Színházi ajánló – Biztonsági sáv

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A Biztonsági sáv című előadás a Janus Egyetemi Színház repertoárjában kardinális társadalmi problémák köré épül fel, mely egy keserű, olykor komikus és semmiképpen sem vontatott előadás egy felvonásban. – Színházi ajánló következik.

A Janus Egyetemi Színház jelen pandémiás helyzetben is üzemel és megtartja előadásait, természetesen a megfelelő óvintézkedések betartása mellett. A nagy múltú egyetemi színpad Biztonsági sáv című előadása egy szakmunkásképzőbe járó fiatalember problémáit tematizálja olyan tragikumokon keresztül, mint az alkoholista szülő vagy éppen az erőszak különböző formái. Az izgalmas és keserű történetet brilliáns színészi játékokkal vitték színre. A bemutató nem most volt, hanem korábban, azonban meglátásom szerint külön írást érdemel az előadás, már csak témáját tekintve is.

Háber Krisztián (Jocó) nagyszerűen hozta az összezavarodott kamasz fiú karakterét: olykor-olykor megállt a levegő a drámai szituációkban. A fiú küzd anyja elvesztésének emlékével, alkoholista és a munkától mindig fáradt, fesztült apjával nincs kiegyensúlyozott kapcsolata.

Saját lábára szeretne állni, ezért kevésbé jogtiszta melókat, azaz munkákat vállal el, azonban ezért nagy árat fizet: a tanulás rovására teszi mindezt, hiszen hamis igazolásokkal hiányzik az iskolából, holott még tanköteles. Egy cél lebeg szeme előtt: ki szeretne törni a budapesti panel falai közül. Apjának új, fiatal barátnője van, aki sokat iszik, hangos és nem jönnek ki jól egymással. Egyre feszültebb otthon számára a légkör, nincs kivel megbeszélnie problémáit.

Egy tanára – az új osztályfőnöke – leleplezi a lógását, majd új esélyt ad neki a jó útra térés reményében. A tanára próbálja jobb belátásra bírni, voltaképpen apja helyett apja lenni: jelzi és kifejti a tanulás melletti érveit, dicséri a fiú képességeit a műszaki rajzhoz is. A fiú tehetséges, de a könnyen szerezhető pénz is vonzza, hiszen akkor talán lehetőség nyílna előtte jobb életet teremteni magának, azonban a tanulás, az iskola akadályozza ezt, hiszen rengeteg időt és energiát emészt fel. Ezért Jocó feszült, nem látja tisztán a lehetőségeit.

Egyébként a tanári szakmai efféle tipizálása nem egyedüli eset: védelmezőként, külső probléma megoldóként megjelenik az oktató az előadásban, s figyelemmel kíséri a gyermek sorsát, egyengeti azt. A valóságban is ismerünk efféle hivatástudattal rendelkező tanárokat.

EZT OLVASTAD MÁR?  Diótörő

A különböző jelenetek könnyedén váltják egymást, megjelenítve a főszereplő karakter jellemvonásait, szépen kiemelve Jocó lelki vívódását. A pszichológus, akit Hollósi Orsolya alakít, segíti a történet mesélését, ugyanis Jocó iskolai pszichológusa kérésére meséli a történetet, vagyis azt, miképpen került a pszichológushoz és mi történt vele a korábbi időszakban: a mesélés az egyes felvonásokon keresztül könnyedén történik. Jocó jellemfejlődésen megy keresztül, melyet a nézők figyelemmel kísérhetnek. Jocó vajon a tanulást vagy a munkát választja, valamint sikerül-e apjával rendeznie konfliktusokkal terhelt kapcsolatát? – az előadásban kiderül.

Jocó egy párhuzamos szálon szerelmes is lesz: megtetszik neki egy ismeretlen, értelmiségi lány. Általában a metróban – a peronnnál várakozva – találkoznak. László Rebeka alakítja a naiv, cserfes kislányt, akiről tudni, hogy Franciaországból költözött vissza Budapestre. A lány látszólag nyitott, kedves, szereti az éneket. A lány és Jocó álneveken mutatkozik be egymásnak folyton: Jocó szégyelli magát, amiért rendezetlen körülmények között él, ezért vívódik. A lánnyal azonban tud beszélgetni, hiszen úgy érzi megértik. Vajon miképpen végződik a szerelmi történet? Jocó elhívja a lány randevúra? Nos, az előadás végén egy nem várt fordulat során kiderül a kérdésre a válasz.

Az előadásban felmerülnek kardinális társadalmi kérdések, mint az egészséges szülő-gyermek kapcsolat, a tanulás fontossága, az alkoholizmus, a védelmező külső személyek és a pszichológus fontossága, valamint a korai útkeresés mikéntje. Szívből jánlom ezt az igényes, tömör, reflexív előadást a JESZ-ben.

További információ:

Előadás címe: Biztonsági sáv

Alkotók: Funk Iván és a társulat

Szereplők:

Pszichológus

Hollósi Orsolya

Jocó

Háber Krisztián

Apa

László Csaba

Tóth András Ernő, dr.

Dolly

Farkas B. Szabina

Lány

László Rebeka

Tanár

Szabó Márk József

Daru Feri

Popa Máté

Asszisztens:

Somogyi Bianka

Hangosítás, világosítás:

Horváth Nándor

Tolnay Donát

Rendezte:

Funk Iván

Forrás: https://jesz.pte.hu/biztonsagi_sav

Képek forrása: jesz.pte.hu, Miskolci Nemzeti Színház