Szigorú szabályok vonatkoznak a szilveszteri tűzijátékozásra

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Bár sokan reménykedtek abban, hogy december 31-én lehetőség nyílik bulizással zárni ezt a nehézségekkel teli évet, a korlátozások fennmaradása miatt sajnos visszafogottan kell „elköszönnünk” 2020-tól. Mindezek mellett az eddig megszokott tűzijátékozásról is le kell mondanunk, ugyanis idén szilveszterkor csak magánterületen lehet használni az alacsony kockázatú 1. és 2. kategóriába tartozó eszközöket. Az első kategóriába olyan tűzijátékok tartoznak, amelyeket tortákra szoktak tenni, míg a másodikba a kis kockázatot jelentő eszközök, amelyeket a szabadban lehet felhasználni és 16 éves kor felett bárki megvásárolhatja azokat. Azonban közterületeken ezen típusok használata is tilos. Ez azt jelenti, hogy most szilveszterkor kizárólag magánterületeken, a kertes házak udvarán megengedett az első 2 kategóriába tartozó tűzijátékok használata, a társasházak udvarán csak akkor áll fenn ez a lehetőség, ha a házirend megengedi. A balesetveszély miatt az erkélyeken is tilos a tűzijáték használata.

Ez viszonylag szigorú korlátozásnak számít, azonban már jó néhány éve vita tárgyát képezi tűzijátékok alkalmazása. Évekkel ezelőtt petíciót indítottak a szilveszteri tűzijátékozás betiltása érdekében, amelynek főbb elemei a hozzá nem értő használat következtében kialakuló anyagi és/vagy személyi károk, a kisgyermekek, idősek és betegek nyugalmának megzavarása, a háziállatok és vadon élő társaik sokkos állapotba hozása -amelynek következtében veszélybe kerülhetnek vagy balesetet okozhatnak-, a nagy mennyiségben kilőtt rakéták füstje következtében kialakuló szmog, illetve a kilövéskor keletkező káros anyagok által okozott talaj- és vízszennyezés voltak.  A Fekete Mária és Márton András által közzétett petíciót már több mint 50 ezren írták alá, ami jól mutatja, hogy rengetegen ellenzik az ész nélküli tűzijáték-használatot. A tiltakozók szerint a korlátozás nélküli lakossági tűzijátékozás okozza a legnagyobb veszedelmet, ugyanis az állatok nem tudnak hova elbújni, ha mindenhonnan „éri” őket a számukra kibírhatatlan hangzavar. Ezért szerintük fontos egy köztes megoldást találni, ami mindenkinek megfelel. Így elképzelésük alapján ki kellene jelölni tűzijáték használatára egy olyan helyet, ahol elég nagy a tér és nincs a szomszédban lakóház és tűzveszélyes épület vagy növényzet. Ezáltal jól jár az is, aki nem akar lemondani kedvelt szilveszteri szórakozásáról, viszont az állatok és a pihenni vágyók is nagyobb nyugalmat élvezhetnek a szigorúbb szabályozás által.

Véleményem szerint bár nagyon szép és hangulatos egy tűzijáték, azonban az általa okozott zaj sokszor engem is zavar, nemhogy a nálam sokkal erősebb hallással rendelkező állatokat. Arról nem is beszélve, hogy az ország minden táján egész éjjel a korlátlan „lövöldözés” jelentős környezeti károkat hordoz magában. Emiatt én is inkább a szigorú szabályozás híve vagyok, mert ezáltal az élővilág és akik különösen érzékenyek a hangzavarra, nyugodtabb körülmények között búcsúzhatnak el az óévtől.

Forrás: 1, 2

Képek forrása: 1, 2