Szálloda kolosszus Tatán

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

Tata egyike azoknak a városoknak, amelyen a történelem erőteljesen rajta hagyta lenyomatát. A város történelmi értékei közé tartozik a tatai vár, mely a 14. század közepén épült vagy a tatai Eszterházy-kastély amely 1760 óta szerves része a város képének. Továbbá, amely jelen esetben a legfontosabb részlet, a tatai Eötvös József gimnázium épülete. 1765 óta magasodik a város tava, az Öregtó fölé, minden évszakban utánozhatatlan látványt nyújtva. A rövid történelmi áttekintés után, amely leírás meg sem közelíti Tata valódi szépségét, egy aktuális problémával foglalkozom részben a városhoz való személyes kötődésem végett is.
Az a januári tervezet, miszerint a Hell Energy vonzáskörébe tartozó Avalon szállodalánc Tatát szemelte ki következő beruházási területeként -Miskolctapolca után- május 26-án biztossá vált. Már az első lépések megtételekor hatalmas ellenállást váltott ki az épület ötlete a tataiakból és a környéken élőkből, hiszen az imént említett Eötvös József Gimnázium épülete és az Öregtó közötti erdős területre szólnak a szállodáról készült tervek. A tiltakozás eredményeként született egy közel 12 ezer fős facebook csoport, ami mellett petíció kitöltésére is lehetőség nyílt. Azonban a felháborodásnak nem tulajdonított különösebb jelentőséget sem a városvezetés, sem a szállodalánc vezetősége. Először azonban érdemes részletekbe bocsátkozni a Miskolctapolcai épülettel kapcsolatban. A 2015-ben átadott szálloda rendelkezik egy 2500 négyzetméteres játszóparkkal, egy 560 méteres gokartpályával és egy közel 200 fős étteremmel. A szálló része áll egy 33 szobát és két lakosztályt magában foglaló épületből, valamint egy wellness részlegből. A Bükk szívében létrehozott 5 hektár területű komplexum előnye a Hell Energy vezetősége szerint az Észak-magyarországi térség innovációjában rejlik. Természetesen valóban vannak előnyei a létesítménynek, például munkahelyteremtés szempontjából és a szálloda kikapcsolódásra szánt funkcióját sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Azonban szem előtt kell tartani a természeti értékek és az érintetlen zöld környezet tényét is, tekintve, hogy a Bükkben található Magyarország legnagyobb összefüggő erdős térsége, ezt bizonyítja, hogy a Bükk Nemzeti Parkhoz tartozik ez az övezet.
Hasonló helyzet állt elő a tatai beruházás tekintetében is, hiszen Tata műemléki védettség alatt áll, valamint a Natura 2000 besorolásába tartozik, mely egy Európai Unió által létrehozott természetvédelmi területekre vonatkozó kezdeményezés. A tataiak több problémát is megfogalmaztak, mint például a fakivágást és az Öregtó körbejárhatóságának kérdését, valamint elsősorban Tata összképének lerombolását. Ezt a szállodalánc vezetője egy videóban megválaszolta, melyben a kérdezők minden aggodalmát csillapítani igyekezett. Többek közt megnyugtató tényként kezeli az Avalon vezetése, hogy a 120 férőhelyes szálloda nem éri majd el a 19 méteres magasságot, valamint az ott parkoló autók számára mélygarázst biztosítanak. Ezen felül, a konstrukció stílusában beleillik majd a város történelmi környezetébe és előnyként jelentette be a szállodalánc menedzsere, hogy az építendő szálloda ligetes környékén található játszóteret is felújítják a tati lakosok számára. Ám az elsőszámú és legfontosabb kérdés, hogy miért nem a város lakosainak véleményét kérték ki egy ilyen méretű szálloda megépítéséről és ha ez nem történt meg, miért nem veszi figyelembe Tata polgármestere a helyiek tiltakozását. Ez már a városvezetés kompetenciája, de a koronavírusra való tekintettel, minden joga megvolt a polgármesternek arra, hogy maga döntse el a jövendőbeli épület sorsát, hiszen minden önkormányzat szabadkezet kapott a városok vezetésével kapcsolatban.
Ugyan lokális problémának tűnik és néhány esetben valóban pozitív következményei is lehetnek az Avalon szálloda megépítésének, mint például a munkahelyteremtés vagy a város idegenforgalmának fellendítése, azonban nem szabad kihagyni az embereket egy ilyen döntés meghozatalából. Láthatjuk, hogy a városvezetés hajlandó beáldozni a természeti értékeket, valamint a helyiek közérzetét a saját maguk érdekét szolgáló vagyoni gyarapodással járó procedúrák megvalósulásáért. Kihasználva egy krízis helyzetet, Tata város vezetése olyan lépést tett a helyi lakosokkal szemben, amelynek soha nem szabadott volna megtörténnie. A vizek városának nevezett település, ahol nem csak a helyi lakosok élvezik az Öregtó adta lehetőségeket, hanem a környékben élők is sok esetben ide járnak kikapcsolódni, jelenleg úton van afelé, hogy néhány ember döntése miatt elveszítse az évszázados varázsát.