szavak-nelkul-egyetemistak-magazinja

Szavak nélküli kommunikáció

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A testbeszéd az ember érzelmi állapotának külső leképződése egy olyan gesztuson vagy mozdulaton keresztül, amely akár tudat alatt is rávilágít az adott személy aktuális érzelmeire. A kommunikációnak mindössze 7 %-át a szavak, és a legnagyobb részét a testbeszéd teszi ki, mintegy 55%-kal.

A testbeszéd néma, mégis sokszor többet fejez ki, mint a kimondott szavak. Megmutatja személyiségünket és a pillanatnyi hangulatunkat is, de nem mindig minden olyan nyilvánvaló, mint azt gondoljuk.

Az első benyomás is testbeszédek alapján dől el. Erre igazán érdemes figyelni, hisz ez nagyon mérvadó. Összesen 150 millimásodpercen belül alakítjuk ezt ki. Ekkor már kiderül, hogy valaki szimpatikus-e vagy sem. Az első pillanatban a legerősebb jel az iránymutató. Így dől el, hogy az adott személyt kedveljük-e vagy sem. Ez a megítélés a következő pillanatban már beigazolódik vagy éppen nem. Ez az úgynevezett Holdudvar-hatás.

Ezenkívül a testbeszéd még a lelkiállapotunkra is kihat. Amennyiben azt vesszük észre, hogy görnyedt vállakkal járkálunk, annak a jelentése nem más, mint, hogy teher van rajtunk. Azonban, ha egyenesen ülünk és nevetünk, akkor az agy azt észleli, hogy most jó nekünk, ekkor pedig a boldogsághormonok felszabadulnak, ami által boldogabbak leszünk.

Néhány alternatíva a pozitív és negatív testtartásra és gesztusokra, amelyek meghatározóak lehetnek a közeljövőben:

Pozitív:

5 rejtett testbeszéd, amivel bárki bizalmát elnyerhetjük:

  1. Szemkontaktus: kifejezetten ajánlatos a szemkontaktus, azonban érdemes vigyázni vele. Meg kell találni az aranyközéputat, mert a túlontúl erőltetett módja agresszívnak hathat. Mikor beszél hozzánk a partnerünk, keressük a tekintetét, illetve, amikor ránk kerül a sor a beszédben, a mondanivalóink 70%-ban nézzünk a szemébe.

Mikor elgondolkodtató témához érünk, vagy ezt a látszatot akarjuk kelteni, akkor vigyük távolabbra a tekintetünket, ezzel éreztetve, mennyire messzire mutató, amit mondunk.

  1. Kéztartás: az összekulcsolt tenyér, kéz esete bizakodó gesztusnak tűnik, mivel akik használják, gyakran mosolyognak és elégedettnek látszanak. A hátulról történő csuklóösszefogás viszont felsőbbséget és önbizalmat tükrözi, illetve a zsebre tett, vagy az öv vonalát kiemelő kéztartás minden esetben dominanciát jelez, ellenkező nemek esetén pedig szexuális érdeklődést.
  2. Udvarlásgesztusok:

Férfiaknál: kiegyenesedés-mellkas ki, has be; nyakkendő-igazítás vagy gallérsimítás; nem létező porszemet söpör le válláról; megszokotthoz képest tovább tartja ki a pillantását; csípőre tett kéz és a legerősebb pedig az övbe dugott hüvelykujj.

Nőknél: fej hátravetése; szabaddá tett csukló; szétvetett lábak; ringó csípő; oldalpillantás; kissé nyitott száj, nedves ajak; térdmutogatás és cipővel való játék.

EZT OLVASTAD MÁR?  5 nő, aki nem tudta, hogy sorozatgyilkoshoz ment férjhez

Közös: láb a másik személy irányába mutat és dohányosok esetében a felfelé történő füstkifújás.

  1. Tükörkép: társas összejöveteleken tökéletesen kiszúrható, kik azok, akik egy húron pendülnek, méghozzá úgy, hogy felveszik egymás testjeleit, ezzel kifejezve egyformán vélekedésüket. Amennyiben partnerünk megsimítja bal orcáját, nekünk is ezt kell tennünk. Mindenki elérheti a célját, ezzel a trükkel.
  2. Harmonikus mosoly: feszültebb, vagy idegen környezetben gyakran fapofával állunk, ezzel elárulva, mennyire kényelmetlenül érezzük magunkat. Ehelyett csak vegyünk erőt magunkon és mosolyogjunk, persze csak mértékkel.

szavak-nelkul2-egyetemistak-magazinja

Negatív:

A testtartás nagyon sokat elárulhat az emberről. Az ellazult vállak, az enyhén megemelt áll és az egyenes testtartás magabiztosságot és nyitottságot sugallanak, míg a csípőszéles terpeszállás és a szétterpesztett láb dominanciát jelent. Az egymáshoz szorosan tartott láb félénkséget és szégyenlősséget jelez. A kifelé néző és keresztbe tett lábak a partnerünk felé kell, hogy forduljon, ezzel jelezve az érdeklődésünket. Az előre hajló törzzsel azt üzenjük, hogy a figyelem rá összpontosul.

Ezenkívül a gesztusok árunak el sokat rólunk. Abban az esetben, ha valaki valamit maga elé tart, akkor bizonytalanságot és félénkséget fejez ki, illetve azt, hogy nem érzi jól magát. Amennyiben valaki az óráját lesi, az unatkozást fejez ki vagy siet valahova. Hogyha az illető lefelé pillant, arrogánsnak tűnhet, vagy azt az érzést keltheti a másik félben, hogy nem érdekli, amit mond a partnere, illetve, ha közben valamit a kezében tart és piszkálja, akkor nyíltan mutatja, hogy unatkozik. Kételyeket és bizonytalanságot mutat, ha valaki a nyakát vagy a fejét vakarja meg. Az összekulcsolt kar egy fizikai határt állít a fel, elutasítást és érdektelenséget fejez ki. Aki pedig az orrát fogja meg két kézzel ő stresszt, nyomást, frusztrációt jelez a másik fél felé és udvariatlan is egyben.

A szavahihetőségünk 95%-ban a testbeszéden múlik, így próbáljunk odafigyelni erre és jó benyomást kelteni mások számára.

Érdekesség: ezek a szabályok eltérőek lehetnek különféle szituációkban. A testbeszédnek nagyon eltérő jelentései lehetnek a különféle kultúrákban. Az arabok a kézrázás után sem engedik el egymás kezét, ami a megbecsülés jele, nálunk viszont illetlenség. Az amerikai búcsúintést Európa sok részében a „nem” jelzéseként értelmezhetik, mert felfelé tartott kézzel, előretartott tenyérrel és merev csuklóval integetnek. A japánok pedig rögtön a pénzre gondolnak, ha a kezünkkel azt üzenjük, hogy „oké”.