rolunk-szol-pecsi-egyetemistak-magazinja

Rólu(n)k szól- fotós tárlat nyílt Pécs belvárosában- ajánló

Mi a véleményed?
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1

A pécsi fiatalok, egyetemisták többsége biztosan ismeri vagy legalábbis hallott már a Csinos presszóról. Én is számos felejthetetlen délutánt és estét töltöttem el ott a barátaim társaságában.

Azonban azt tudtátok, hogy a Csinos, nem csak vendéglátóhelyként üzemel, hanem olyan programokat is megrendeznek ott, mint egy kiállítás, koncert vagy akár ruhavásár?

pecsi-egyetemistak-magazinja-rolunk-szol-suto-greta

Az elmúlt héten mi is egy ilyen kiváló eseményen, a Rólu(n)k szól- fotókiállítás megnyitóján jártunk és gyönyörű fényképeket csodálhattunk meg Sütő Gréta munkájának köszönhetően a Csinos Presszó VNA Galéria Junior kiállítótermében.
Sütő Gréta a Szent István Egyetem Kaposvári Campusának harmadéves hallgatója. A mindössze 20 éves sajátos látásmódú alkotó a fotózások alkalmával törekszik megragadni és átadni a külvilágnak azt, amit ő is lát. Megörökíti a portré alanyai egyéniségét, a modellek jellemvonásait egyedi technikákat használva. Ez a fotókiállítás nem az első tárlata a művésznek, hiszen hasonlóan bemutatták képeit például a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumban, ahol középiskolai tanulmányait folytatta. Emellett tagja a tizenévesekkel foglalkozó tehetséggondozó fotószakkörnek a Vizuális Nevelésért Alapítvány Képírás Fotószakkör csoportjának, ahol kiállítóként is rendszeresen szerepel. E fotószakkör által a tavalyi évben Nagyharsányban az Ördögkatlan Fesztiválon fotókat készített a rendezvényről és a helyiekről is, melyből kiállítás készült, amit szintén a Csinos Presszóban tekinthettünk meg.

A mostani portré tárlatot a Vizuális Nevelésért Alapítvány (VNA) szervezte. A képbemutatót Farkas Róbert Tamás nyitotta meg, Dienes Rebeka a PTE jogász szakos hallgatójának közreműködésével, aki énekelt.

A megnyitó után a jelenlévők megcsodálhatták a kiállított darabokat. Az érdeklődők arcán egyértelmű volt az elégedettség, ugyanis egy kiemelkedő portré sorozatot sikerült összeválogatnia a szervezőknek.

Interjú

Az esemény és az alkotások kapcsán a művésznőt, Sütő Grétát kérdeztük:

A kiállításodnak nagy sikere van. Hogyan jött az ötlet, hogy megvalósítsd ezt a kiállítást, mi motivált, hogy sikerült összeállítani a koncepciót?

Sütő Gréta: Féltem az elején, hogy a képeim nem lesznek elég jók, ehhez képest tényleg nagy sikert aratott, aminek nagyon örülök. A Képírás Fotószakkör keretein belül adódott a lehetőség, hogy kiállítsak. Közös képválogatás után egy portré sorozatra esett a választás.

EZT OLVASTAD MÁR?  Passzív hallgatóból motivált zseni - VIDEÓ!

Volt-e segítséged a kiállítás megszervezésében? A családodon, barátaidon kívül, ki segít, támogat a fotós pályádon, van szakmai mentorod esetleg?

Sütő Gréta: Kálecz Rudolf, Körtvélyesi László, Odrobina Tamás a mentoraim, ők segítettek mindenben, illetve Ratting Viktor tartotta bennem a lelket, hogy minden szuper lesz.

Milyen terveid vannak a fotózással kapcsolatban, mik a rövidtávú és hosszútávú céljaid, számíthatunk újabb kiállításra a közeljövőben? Van olyan vágyad, amit szeretnél elérni?

Sütő Gréta: Elvégeztem egy fotós OKJ képzést, szeretek ezzel foglalkozni. A gyermek fotózás nagyon közel áll hozzám, szívesen csinálnám ezt. Illetve nagyon szeretem a riport fényképezést, egy-egy jó koncert vagy autós rendezvény fotózása egyszerre munka és kikapcsolódás is.

Tervben van egy komolyabb lélegzetvételű kiállítás is, szocio és riport témában, az anyaggyűjtés egész jól halad.

Agrármérnöknek tanulsz, mellette fotózol. Hogy fér meg ez a kettő az életedben, hogy tudsz sikeres lenni mind a két témában?

Sütő Gréta: Egyetem befejezése után szeretnék egy fotós vállalkozást indítani. Egyelőre megfér a két dolog egymás mellett, később kiderül melyik is lesz a fő dolog az életemben, de a fotózás hobbi szintű inkább és szeretetből csinálom. Mindig megerősít, hogy a barátaimnak tetszik, amit csinálok, így örömmel viszem tovább ezt a vonalat, sőt gondolkoztam azon is, hogyan vonom bele az agrárium világát is.

Köszönjük szépen, hogy elfogadtad megkeresésünket az interjúhoz. Gratulálunk a kiállítás sikeréhez és további eredményes munkát kívánunk Neked!

Kedves pécsiek, ha egy kis kikapcsolódásra vágytok, látogassatok el Ti is a Rólu(n)k szól című kiállításra a Csinos Presszóba és csodáljátok meg Sütő Gréta impozáns kiállított képeit, mert biztosan nem fogjátok megbánni!

Képek forrása: vna.hu – Sütő Gréta