogy az emberi szervezetben megtalálható anabolikus (a szervezet fehérjegazdálkodását szabályozó, az erőkifejtést és a regenerálódást elősegítő anyag) hormon a tesztoszteron, amely majdnem minden anabolikus szteroid alapja. Ez felelős a férfiak másodlagos nemi jellegének kialakításáért, vagyis a testszőrzet, hangmélység, libidó, agresszió és a szexuális viselkedésért. Fokozza a fehérjeszintézist, az izomtömeget, illetve annak növekedését segíti, és gátolja a szervezet saját tesztoszteron termelődését a hipotalamuszon és a hipofízisen keresztül. A tesztoszteront először 1935-ben állították elő bikaheréből.

Mielőtt még a visszájára fordult volna, a szteroidok használata, a gyógyításban is alkalmazták izomleépüléssel járó betegségekben és fizikai kondíció javítására. Ez a felhasználás azonban ma már idejétmúlt, ugyanis ezek a szerek a pozitív hatások mellett olyan súlyos és visszafordíthatatlan károsodásokat okoznak, amelyek nincsenek arányban az elért eredménnyel. Tehát, használhatja az ember ezt éveken keresztül is, de amint abbahagyja, a teste ugyanolyan, sőt rosszabb állapotban lesz, mint mielőtt a könnyebb, szteroidos utat választotta. Ezért ma már ezekben a betegségekben az anabolikus szteroidok használat nem engedélyezett.

A mellékhatásuk nem más, minthogy egyes sportolók az edzés során a kívánt hatás elérése érdekében a szteroidadag sokszorosát fogyasztják (ami lehet akár napi 300 mg is több héten keresztül). Ilyen bevitel mellett a szervezetben csökken a saját tesztoszteron-termelését, és ennek mellékhatás lehet toxikus és hormonális. A toxikus mellékhatás alatt a készítmény a májkárosító hatását értjük, amely tartós alkalmazás során, arra érzékeny egyénekben fordul elő. A hormonális mellékhatás pedig az alkalmazott dózistól függően a virilizáció, vagyis férfiasodás, és az agyalapi mirigy hormonjának csökkent termelése lesz észlelhető. Azok, akik ezeket a szereket használják, gyakran nem látják a fától az erdőt, vagyis azt, hogy a pozitív hatásai csak átmenetiek, míg a negatív hatások jelentős része visszafordíthatatlan és rettenetesen egészségtelen.

EZT OLVASTAD MÁR?  Pécs és a nagyszerű lehetőségei – Miért is jó itt élni

ÁP.31.Szteroidok és az izom – Megéri 2

Íme, néhány példa, ami remélem mindenkit elrettent ezek használatától:

Férfiasodás és hormonhatás: nőknél férfias jellegű fokozott szőrnövekedés, menstruációs zavarok, a testarányok férfiassá válása (váll szélesedése, csípő keskenyedése) és férfias hang megjelenése egyaránt megfigyelhető. A másik nemnél a herefunkció zavara miatt csökken a spermiumok száma és mozgékonysága. Ezenkívül a prosztata megduzzad, a libidó csökken és impotencia alakul ki. A kifejezett másodlagos nemi jelleg miatt a testszőrzet, a pénisz fokozott növekedése, a hangmélység változása és agresszió is megfigyelhető.

Míg ezzel szemben a nőiesedés: a hosszantartó anabolikus szteroid szedés esetén a mellek megduzzadnak, növekszik a zsírlerakódás, az izomzat kezd puhábbá válni.

Továbbá (fentebb említett) májkárosító hatása is van: a májsejtek megnagyobbodása és az epeutak elzáródása miatt sárgaság is jelentkezhet, majd később ehhez társultan a májsejtek elhalása és fokozott újra képződésé miatt májzsugorodás alakulhat ki, amely gyakran vezet májdaganathoz.

Ugyanakkor szívünk és érrendszerünk is sérül: a só- és vízháztartás zavara miatt a szövetek megduzzadnak, a vér mennyisége megnő, a szív teljesítménye fokozódik, aminek eredménye a vérnyomás emelkedése. A zsíranyagcsere károsodása következtében emelkedik a vér zsírsavszintje, amely korai érelmeszesedéshez vezet, és fokozódik a szívinfarktus és az agyvérzés rizikója.

Végezetül pedig az immunkárosodás sem maradhat el: az anabolikus szteroidok hatására növekszik a kortikoszteroidok vérszintje is, amely a szervezet védekező rendszerének gyengülését jelenti. Sokkal könnyebben kaphatunk el egy megfázást, vagy akár egy halálos COVID vírust is…

Egyéb hatások, amelyek ugyancsak rombolják egészségünket: megváltozik a bőr minősége, pattanások jelennek meg rajta és a verejtékmirigyek működésének zavara alakul ki. A fejbőrön elszórtan, hajmentes területek jelennek meg, ami a kopaszodásig is fajulhat.

Érdekesség, hogy manapság az androgén szteroidok anabolikus célú használatának egyetlen valódi oka a tudatlanság. Ezeknél a szereknél kiszámíthatóan, szinte biztosan jelentkező mellékhatásokról van szó. Ezeket ismerve bizonyára elgondolkodnának a szer használatán mindazok, akik csak egy átmeneti sikernek nem nevezhető érdek miatt fogyasztják az anabolikus szteroidokat. Mint, minden hazugság, ez is kiderül egyszer, hogy azok az izmok hamisak.

Gondoljunk bele, mennyivel jobb érzés az, mikor valami nagyon nehéz, de egy életre szóló dolgot saját magunk, efféle negatív segítségek nélkül érünk el.

2 thoughts on “Szteroidok és az izom – Megéri?

Comments are closed.