Szentendre, a művészek városa

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Szentendre egy igazi elvarázsolt kincsesláda: ha egyszer rátalál az ember, azonnal rabul ejti. A főváros felett fekvő kisváros igazi mediterrán hangulatot idéz: zegzugos, macskaköves utcái színesebbnél színesebb házakat rejtenek, amelyek pedig hangulatosabbnál hangulatosabb kávézókat, fagylaltozókat, éttermeket és múzeumokat tárnak az ide látogatók elé.

Szentendre története a Dunakanyar többi településével együtt egészen az őskorig nyúlik vissza. A város és környéke a római korban fontos szerepet töltött be a Római Birodalom megvédésében. Ennek emlékét a mai napig őrzi néhány falmaradvány és több utcanév, mint a Pannónia utca vagy a Római sánc köz.

A város a Dunakanyar kapujában, a Szentendrei-szigettel szemben, a Visegrádi-hegység és a Szentendrei-Duna találkozásánál gyönyörű természeti környezetben fekszik. Budapesten a Batthyány térről induló H5-ös HÉV cirka 40 perc alatt kirepít minket, de lehetőségünk van mind autóval, biciklivel, busszal vagy akár hajóval is idelátogatni.

A sportolás szerelmesei is megtalálhatják itt a nekik kedvező helyeket; például a V8 szabadidőközpont számos sportolási lehetőséget biztosít medencéjével és konditermével az erre járóknak.

Turistaként pedig a főtérig vezető utcán végigsétálva szinte magába szippant a város hangulata: itt található például a méltán híres Szamos Marcipán Múzeum Cukrászda, amelynek emeletén csodás marcipán alkotásokat tekinthet meg minden betérő. Földszintjén pedig a cukrászda várja az édesszájú vendégeket. Tovább haladva szintén az édesség kedvelőké a főszerep: a többszörös díjnyertes Édeni Édességek Boltja az utca legidősebb házában vár mindenkit, ahol több mint 80 féle csokoládé, kávé, tea és házi forrócsoki közt lehet válogatni. A számos cukrászda és fagylaltozó közül a helyiek abszolút kedvencei a Margaretta és a Lola Cukrászda, ahol sütizni és fagyizni egyaránt lehetséges.

Szentendre főterének és környező utcáinak éttermei közül egyen egészen biztosan megakad az ember szeme és füle, mikor elsétál előtte: a Művész Étterem és Bisztró – nevét nem meghazudtolva – hol kiállításoknak, hol zenés rendezvényeknek ad otthont csodás konyhája mellett. A téren található Korona Étterem, illetve a Charlotte Étterem és Kávézó szintén élőzenés vacsorát kínál vendégeinek, a Pótkulcsban pedig számos kulturális élményben lehet részünk az étkezésen túl. A Duna Korzón végig sétálva több impozáns étterem mellett haladhatunk el, mint a Trattoria Cardinale, a Görög Kancsó és a Christine’s Étterem.

EZT OLVASTAD MÁR?  A névnapok története és a hozzájuk kapcsolható érdekességek

A belváros kacskaringós utcái igazi labirintusként funkcionálhatnak az ismeretlen lábaknak, ám érdemes bejárni mindet. A Fő térről egy szűk sikátor egyenesen felvisz minket a Templomdombra, út közben viszont szokatlan dologra lehetünk figyelmesek: a sikátor közepén ugyanis található egy eldugott lángosozó! Két utcával odébb pedig rábukkanhatunk a helyi fiatalok és művészlelkűek kedvenc helyére: a Folt Kávézóra. Kávék és forrócsokik mellett különféle kézműves sörök, borok és koktélok is kaphatók, havonta megújuló kiállításai pedig igazán változatossá teszik ezt a varázslatos kis zugot. Egy másik, diákok által szintén kedvelt hely a Fő tértől két percre lévő Parti Medve Kávézó és Könyvesbolt. Ha pedig inkább bekapnának valamit, egyértelmű a választás: irány a Kedves Kávézó! A helyben készült reggeliktől és szendvicsektől kezdve a különböző salátákon át a roston sült ételekig, mindenféle limonádé és koktél is kapható; miközben körül ölelnek minket a 3D-s technikával készült falfestmények. És ez még csak a belváros! A Duna korzó, a Templomdomb, a Japánkert, illetve a szamárhegyi kilátó egyaránt kedvelt turistalátványosságok. A jelenlegi városkép igazi sajátossága a kilenc templomtornyában rejlik, melyek például a templomdombi kilátóból csodásan látszanak. Nem utolsó sorban a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, vagyis a Skanzen is nagy helyi látványosság.

Szentendre művészmozija a Dunaparton található P’art Mozi a filmvetítés mellett mini kulturális központként is működik. Rendszeresek a kiállítások, a beszélgetős estek, zenés, irodalmi események és tanfolyamok. Kora délután gyermekeknek szóló meséket, esténként pedig a legújabb filmeket vetítik.

Szentendre a festők városaként is ismert, ugyanis a Szentendrei Festők Társasága által 1929-ben alapított szentendrei művésztelepnek köszönhetően a mai napig igazi kulturális központnak számít a város. Neves művészeinek munkáit, mint Kmetty János, Czóbel Béla, Vajda Lajos, Barcsay Jenő és sokan mások a nevüket viselő múzeumokban lehet megtekinteni.

Természetesen a város rengeteg programmal várja az érdeklődőket, például minden évben megrendezésre kerül a Szentendrei Tavasz Fesztivál, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva, a Jazz és Borfesztivál, a Sörfesztivál, a Pestisűző és az Adventi Vásár, amelyek a zenés táncos programokon kívül rengeteg gasztronómiai és gyermekprogrammal is készülnek.

Kiemelt kép forrása: euroastra.blog.hu

További képek forrásai: dunakanyargo.hu ; pinterest.com – Bekő Krisztina