Színek hatása az életünkre

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Ha épp lakásfestés előtt állsz, vagy csak nem tudod eldönteni, hogy ma milyen színű ruhát vegyél fel, a következő cikk segíteni fog. A színeknek ugyanis hatalmas szerepük van abban, hogy milyen lesz a hangulatunk, illetve egy-egy termék megvásárlásánál sem elhanyagolható. A következőkben a színek hatásairól, illetve ezzel kapcsolatban néhány érdekességről olvashattok.

Színek és hozzájuk társítható érzések

A zöld például a harmóniát sugározza magából, talán ez az a szín, ami a legkevésbé megterhelő a szemünknek. Ezért is láthatjuk, hogy gyakran egy orvosi rendelő falai is világoszöldre vannak festve, mivel a páciensekre is nyugtatóan hat. Ezen kívül, ha valami zöld dolgot látunk, a természet jut eszünkbe, illetve a környezettudatosság fontossága. 

A sárga szín, ami a Nap szimbóluma, energiát és örömöt sugároz, emellett pedig kreatívan hat ránk. A memóriára is pozitív hatással van, így tanácsos abban a szobában néhány sárga tárgyat elhelyezni, vagy a falat sárga színre festeni, hogy jobban menjen a munka, valamint a tanulás is.

A vörös, vagy piros szín az, ami a legjobban megragadja az ember figyelmét. Egyszerre sugároz szenvedélyt, erőt és hatalmat, de vigyázni kell vele, hogy egy adott helységben ne legyen túl sok, mert valakire félelemkeltő, vagy dühöt sugalló hatása van. Azt is mondják, hogy a pirosat a legnehezebb elfelejteni. Emellett étvágyhozó hatása is van, ezért gyakran látunk vörös kiegészítőket éttermekben is.

A fehér szín a tisztaságot, a teljességet és az egyenlőséget szimbolizálja. Mivel a tisztaságot jelképezi, ezért fehér gyakran a menyasszonyi ruha is. Sokakban a remény érzetét kelti, viszont nem szabad túlzásba vinni sem a sz0n használatát, mivel az üresség érzését keltheti és frusztrációt okozhat.

A narancssárga színről az optimizmus, az életöröm és a jókedv jut eszünkbe. Erőt ad a nehézségek leküzdésére, és aki kedveli ezt a színt, nagy valószínűséggel szeret csapatban dolgozni.

A citromsárga az öröm, az eredetiség, és az őszinteség színe. Arra ösztönöz minket, hogy legyünk precízek. Aki szereti a citromsárgát, valószínűleg vezető egyéniség és szeret nagy szónoklatokat tartani. Emellett pozitívan hat az emésztésre, és segít a szellemi aktivitás növelésében.

A fekete leginkább az ürességet, a depressziót, de meglepő módon a kreativitást is előidézheti. A lila az uralkodást, a méltóságot, ugyanakkor a könyörtelent és a fellengzőst is jelenti. A barna a szilárdság, a megbízhatóság és a biztonság színe.

A kéket pedig a nyugalommal és a békességgel társítjuk. Hatására lélegzetvételünk nyugotabbá válik, és gondolataink letisztulnak. Fokozza továbbá termelékenységünket is, ezért ajánlatos kék sz0nt alkalmazni például tárgyalótermekben.

Milyen szerepe van a színeknek bevásárláskor? Milyen termékeket teszünk szívesebben a kosarunkba?

Érdekes, hogy az emberek az előbb említett színek hatásai alapján választanak sokszor termékeket, ezt pedig a marketingesek is kihasználják a csomagolás megtervezésénél, annak érdekében, hogy több dolgot tudjanak eladni. Ezért sokszor hívják a csomagolást néma eladónak is. Meglepő tény, hogy a vásárlók 85%-át befolyásolják a színek vásárláskor. A többség úgy gondolja, hogy segítenek a márkák felismerésében is. Sokan egy áruház, vagy bolt kinézete alapján ítélik meg annak minőségét. Nem elhanyagolható az az információ sem, hogy sokkal többen olvassák el a színes hirdetéseket, mint a fekete-fehéreket. A marketing szakemberek célja tehát a figyelemfelkeltés, és a beazonosíthatóság elérése. A szín mellett persze számít a méret, a grafika, a forma és a struktúra is.

Számomra nagyon érdekes volt, mikor erről olvastam és azóta tudatosabban választom meg egy-egy berendezési tárgyamat vagy egy ruhámat. 

Források: 1 ,2 ,3 ,4